Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    sallome11
    29. júl 2019    Čítané 198x
    Image title

    Moje leto s Farmfoods

    Počas dvoch týždňov som mala možnosť testovať výrobky predávané pod značkou Farmfoods. Túto značku poznám nejaký ten rok, čiže nebola to úplne prvá skúsenosť s ich výrobkami, no snažila som odskúšať to, čo som si zatiaľ ešte nekúpila, a preto som siahla aj po týchto výrobkoch a v budúcnosti k nim určite opäť zájdem po rôzne iné chuťovky. V ich samoobslužných predajniach nájdete výborné domáce husté jogurty a dezerty, kvalitné syry, ktoré dnes v máloktorých obchodíkoch ponúkajú; naozajstné mäsové údeniny bez pridaných nemäsových náhrad a hlavne bez zvýrazňovačov chutí. Proste čistá chuť. V posledných týždňoch rozšírili ponuku aj o pečivo alebo sezónne ovocie. Ponúkam vám sumár toho, čo mne chutilo, teda poväčšine chutilo veľmi a testovanie som si doslova vychutnávala.

    • Rustikálny cibuľovo slaninkový chlebík – poviem pár slovami – nebíčko v papuľke. Od predminulého týždňa začali predajne Farmfoods ponúkať aj pečivo, tak, že vyskúšam. Obvykle si balené pečivo nekupujem, skôr mám radšej také priamo z miestnych pekárni. Ale chlebík pozitívne prekvapil. S kúskami smaženej cibuľky a slaninky je ideálny na letné grilovačky. A čo je jeho ďalším pozitívom, je, že dlho vydržal chutný. Musím však vytknúť jednu vec – taká malá chybička krásy – chlebík bol zo spodnej časti viac upečený, ako by bolo treba, ale inak receptúra výborná. Vychutnala som si ho s ďalšími výrobkami od Farmfoodd (syrovou nátierkou a parešunkou) a pred koncom spotreby som spravila chlebík vo vajíčku.

    • Syrová nátierka s údeným syrom – ďalší skvelý výrobok, ktorému nemám čo vytknúť, okrem taviacich solí, bez ktorých by to nebol tavený syr, obsahuje len mliečne zložky – žiadne ochucovadlá a zvýrazňovače chutí. Jemná chuť po údenom syre, ktorý je jeho súčasťou. Najlepšie natrieť na chlebík a hneď zjesť alebo do cestovín na rýchly obed.


    • Tatarčane tvarohové z Tatier – tieto pirohy majú u mňa jedno veľké mínus. Na obale sa uvádza, že sú vhodné so strúhankou, makom ale aj naslano so slaninkou a cibuľkou. Ja som zvolila sladkú kombináciu, no po prvom zahryznutí som bola sklamaná, vnútri slaný tvaroh. Podľa mňa sa hodia len naslano, našťastie som nevyvarila celé balenie a zvyšok skonzumujeme už s opraženou cibuľkou a slaninkou. Čo by som hodnotila ako plus je, že obsahujú pohánkovú múku (nie klasickú pšeničnú).

    • Parešunka – zloženie je bravčové sušené stehno a soľ, žiadne iné dochucovadlá a rýchlosoli, na obale sa píše že ide o sušené údené, no chuť bola čistá, jemná, údeninou ani nebola cítiť, určite po nej siahnem v budúcnosti viackrát, keďže údeniny som zo svojho jedálnička vylúčila na minimum. Chutné raňajky alebo aj na dochutenie pečenej jahňaciny s rozmarínom.
    • Čerstvé slepačie vajíčka – použila som ich do vajíčkovej nátierky, vyprážaného chlebíka a spravila omeletu k obedu. A ušlo sa aj do gaštanovo-višňového koláčika. Chuť sa ťažko porovnáva s ostatnými, farba však bola krásna oranžová a hodnotím aj to, že sú to slovenské z tradičného chovu, a to je určite plus.

    • Syr jemný Dubník – paprika – farma Dubník – pre mňa žiadna novinka, zbožňujem od nich asi všetky syry, či už tie ľahšie,  alebo výraznejšie. Sýta mliečna chuť doplnená červenou paprikou, odporúčam len tak pomaly odrezávať a vychutnávať si ho sám, bez žiadnej „prílohy“. Ale keď už do varenia, trebárs do špenátových halušiek.

    • Syr ľahké pierko – ďalší skvelý syr, vyvážená chuť. Zhodou okolností bol sviatok a doma som nemala žiadne mlieko/smotanu (mali sme byť odcestovaní, no syn ochorel), tak som ho použila do improvizovanej polievky.

    • Cestoviny – Cessi a špaldové Biomila – Cessi sú synove obľúbené cestoviny – používam na ne taký rýchlorecept – pridám rozmixované avokádo, soľ, a niekedy aj trochu cesnaku, no tu som netradične doplnila aj syrovú nátierku s údeným syrom – hmm, výborné. Špaldové cestoviny sú zasa pre mňa a muža – tieto sú naše obľúbené keďže sú rýchlo uvarené a mäkké (u nás nechutia aldente).

    • Tofu zeleninové – sójové jedlá moc nemusím, kupujem ich skôr pre muža, on to obľubuje, ale keď už, tak tofu, a to dávam do zeleninového šalátu – super ku grilovačke. Toto bolo ochutené zeleninou – hrášok, mrkva...

    • Cesnačka – sójová párka – taktiež produkt, ktorý som ja osobne nevyskúšala, ale muž si pochutnal a pochvaľoval.

    • Uhorská klobása – hmmm, výborná chuťovečka – len tak sme si ju zobkali s chlebíkom a horčicou.

    • Bryndza s kravskou hrudkou – priznávam sa, že prvýkrát jem kupovanú bryndzu, vždy som jedla len doma robenú z kravského mlieka. Chutila mi, aj keď bola trošku výraznejšia, na akú som zvyknutá (a to som neochutnala takú pravú ovčiu). Náš najtypickejší syr sa samozrejme hodí s haluškami, no u mňa top je použitie na bryndzovú polievku, od malička to bola moja najobľúbenejšia polievka (dlhé roky jediná), nie je to klasický demikát, ale je to podobná polievka.

    • Makový nápoj Mák – pre tých, čo nechcú alebo nemôžu mlieko – sladučké – výrazná maková chuť pre milovníkov maku, ideálne s vločkami a ovocím na raňajky. Pozerala som na obal, keďže je tam písané v češtine Mák, no píše sa tam, že to je z maku pestovaného na Slovensku a Čechách. Predáva sa ako doplnkový tovar v predajniach Farmfoods.


    • Zamatovo chutné karé – po predošlých výborných skúsenostiach som si z poslednej poukážky kúpila opäť niečo údené – keď zhrešiť, tak poriadne 😊

    • Detské párky s teľacinou -  skvelá voľba pre malých milovníkov párkov – v zásade som sa snažila vždy minimalizovať takéto nákupy kvôli synovi, no, samozrejme, občas si dáme aj párkové raňajky. No potešilo ma zloženie týchto párkov - to, čo má ozajstný párok mať, a nič viac – mäso, voda, soľ, koreniny a črevo. Sú iné, na aké sme zvyknuté – také mäsové – žiadna múka/sója, a čo teda veľmi oceňujem, nie sú presolené ako väčšina detských párkov.

    • Delikátna údená slanina – mletá chilli – pôvodne som chcela kúpiť oškvarky na pomazánku, no zaujal ma tento výrobok, a prečo z neho nespraviť „škvarkovú“ pomazánku, teda slaninkovú – takže – mletá slaninka (ináč, je len jemne pikantná), uvarené vajíčko, lečo, horčica, soľ a korenie podľa chuti – famózna. A keď už som bola rozbehnutá v tom pomazánkovaní, tak z obeda mi ostali pečené kuracie stehná v mrazničke, pečienka, tak som spravila aj pečeňovú paštétu – 1 kuracia pečienka, 1 pečené stehno, 1 cibuľa (usmažiť na masti s pečienkou) a po dosmažení pridať ešte do horúceho mletú slaninku, aby sa tak rozpustila, už moc nesmažiť, len pomaly roztopiť, všetko zmixovať. Táto slaninka však chutí skvele aj samotná na čerstvom chlebíku.

    • Zemiakovo – špaldové lokše – lokše zvyknem kupovať ku kačici alebo ich zapekám. Tu je môj recept: spravím si bešamel: na masle opražím múku, zalejem mliekom a ochutím soľou a muškátovým orieškom, na konci pridám nastrúhaný syr (trebárs nejaký skvelý od Farmfoods – v ponuke ich majú neúrekom. Do tohto pridávam trebárs kukuricu alebo brokolicu – varenú. A zvlášť si opražím mäsko, asi naj je kuracina, no v podstate môže byť akékoľvek. A potom plním, či už do roličiek alebo trojuholníkov, dám do pekáča a povrch ešte potriem bešamelom a posypem syrom. A už len zapiecť, netreba dlho, len tak, aby sa všetko spojilo a vytvorila chrumkavá kôrka navrchu.


    • Ementálček Palbino – nedalo sa odolať, vyskúšala som ďalší tavený syr – čistá závislosť. Hmm, mohla by som ho jesť od rána do večera. Inak výborná je aj na vajíčkovú pomazánku.

    • Prsia z našich kurčiat – keďže mali momentálny výpadok chladenej hydiny,  musela som siahnuť po mrazenej, po rozmrazení nebolo cítiť žiadne pachute,  prirodzený pach mäsa. Z mäska sme si urobili plnenú papriku a použila som ho aj do plnených lokšov.

    A na záver ešte taká bodka v podobe dvoch pripomienok: Nakupujem mliečne výrobky klasické, ale aj bezlaktózové. Čo by som možno uvítala je, že keby do sortimentu zaradili viac bezlaktózových výrobkov – na pulte som videla len mlieko (aj keď ponuka v rôznych obchodíkoch môže byť iná), chýbali mi tam napríklad také bezlaktózové jogurty, syry. A druhý podnet k jogurtom – sú výborné, no možno by bolo fajn, keby sa predávali aj vo veľkosti cca 150 g, lebo nie každý zvládne taký veľký jogurt, a potom sa musí nájsť nejaký ten dojedač.

    sallome11
    1. mar 2017    Čítané 74x

    BIO z biologického poľnohospodárstva v "dm-ke"

    Pred dvomi týždňami som dostala možnosť testovať bio výrobky od dm Drogerie

    Konkrétne išlo o tieto dobrôtky:

    Ako prvý na testovanie sme si vybrali medík dmBio NEMECKÝ KVETOVÝ MED, konkrétne ide o 275 gramové balenie a využili sme ho na viacero spôsobov:

    najskôr sme si uvarili ovocný čaj , potom ďalšia ochutnávka s nádychom Vianoc (u nás sa ešte dva mesiace po Vianociach pochutnáva na oblátkach).

    A nakoniec som ešte upiekla muffinky – kde sme použili aj dmBio CHIA SEMIAČKA BIELE. Na tomto si najviac pochutil náš ocino, ten obľubuje takéto zdravé mňamky bez cukru a múky.

    Môj celkový dojem z medu je asi taký. Je to môj prvý med z obchodu – totiž celý život konzumujem len med od miestnych chovateľov včiel. Chuťovo dobrý s príjemnou kvetovou vôňou, ale chuť je menej výrazná na akú som zvyknutá.

    Druhou surovinou, ktorú som si zvolila na testovanie je dmBio SUŠENÝ CÍCER. Je to moja obľúbená strukovina a som rada že aj na Slovensku začala byť veľmi obľúbená. Zvolila som si nátierku humus a rajčinovú polievku s cícerom.

    Môj typ pre žienky mamičky – keďže cícer sa dlhšie varí – nechám na 12 hodín namočiť v studenej vode a uvarím vždy v tlakovom hrnci – varím väčšie množstvo a časť z uvareného cíceru si uskladním v mrazničke pre budúcnosť. Cícer nemal chybu, jeho výhodou je že sa neprevarí ako ostatné strukoviny (keď náhodou pozabudnete, že ho ešte varíte).

    Ďalšou „testovanou“ sú dmBio CHIA SEMIAČKA BIELE pre mňa úplná novinka. Poznám to len z počutia resp. skôr čítania. A teda sú zdrojom omega 3 a 6 mastných kyselín, obsahujú veľa vitamínu B, a čo je obrovskou výhodou, že lepšie spracovávajú sacharidy v tele a človek potom nemá taký pocit hladu – čiže výborné pre tých čo chcú pár kíl schudnúť ale potrebujú dostatok energie pre každodenný život. Sú to také drobné biele semiačka šalvie hispánskej, ktoré keď namočíte do tekutiny tak nabotnajú. Najčastejšie sa využívajú do nápojov a robia sa z nich chia „pudingy“ ja som chcela niečo iné a tak som si našla recept na Citrónovo-kokosové muffiny s chia semienkami.

    Okrem toho použila som CHIA SEMIAČKA do mojich predraňajok – jogurt s rozmixovaným banánom, ovocná výživa, ovocie a chia semiačka. Aaa ďalšia premiéra – chia puding. Zvolila som kombináciu – kokosové mlieko, kivi a banán samozrejme plus chia semiačka a bio medík.

    Štvrtý je dmBio KUSKUS – kuskus pripravujeme často ako prílohu najčastejšie k rôznemu mäsu na šťave. Varím ho vždy tak že: buď použijem vývar, alebo ak nemám čistú vodu, soľ a maslo. Tekutiny má byť asi tak aby bola 1-2 cm nad kuskusom. Prikryť a nechať 10 minút odstáť. Preto som vybrala recept pre mňa nevyskúšaný a to zapekaný kuskus. Chutilo všetkým aj malý si pochutil (aj keď on to mal trochu mixnuté, lebo s tými jeho pár zubmi nechce moc hrýzť). A potom sme si dali náš overený receptík a to hovädzie lýtko s medovo-horčicovou omáčkou a  s kuskusom. Tento výrobok konkrétne aj kupujem takže som s nim spokojná už dlhšiu dobu. Nemám mu čo vytknúť.

    Už nám tu ostalo len zopár surovín a to spojíme pár veci dokopy – na rýchle varenie keď nie je čas na veľké vyváranie odporúčam uvariť dmBio ŠPALDOVÉ CESTOVINY s dmBio PARADAJKOVOU OMÁČKOU RICOTTA PECORINO,

    a pre zjemnenie chuti odporúčam pridať dmBio RYŽOVÝ KRÉM NA VARENIE. Ryžová smotana je super alternatíva pre tých ktorí majú alergiou na laktózu – pri varení je na nerozoznanie od klasickej. Použila som ju aj do medovo-horčicovej omáčky. A špaldové cestoviny nemali chybu za mňa asi top výrobok z týchto spomínaných. Sú tenšie ako klasické a chuť je vynikajúca.

    Posledná testovaná je dmBio CHILI SIN CARNE túto som ja osobne neochutnala, keďže minulý týždeň som jeden deň bola mimo domu takže dopadlo to asi takto:

    Myslím že chutilo. Super rýchle jedlo, ideálne mať vždy v zásobe pre prípad, keď sa nestíha variť.

    PS: Ďakujem za testovanie, užívali sme si to, muž skonštatoval že by to mohlo byť aj častejšie, zapáčili sa mu nové recepty v kuchyni. Tak si musím dať predsavzatie, že raz do týždňa niečo nové a hlavne zdravé.