Každý rok si vyrábame sirup z bazy. Baza nám kvitne priamo pod oknami, dokonca aj medovka a mäta je z našej záhradky. Najlepšie letné osvieženie pre moje deti a samozrejme aj pre nás dospelých. Pritom recept je veľmi jednoduchý.
Ak nemáte mätu ani medovku, nič sa nedeje. Môžete kľudne vynechať.
Necháme zovrieť 2 l vody a následne ju necháme vychladnúť. Bázu si preložíme do nádoby.
Pridáme medovku,
a aj mätu.
Narežeme si citrón na kolieska a potom ešte na 4 časti.
Pridáme všetko spolu do nádoby a zalejeme vychladenou prevarenou vodou.
Nádoby prikryjeme a necháme postáť 24 hodín.
Odstatú zmes vymačkáme v rukách.
Zmes scedíme cez sitko a gázu, alebo plienku.
Plienka zachytí aj maličké drobné nečistoty.
Nalejeme do hrnca, pridáme cukor a varíme.
Keď začne vrieť, varíme už len cca 5 - 8 minút a nalejeme do fľašiek.
Môžeme samozrejme aj sterilizovať. Sterilizujeme 20 minút v hrnci s vodou. Vyberieme potom na utierku a ešte prikryjeme.
U nás ide sirup rýchlosťou blesku, ja nesterilizujem.
Ak nemáte ani mätu, ani medovku, nič sa nedeje. Pripravovala som druhýkrát aj bez toho.
Dobrú chuť.
Ďakujem, už aj u nás odpočíva 😉
chcela by som ho vysksat..len sa chcem opytat..neni malo sladky,ked tam ide iba 1kg cukru??
Tiez ma to napadlo, ci nie je malo sladky..
@asimama
@lulula1990 nie....môžem vám zaručiť, že málo sladký nie je
Ďakujem krásne;)
robila som..nakoniec som davala 4kg cukru na 35 kvetov a dva litre vody a 100g citronelky
Začni písať komentár...
Dakujem a kedy pridat kys. citronovu?