sjuzocka
30. máj 2014

Ako (ne)zabaviť dieťa

Ako zabaviť rodičov malých detí je jasné. Hlavným zdrojom našej zábavy je kaziť zábavu tým krpatým stvoreniam so samovražednými sklonmi. A že tie naše deťúrence pochádzajú z čeľade Vtipnoceae, tak sa nám veru môže kyslý úsmev ligotať na tvári od svitu do mrku. Usilovne i škodoradostne im skáčeme do tých ich zmysluplných, intelekt i motoriku rozvíjajúcich, aktivít... A večer si v diáriku spokojne odfajkneme ďalší deň bez výraznejšej ujmy na zdraví. Takí sme my, rodičia, suchári. Chvalabohu.

 A tie naše decká hádžu kukuče a prosíkajú – „Mami, mami, ja už nechcem fišerprájs! A akože sorry, že montessori...“. Darmo sa jeden snaží, usilovne a cielene zapratáva byt čačkami hračkami... Dieťa vie, že pravý život je o inom – o žalúziách, kábloch, dverách, odpadkoch... No skrátka, nebudem to už naťahovať, prinášam zoznam niekoľkých našich najobľúbenejších aktivít.

Nech sa páči, inšpirujte sa:

Miluj žalúziu svoju

Level 1: Cieľom aktivity je testovať odolnosť interiérových žalúzií. Dieťa usilovne chytá žalúzie a kmáše nimi do všetkých svetových strán. Prehnutá žalúzia – 5 bodov. Výrazne pokrčená žalúzia – 10 bodov. Zlomená žalúzia – 15 bodov.
Level 2: Rodič vyhrnie žalúzie a upriami pozornosť dieťaťa na ich postranné nylonové lanká. Úlohou dieťaťa je v čo najkratšom čase lanko vytrhnúť. Body sa udeľujú podľa počtu sekúnd, pokiaľ dieťa lanko nevytrhne do 10 sekúnd, vypadáva z hry.

Kábel je ďábel

Level 1: Dieťa uchopuje do rúk káble a pokúša sa do nich zamotať. Cieľom je omotať si kábel aspoň tri krát okolo krku.
Level 2: Kábel zapojíme do elektrickej siete. Úlohou dieťaťa je prehrýzť ho a uhádnuť, koľko voltov ním prúdi.

Skrinka, vyhádž sa!

Dieťaťu ukážeme, ktorých skriniek sa nemá dotýkať. Jeho úlohou je potom tieto skrinky otvoriť a vyhádzať ich obsah na podlahu. Pokiaľ nejaká vec v skrinke zostane, dieťa sa musí vrátiť na začiatok hry. Vyhádzanie vypratej a ožehlenej bielizne usporiadanej v komínkoch – 10 bodov. Zhodenie a rozbitie kompótu či zaváraných uhoriek – 20 bodov. Bonus v podobe infarktu rodiča – 50 bodov.

Vrchnáčik, hop!

Dieťaťu neposkytneme žiadny vrchnák, gombík, gaštan, kamienok, koliesko auta, korálik, kúsok drievka, zasušené zbytky jedla pod stolom, nič. Nájde si ich samo. Jeho cieľom je potom prehltnúť daný predmet skôr, ako ho stihne rodič z úst vydolovať. Hra pokračuje, až kým rodič nie je nútený použiť Heimlichov manéver.

WC, prestri sa.

Veľmi vďačná a obľúbená aktivita. Ponecháme otvorené dvere na toaletu, čím dieťaťu umožníme prístup k záchodovej mise, skrinke so saponátmi, toaletnému papieru a WC kefe . Dieťa striedavo roluje toaletný papier, ochutnáva saponáty, pokúša sa skočiť hlavičku do záchoda a umýva si zuby s WC kefou, prípadne ju používa na skrotenie svojej divokej hrivy na hlave. Hra končí výplachom žalúdka.

 Stairway to heaven

Dieťa necháme bez istenia chodiť po schodoch hore, dolu, hore, dolu. Za každý zdolaný schod má plus 1 bod. Mramorové a kameninové schody sú za 2 body. Rozbité čelo – plus 10 bodov. Pokiaľ nemáme k dispozícii schodisko, môžeme použiť obývačkovú zostavu, skrinky v detskej izbe, knižnicu, konferenčný stolík a podobne.

Prievan v peňaženke stále mám

Necháme peňaženku položenú v dosahu dieťaťa. Dieťa si najskôr cvičí jemnú motoriku otváraním cvočkov, zipsov, prehrabávaním sa v priehradkach. Potom je jeho úlohou papierové bankovky roztrhať a s pomocou rodičov vytvoriť koláž, prípade sa zahrať puzzle. Pre mince platia rovnaké pravidlá ako v hre Vrchnáčik, hop!.

Päť prštekov na ruke

Jednoduché, efektívne, nadčasové. Poslúžia nám dvere, dvierka na skrinkách a šuplíky rôzneho druhu. Cieľom aktivity je otestovať prah bolesti dieťaťa a učiť ho spoznávať farby ako modrá a fialová. Dieťa otvára a zatvára dvere až do okamihu, kedy si privrie čo najvyšší počet prstov na  ruke. Každý prst je za 5 bodov, modré alebo fialové sú za 10. Plač trvajúci viac ako 20 minút – plus 20 bodov. Hra končí odpuchnutím prstov.

Čože je v tom košíčku?

Vynikajúca aktivita na rozvoj zmyslov ako hmat, zrak, čuch, chuť. Potrebujeme smetný kôš plný odpadkov. Najvhodnejší je bio-odpad, zbytky jedál, šupy zo zemiakov, zeleniny, ovocia, plesnivý chlieb atď. Kôš umiestnime v dosahu dieťaťa a trpezlivo vyčkávame. Úlohou dieťaťa je zistiť, kde sa kôš nachádza, vysypať jeho obsah na podlahu a prostredníctvom zmyslov pohľadať medzi odpadkami vec, ktorá je:
a) najvoňavejšia (čuch)
b) najchutnejšia (chuť)
c) najostrejšia (hmat)
Kritéria možno meniť či dopĺňať – napr. najplesnivejšia, najskysnutejšia,...
Nevyvetrateľný zápach v miestnosti – 10 bodov. Výplach žalúdka – 20 bodov. Pohotovosť – chirurgia – 30 bodov.

Pápá

Aktivita zvyšujúca hladinu adrenalínu v krvi. Vyjdite pred bránu domu a dve sekundy venujte pozornosť niečomu inému. Môžete napríklad skontrolovať poštovú schránku, pozdraviť kamarátku, ktorá ide okolo a pod. Dieťa aj s vecami nechajte na tieto dve sekundy dnu. Za tento čas musí ono stihnúť zabuchnúť bránu a vymknúť vás. Následne súperíte, kto sa skôr rozplače.

Navrhované aktivity sú vhodné predovšetkým pre deti vo veku 6 – 18 mesiacov, výnimočne skôr,... a pomerne často aj neskôr.
Verím, že som vás dostatočne inšpirovala a zažijete so svojimi milými ratolesťami mnoho prekrásnych, a najmä zábavných, chvíľ.

Prežitiu zdar.

clanok by mal vyjst aj na serveri rodinka.sk

30. máj 2014

U nas ma este uspech "namyslena rucka, sup do pusy" 😀 pocas umyvania ruciciek hra dieta s rodicom hru na sposob kto z koho... Kym ja jednu rucku oplachujem od mydla, druha je v puse. Ked to zistim, rychlo ju vyberam a snazim sa oplachnut ju, ale v tej sekunde je v puse druha ruka. A tak to ide dokolecka, kym sa mi nepodari oplachnut ruky od mydla a sliniek 😀

30. máj 2014

krasne pises.vtipne,pravdivo.ako mama troch malych certov som sa sulala uz ked som Ta citala na blog sme.sk 🙂

30. máj 2014

*preklep "namydlena rucka..." 😀

30. máj 2014

😀 😀 😀 ako u nas doma. Hracky upratane pod postelou a... 😀

30. máj 2014

Perfektny clanok!!!!

30. máj 2014

@sjuzocka Uzasne pises! 🙂 Na tvoje clanky a statusy sa vzdy velmi tesim! 🙂

30. máj 2014
30. máj 2014

😀 😀 😀

30. máj 2014

😀 ja som sa tak zasmiala 😀

30. máj 2014

Perfektné! klobúk dole, úžasne a krásne si to napísala 🙂 šúlam sa až mi slzy tečú 🙂

30. máj 2014

super 😀 škoda, že sa teraz môžem rehniť len" popod fúzy", lebo malá spí vo vedľajšej izbe

30. máj 2014

@a2303 presne, lepšie by som to neohodnotila 🙂
@sjuzocka gratulujem k ďalšiemu veľmi vydarenému článku

30. máj 2014

zbožňujem tvoje články 🙂

30. máj 2014

jeeeeeeeeej, aj my ich všetky doma hráme 🙂

30. máj 2014

perfektne! 🙂

30. máj 2014

Fantasticky clanok 😀

30. máj 2014

skvele, vtipne, vystizne 😀

30. máj 2014

môžem sa opýtať či je to Tvoja tvorba? mám totiž dve veci na srdci.... v prvom rade chcem poďakovať a pochváliť autora/ autorku ... lebo v živote som nič lepšie nečítala 😀 GENIÁLNE!!! Dokonale, humorne a zároveň intelektuálne napísané .... a v druhom bode chcem upozorniť na chýbajúci bod NOTEBOOK... a test odolnosti otočenia monitora o 360° ako aj 50 bodov za oliatie klávesnice čímkoľvek tekutým...dostatočne lepkavým 😀 KONIEC PRIPOMIENKOVÉHO KONANIA 😀 😀

30. máj 2014

Baby, zlate ste, dakujeeem 🙂 a jo, veru zabudla som na niektore aktivitky. Notebook, mobil, tablet... demontaz tlaciarne... Asi budem musiet napisat pokracovanie 🙂)

30. máj 2014

@sjuzocka a my mame este velkeho psa ... este, ze nevie rozpravat 😝 😀

30. máj 2014

My máme malého psa a niekedy sa bojím, že si sám zbalí svoju loptičku a plyšáka a dobrovoľne sa pôjde postaviť pre útulok 🙂

30. máj 2014

ehmmm... takmer som si rehotom zobudila horko-tazko uspane, celodennymi aktivitami skusane dieta 😀
dakujem za super clanok a cenne navody 😉

30. máj 2014

Neber to v zlom, ale este mi tam chyba prirodovedny prvok - ochutnanie hliny +2 body, chytenie dazdovky kliestikovytym uchopom +5, zjedenie chrobaka +50

30. máj 2014

kto nezazil nepochopi..u mna mas 20 bodov 🙂 u nas ma uspech este "striham, šiješ, krajame" a "tatova dielna" tu druhu zvlast odporucam, velmi kreativna 😀

30. máj 2014

Super clanok. @sjuzocka, ako vidis, dievcence ti pripominaju dalsie a dalsie aktivity, takze sa uz teraz tesim na pokracovanie.
A verim tomu, ze s pribudajucim vekom deti budu pribudat aj nove aktivity ;)
U nas je najnovsi hit - u mladsieho "zisti rukou konzistenciu hovienka (nalepeneho na zadku) skor, nez ho mama stihne osprchovat" a u starsieho vyhadzovanie veci z balkona (nastastie uz nebyvame v panelaku, tam to byvalo obcas pre okoloiducich zdraviu nebezpecne)

31. máj 2014

@sjuzocka si perfektnaaa 😀 mama aj spisovatelka 🙂 uzasny nadhlad a vtipne pero 🙂

31. máj 2014

a este trestne body - ak dieta zaspi skor ako rodic, ktory sa ho snazi uspat, -20 bodov 😀

5. jún 2014

Vďaka za článok 🙂 Dodatočne ho pridávam do Vybrali sme. Môžem zdieľať aj na našom Facebooku?

9. apr 2015

perfektna si. Prave som spustila vlnu pochybnosti o mojom dusevnom zdravi rehotajuc sa za pocitacom v praci v ramci obednej pauzy 🙂

9. apr 2015

aaach, už dlho som niečo takto veselé nečítala, dakujem 😀 😀 😀 😀 😀

9. apr 2015

Famozny clanocek!!! A pravdivy! Niekedy mam dojem, ze moje dieta je tajny klon chobotnice...moje dve ruky na neho jednoducho nestacia! A ako spomenula vyssie barborkach, tatova dielna je tiez inspirativna hra. Ked dieta beha so srobovakom alebo orezavacim nozom v ruke, zacina zaujimava nahanacka.

9. apr 2015

U nas bolo i rozsypavanie a hadzanie stipcov pod kredenc, za nabytok - cim sialenejsie miesto, tym lepsie.pokus nakrmit dobrobolnika (dospeleho) podmienkou skusit mu pchat do ust tolko, aby sa zacal smiesne dusit.. krmenie zachoda a kosa vsetkym co ma v dosahu detska rucka. Je toho vela a kazde dieta je v dakej aktivite prebornik. Starsi vynikal samovrazednymi sklonmi - typu kde vyleziem a z kadial skocim, co este viem na seba zhodit.. mladsi vynikal v tom ako hermeticky uzavriet usta a odolat snahe rodicou dostat do neho akukolvek potravu s vynimkou MM. Vydrzalo mu to skoro do 2 rokov.na stastie je to uz za nami🙂
A pravdaze dakujem za vesele zaspominanie si.😉

9. apr 2015

Rehocem sa ako kon 😀 😀 😀

9. apr 2015

Super🙂 🙂 🙂 ......vystizne....pravdive.....zabavne.....moj starsi syn hadzal varechy za skrinku u babky🙂 🙂 ....

10. apr 2015

Ja by som este spomenula disciplinu pre vyssie vekove kategorie nazvanu JA SAM JA SAM! 😀DDD

10. apr 2015

u nas bola dobra hra aj to ... že co je na stole a ako rychlo to odtial zmizne alebo padne na zem :D

12. apr 2015

😀 😀 😀 ty nas spehujes 😀

12. apr 2015

perfektné 🙂 Este by som doplnila hru , čisté A voňavé... Keď sa dieťa snaží popri bielizni napchat do práčky aj plno iný veci , prípadne aj seba😀

13. apr 2015

Začni písať komentár...

Odošli