1 / 1

    Pozri korene, ci nehniju, nepolievas pricasto alebo moze mať v zemi škodcu… smutivky, skočky,… pozri zeminu…

    7. júl 2024

    @opica_skorica okej ďakujem. Asi aj presadiť do hliny na izbové kvety? Mala som ho aj na okne.. Východ a pri orchidea h.

    7. júl 2024

    Polievas ho zrejme veľa,môže hnit..a tak isto vnútorný kvetonac dat len na podmisku..toe dekoračné nie sú veľmi dobré

    A ak áno,musíat dosť priestoru vo vnútri ten.mensi kvetinac

    7. júl 2024

    Lopatkovec (ak je to teda lopatkovec) zvykne žltnúť pri preliatí a čo mám odpozorované na našom, nemá rád priame slnko. Najkrajší bol, keď sa "skrýval" za okenným stĺpikom. Akonáhle ho niekto z jeho úkrytu čo i len trochu posunul (a už bol na priamom slnku), chradol...

    7. júl 2024

    @shelby88 pozri zem, ked nezbadas skodcu, ale bude vlhka, tak ho vylož na noviny, nasiaknu vlhkost… hlbsia podmiska
    a do podmisky polievat
    je lepsi napad nez poliet zhora, vtedy eliminujes musky smutivky, ktore nakladu vajicka do zeme a ich priesvitne cerviky zeru korienky rastlin.

    7. júl 2024

    Ak je to kala, ona odkvitne a zatiahne. Po case zacne znova pucat. Mne teda uz potom vyhodila len 1 kvet. Vzdy len listy. 🤷

    7. júl 2024

    @opica_skorica
    @vsicka036 ďakujem pekne. Už neviem čo je to za kvet. Malá také fialové kvety ako trúbka alebo ako by som to nazvala. A po čase začala robiť toto. Zalievam akurát aby nebola príliš suchá a mokrá. Zajtra jej dám novú zeminu.

    7. júl 2024

    @shelby88 je to kala. Zatiahne. Je dost narocna na pestovanie, a teda u mna, bol vacsinou prazdny kvetinac. 🤭

    7. júl 2024

    Kaly vo vnútri moc nevydržia. Lepšie sa im darí vonku. Ale táto neviem či to ešte rozchodí.

    7. júl 2024

    Aha, ak je to mala, s tou nemám dobrú skúsenosť, lebo mi cca po roku zomrela. Dokvitla, ešte chvíľu bola fajn, dokonca to vyzeralo, že znova zakvitne, ale vzápätí zožltla a vzdala to. Asi ako píšu baby, že vo vnútri dlho nevydržia...

    7. júl 2024

    Fiha, nevedela som, že môže aj vonku. Niečo preštudujem o nej na nete 🙂

    7. júl 2024

    @shelby88 citujem z netu:

    Kaly, kornútovky sa dajú pestovať aj v byte. Vyžaduje plné svetlo a teplotu okolo 10-18 stupňov. V takýchto podmienkach od konca novembra môžu začať kvitnúť a posledné kvety sa objavujú ešte na jar. Následne tulce zmenia farbu a rastlina potrebuje vyživovanie listov a dostatok vody pre utvorenie zásob pre ďalšie kvitnutie.

    Následne, keď začnú listy schnúť a žltnúť je to v poriadku, hľuzy sa uzatvárajú a celá rastlina stratí listy. Vtedy prestanete polievať a nádobu môžete uložiť na suché a tmavé miesto a necháte bez zálievky cca 2 mesiace. Je to pre rastlinu odpočinok. Ak potom zmeníte podmienky, začnete zalievať, dáte ju na svetlo znovu začne kolobeh tvorby listov a kvetov.

    7. júl 2024

    @opica_skorica fiha super, tak začnem takto 🙂

    7. júl 2024