Najskôr zas trochu osvety : 🙂 Vo Francúzsku je rozšírená tradícia Bûche de Noël, vianočného polienka. Najstarší a najmladší člen rodiny spoločne prinášajú do domu vianočné polienko buď z ovocného stromu, najčastejšie gaštana, ktoré znamená hojnosť, alebo z duba, ktoré má byť zárukou rodinnej pevnosti a sily. Polienko slávnostne zapália a musí horieť celú vianočnú noc, v niektorých regonoch aj dvanásť dní, ktoré delia Vianoce od Troch Kráľov. Polienko kropia vínom a olejom, aby bola dobré úroda, a posýpajú soľou, aby odohnali čarodejnice. Ohorené zvyšky polienka majú zázračnú moc: chránia pred bleskom, požiarom, chorobami dobytka a nepriazňou osudu. Dnes slúži ako náhrada dreveného polienka krémová čokoládová roláda v tvare polena. Tiež sa nazýva Bûche de Noël a tvorí neodmysliteľnú súčasť štedrovečerného stola.
https://varecha.pravda.sk/recepty/vianocne-pole...
5 ks vajcia
150 cukor kryštál jemný
100 g múka polohrubá
2 PL olej
2 PL kakaový prášok
Plnka č.1 oriešková:
80 g lieskové orechy
1 ks zlatý klas - krémový prášok
200 ml mlieko
125 g maslo
100 g cukor práškový
Plnka č.2 čokoládová:
100 g čokoláda na varenie
2 ks žĺtky
300 ml mlieko
100 g cukor práškový
30 g múka hladká
125 g maslo
na potretie džem pikantný
Oddelíme si žĺtka od bielok a z bielok vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme cukor. Po jednom potom pridávame žĺtka.
Ručne zamiešame 2 PL oleja a múku.
Nakoniec preosejeme kakao.
Cesto vylejeme na plech vyložený pečiacim papierom a upečieme. 20 min. pri 180 stup.
Na čistý pečiaci papier upečený plát preklopíme, papier na ktorom sa koláč piekol odstránime, položíme opäť na cesto (teda máme papier naspodu, cesto a papier na vrchu) a všetko spolu zvinieme.
Takto necháme roládu vychladnúť.
Medzitým si na suchej panvici opražíme lieskovce a keď sa nám šupka sama oddeľuje - ošúpeme ich.
Očistené lieskovce nahrubo zomelieme (posekáme).
Z mlieka, zlatého klasu a cukru uvaríme puding, za stáleho miešania necháme vychladnúť, maslo vymiešame s orieškami a postupne do maslovej hmoty zašlahávame puding.
Pripravíme si aj druhý krém tak, žĺtky, cukor a múku vymiešame s trochou mlieka do hladka. Zvyšné mlieko v hrnci necháme rozvariť, vylejeme do neho zmes, za stáleho miešania privedieme k varu a necháme asi tri minúty vrieť spolu so zmäknutou čokoládou na varenie. Po vychladnutí zmiešame s maslom a dobre vyšľaháme.
Cesto rozvinieme, natrieme ríbezľovým džemom, potrieme krémom.
Znovu zvinieme do rolády, ponatierame čokoládovým krémom a urobíme vidličkou štruktúru kôry. Necháme stuhnúť. Prajem dobrú chuť.