28 / 44
    Vianočné poleno

    https://varecha.pravda.sk/recepty/vianocne-pole...

    5 ks vajcia
    150 cukor kryštál jemný
    100 g múka polohrubá
    2 PL olej
    2 PL kakaový prášok
    Plnka č.1 oriešková:
    80 g lieskové orechy
    1 ks zlatý klas - krémový prášok
    200 ml mlieko
    125 g maslo
    100 g cukor práškový
    Plnka č.2 čokoládová:
    100 g čokoláda na varenie
    2 ks žĺtky
    300 ml mlieko
    100 g cukor práškový
    30 g múka hladká
    125 g maslo
    na potretie džem pikantný

    Oddelíme si žĺtka od bielok a z bielok vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme cukor. Po jednom potom pridávame žĺtka.
    Ručne zamiešame 2 PL oleja a múku.
    Nakoniec preosejeme kakao.
    Cesto vylejeme na plech vyložený pečiacim papierom a upečieme. 20 min. pri 180 stup.
    Na čistý pečiaci papier upečený plát preklopíme, papier na ktorom sa koláč piekol odstránime, položíme opäť na cesto (teda máme papier naspodu, cesto a papier na vrchu) a všetko spolu zvinieme.
    Takto necháme roládu vychladnúť.
    Medzitým si na suchej panvici opražíme lieskovce a keď sa nám šupka sama oddeľuje - ošúpeme ich.
    Očistené lieskovce nahrubo zomelieme (posekáme).
    Z mlieka, zlatého klasu a cukru uvaríme puding, za stáleho miešania necháme vychladnúť, maslo vymiešame s orieškami a postupne do maslovej hmoty zašlahávame puding.
    Pripravíme si aj druhý krém tak, žĺtky, cukor a múku vymiešame s trochou mlieka do hladka. Zvyšné mlieko v hrnci necháme rozvariť, vylejeme do neho zmes, za stáleho miešania privedieme k varu a necháme asi tri minúty vrieť spolu so zmäknutou čokoládou na varenie. Po vychladnutí zmiešame s maslom a dobre vyšľaháme.
    Cesto rozvinieme, natrieme ríbezľovým džemom, potrieme krémom.
    Znovu zvinieme do rolády, ponatierame čokoládovým krémom a urobíme vidličkou štruktúru kôry. Necháme stuhnúť. Prajem dobrú chuť.

    25. nov 2021

    Najskôr zas trochu osvety : 🙂 Vo Francúzsku je rozšírená tradícia Bûche de Noël, vianočného polienka. Najstarší a najmladší člen rodiny spoločne prinášajú do domu vianočné polienko buď z ovocného stromu, najčastejšie gaštana, ktoré znamená hojnosť, alebo z duba, ktoré má byť zárukou rodinnej pevnosti a sily. Polienko slávnostne zapália a musí horieť celú vianočnú noc, v niektorých regonoch aj dvanásť dní, ktoré delia Vianoce od Troch Kráľov. Polienko kropia vínom a olejom, aby bola dobré úroda, a posýpajú soľou, aby odohnali čarodejnice. Ohorené zvyšky polienka majú zázračnú moc: chránia pred bleskom, požiarom, chorobami dobytka a nepriazňou osudu. Dnes slúži ako náhrada dreveného polienka krémová čokoládová roláda v tvare polena. Tiež sa nazýva Bûche de Noël a tvorí neodmysliteľnú súčasť štedrovečerného stola.

    25. nov 2021