30 / 44
    Vianočná štóla s marcipánom

    https://tortyodmamy.sme.sk/recept/kolace/vianoc...

    Ingrediencie
    500 gramov hladkej múky
    100 gramov práškového cukru
    1 balík vanilkoveho cukru
    1 balík kypriaceho prášku
    2 kusy vajec
    250 gramov jemného tvarohu
    250 gramov masla
    1 polievková lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
    3 polievkové lyžice umu
    200 gramov marcipánu z mandlí
    150 gramov hrozienok
    150 gramov nasekanej kandizovanej pomarančovej a citrónovej kôry
    70 gramov rozpusteného masla na potretie
    práškový cukor na posypanie

    Múku zmiešame s kypriacim práškom, vanilkovým a práškovým cukrom. Pridáme nasekané zmäknuté maslo, tvaroh, vajcia, rum a zmiesime. Prisypeme nastrúhanú a kandizovanú kôru, hrozienka a znovu premiesime. Cesto necháme 1/2 hodinku pri izbovej teplote odležať. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a do stredu naukladáme marcipán, ktorý si nakrájame na dlhé a hrubé pásiky. Cesto preložíme cez marcipán z jednej aj z druhej strany, jemne pritlačíme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. pečieme na 180 °C, 35-40 minút. Po upečení potrieme rozpusteným maslom a poprášime práškovým cukrom. Necháme vychladnúť, dobre zabalíme do alobalu a necháme na chladnejšom mieste odležať.

    25. nov 2021