redakcia
12. júl 2024
1965 

Poznáte Legendarium? Objavte nové tipy na výlety a vyhrajte odmenu

Kam sa vybrať počas prázdnin? A sú vôbec na Slovensku nejaké zaujímavé miesta pre rodiny s deťmi? Sú! A koľko! Ale nie je vždy jednoduché nájsť ich a uspokojiť záujmy detských výmyselníkov . Tí, čo poznajú Legendarium, vedia, že starosť s vymýšľaním a plánovaním výletov je už minulosťou.

Zábavné cestovanie pre rodiny s deťmi Legendarium ponúka aj tento rok kombináciu výletov v prírode a v rozmanitých zariadeniach. V prírodných lokalitách, ktoré sú vybrané na mieru rodinám s deťmi, sú ukryté trezory s nálepkami legendárnych hrdinov. Deti ich ľahko nájdu vďaka indíciám v brožúrke a na webe legendarium.info. A ako sa dostať k brožúrke? Úplne jednoducho. Nájdete ich v 77 zariadeniach ako sú hrady, zábavné parky, interaktívne múzeá, kúpaliská a rôzne atrakcie. Za ich návštevu získate súťažnú pečiatku a k tomu brožúrku ako darček ku vstupnému.

Ako to funguje?

Deti sú motivované príbehmi legendárnych postavičiek a zbieraním súťažných nálepiek + pečiatok. Po prekonaní bodových hraníc získavajú vecné odmeny. Na záver je v septembri pripravené žrebovanie o množstvo cien, vrátane poukazov na nákup v predajniach Decathlon.

Tak poďte si vychutnať zábavné leto na krásnych miestach od Vysokých Tatier cez Spiš, Šariš, UNESCO lokality až po pokojné Poloniny.

Súťaž na Modrom koníku o hravé balíčky

Napíšte nám v komentári, ktoré miesto vás očarilo najviac. Vo štvrtok 25. 7. 2024 vyžrebujeme dvoch výhercov, ktorí pre rodinu získajú hravý balíček Legendarium – hry puzzle, double, veselé šilty a ďalšie darčeky.

Vyberte si niektorý z nasledujúcich 6 tipov alebo sa inšpirujte priamo na webe www.legendarium.info.

Zlá diera

Zlá diera je jaskyňa s naozaj neobyčajnou prehliadkou. Nájdete ju v pohorí Bachureň, neďaleko Prešova. Pred vstupom si všetci návštevníci oblečú jaskyniarsky odev a na hlavu dostanú prilbu. Dobrodružstvo sa môže začať! Jaskyňa nie je elektricky osvetlená, preto si návštevníci svietia karbidkami. Sprievodcovia humorom a pútavým rozprávaním dopĺňajú zážitok z návštevy podzemia. Za návštevu získate súťažnú pečiatku. V okolí jaskyne sa nachádza oddychová zóna s hojdačkami a krásnou prírodou. K jaskyni vedie upravený chodník cez les, na trase je aj nádherná vyhliadka s romantickým názvom Srdiečko.

Kamenický hrad

Slovensko je krajina plná hradov a inak tomu nie je ani v Prešovskom kraji. Na jeden z bývalých honosných hradov – na hrad Kamenica – vás zavedie Spiaci mních. Nezbedný mních Ondrej si za pokukovanie na víly vyslúžil trest a zmenil sa na kameň. Dodnes leží ako skalný masív neďaleko cesty na hrad. Po nociach vraj ožíva a veselo zakukuje na tancujúce víly. Uvidíte ho aj z Kamenického hradu, ktorý ponúka nenáročnú túru, krásne výhľady a ako odmenu súťažnú nálepku v trezore.

Aquapark Lipany a Zverinec

Bazény, kúpanie sa, zábava na šmykľavkách a tobogánoch. A potom oddychová prechádzka s kŕmením zvierat. Objavte Lipany, len pár kilometrov od zrúcaniny Kamenického hradu. Aquapark Lipany je najnovší termálny aquapark na Slovensku. Ponúka 8 bazénov s teplotou vody od 28 °C do 39 °C, vírivky a 13 tobogánov. Za jeho návštevu získate súťažnú pečiatku Legendarium. Ďalšiu pečiatku si vyslúžite vo Zverinci v Lipanoch. Je to miesto, kde si zvieratá môžete nielen obzrieť, ale aj pohladkať, nakŕmiť a postarať sa o ne.

Žabia cesta

Ak chodievate na výlety s tými najmenšími, iste oceníte miesta, ktoré sú pútavé a zároveň ľahko dostupné. K takýmto miestam patrí Žabia cesta pri Levoči. Okružný náučný chodník má len 1,3 kilometra a to je presne toľko, koľko potrebujete na zábavu a poznanie aj pre netrpezlivých pátračov. Chodník leží v areáli Levočskej priehrady vedľa rovnomenného športovo-rekreačného areálu. Hravou formou odhaľuje tajomstvá žabieho života a okolitej prírody. Pri otváracích stromoch nájdete trezor s nálepkami

V športovo-rekreačnom areáli Žabia cesta zase získate za vstup pečiatku. Užijete si tu člnkovanie, vodné bicykle aj skúšku odvahy na lezeckej stene, ihriská a športoviská. V meste Levoča (UNESCO) neobíďte interaktívne Múzeum špeciálneho školstva a historické centrum s klietkou hanby. Nie, deti sa do klietky už nedajú zavrieť. Ale to im prezradiť nemusíte. 🙂

Blajzloch

Ďalším malebným miestom, ktoré je zároveň ľahko dostupné, je jazero Blajzloch. Leží na okraji Slovenského raja. Miesto je prístupné náučným chodníkom, na jeho konci je ukrytý trezor s nálepkami. Na trase sú viaceré lákadlá pre deti. Mostík na malý ostrovček, vodný mlynček alebo drevené sochy. V okolí neobíďte mesto Poprad, v Podtatranskom múzeu, v Tatranskej galérii a v AquaCity Poprad získate súťažné pečiatky. Objavte ďalšie výlety v okolí.

Splav Dunajca a Červený Kláštor

Na slovensko-poľskom pohraničí leží Národný park Pieniny. Užiť si tu môžete turistiku, cyklistické trasy, výbornú miestnu gastronómiu a goralskú kultúru. K najväčším atrakciám patrí splav Dunajca na tradičných pltiach alebo trošku dobrodružnejšia alternatíva – splav na raftoch. Za odmenu získate nielen zážitok, krásne výhľady na Tri koruny, ale aj súťažnú pečiatku. V Červenom Kláštore na brehu Dunajca kedysi žil lietajúci mních Cyprián a zanechal tu svoj herbár. Pozrieť si ho môžete v múzeu spolu s ďalšími expozíciami. Na jar 2024 tu navyše otvorili úplne nové interaktívne časti múzea, bylinkovú záhradu a pre oteckov aj kláštorný pivovar.

Všetky výlety nájdete na www.legendarium.info

SÚŤAŽ: Nezabudnite do komentára napísať, ktoré miesto vás oslovilo a chceli by ste ho navštíviť. Na dvoch z vás čakajú darčekové balíčky Legendarium.


Gratulujeme!
Výhru získavajú:
@zuzkaluk
@dorothee


Realizované s finančnou podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky.

Pripravené v spolupráci s KOCR Severovýchod Slovenska.

Legendarium je top 👍🏼
Zbierame zážitky a samozrejme aj nálepky 🤍 naposledy v utorok sme boli v Dupnej jaskyni, ešte stále mám svalovicu. Krásne miesto🌲Syn navrhol nech tam ideme na 1 noc prenocovať, lebo mu pripomína jaskyňu Ronji a Birka 🙂
Pokojne by som tomuto miestu pridala hviezdičku obtiažnosti naviac. Bola to naozaj makačka po skalách.

12. júl 2024

Hrad stará Ľubovňa, Pieniny. Ale vďaka legendariu spoznávame aj nám doteraz neznáme miesta.

12. júl 2024

Za nás kúpanie a zvieratá. Takže Lipany. Ale aj ostatné miesta vyzerajú super.

12. júl 2024

Chodíme už niekoľko rokov. Skvelý nápad. Tento rok zatiaľ Kamenický hrad.

12. júl 2024

Mame na plane vsetky z tychto miest nakolko nas bavia vylety s detmi 🙂 najviac ma vsak oslovil blajzloch ❤️

12. júl 2024

Do aquaparku v Lipanoch sme sa chystali, cize absolvujeme aj zverinec, o ktorom sme nevedeli. Boli sme uz v Botanickej zahrade v Tatranskej Lomnici a navstivime aj muzeum snad. Inak, vsetky tipy su super.👍

12. júl 2024

Blajzloch 😀 uz len kvoli tomu menu 🙂

12. júl 2024

Žabia cesta určite by sme so 4 dcérkami navštívili....

12. júl 2024

Žabia cesta pre mojich 3 zabiakov 👍

12. júl 2024

Splav Dunajca a Červený kláštor + nové interaktívne časti

12. júl 2024

Pozdravujeme zo Zlej diery 😉
Lačnovský kaňon odporúčam všetkým, krásna príroda. Chystáme sa na Žabiu cestu, len čo sa drahý zotaví po operácii 💕

12. júl 2024

Minulý rok bol skvelý s Legendáriom, kedy sme objavili nádherný Lačnovský kaňon, tento rok sa chystáme znovu, teda jaskyňu Zlú dieru aj Dúpnu jaskyňu nevynecháme. Kto má rád hrady, odporúčame Kežmarský hrad a hrad v Starej Ľubovni. Deti sa tešia aj na Aquapark Lipany, Blajzy.

12. júl 2024

Aquapark Lipany a Zverinec

12. júl 2024

Blajzloch bol nádherný a Kamenický hrad bol zážitok pre všetky zmysly, bordové sladké lesné jahody, krásne výhľady a lúky plné kvetov rôznych farieb, vôňa materinej dusky, harmančeka, kopu húsenica - cez Google lens sme hľadali názvy kvetov a pozerali aké motýle budú z tých húsenic.

12. júl 2024

O legendariu som zatiaľ len počula, ale nakoľko máme štyri deti, asi sa do neho pustíme, pretože na výlety chodíme radi a inšpirácie sa vždy zídu 😊

12. júl 2024

Počula som o Legendariu už skôr, ale ešte sme sa nezapojili, aj keď na výlety chodíme často. Nám sa páčia z tipov Poloniny, ešte sme tam s deťmi neboli.

12. júl 2024

O Legendariu sme poculi uz skor a tento rok sme sa zapojili aj my 🙂 Navstivili sme Zverinec a aquapark v Lipanoch, Kamenicky a Sarissky hrad a les Krakovec 🙂 Tesime sa na Zabiu cestu a Cerveny klastor 🙂

12. júl 2024

Zabila cesta a červený kláštor

13. júl 2024

Legendarium robíme už 7. rok, zatiaľ sme prešli oblasť Zamaguria a Starej Ľubovni. Páčil sa nám hrad, Viktoriine záhrady aj rafting.

13. júl 2024

Mame za sebou tyzden chodenia, stihli sme Blajzlpch, Kamenicky hrad, Opalove bane, Veternu dieru, Zabiu cestu, Zlu dieru, Viktoriine zahrady, Chatu Plesnivec - tato nalepka bola najtazsia, vyhiadk Udol a skoro vsetly peciatky s tym spojene. V auguste ideme zvysok, dievcata chcu vsetky peciatky aj nalepky😀 Kedze sme zo zapadneho Slovenska, mame kratsi cas na to, ale objavujeme krasy Presovskeho kraja uz tretie leto.

13. júl 2024

My sme sa tohto roku zapojili do Legendária prvý krát. Máme nálepky: Žofia z Polonín, Libanka zo Slovenských opálových baní, Louis zo Žabej cesty, Dobroslav z Blajzloch. Boli sme na hrade Šariš, Brekov, Kežmarok...Veľmi sa nám páčil hrad Brekov a jazero Blajzloch. Máme v pláne túru k Veternej diere v Mirkovciach, či na Kamenický hrad

13. júl 2024

Oslovila nás a aj sme s rodinou navštívili jaskyňu Zla diera. Spoznalai sme opäť niečo nove a krásne na našom Slovensku

14. júl 2024

@zuzkaluk Nemali ste, prosím, na túrach problém s ovadmi? My dnes na jazere Blajzloch sme doslova zažili nálety.

15. júl 2024

Červený Kláštor chceme navštíviť

16. júl 2024

@svist22 ale ano, Blajzloch, Zabia cesta, Chata Plesnivec ...

16. júl 2024

@svist22 Dnes sme boli, toto som este nezazila 😔
Nemohli sme sa ani na minutu zastavit, a to sme mali prsiplaste - aj ked neprsalo, repelent a noviny na odhananie ovadov.

16. júl 2024

@angieska ďakujem pekne za info, sú ozaj premnožené.

16. júl 2024

@leonie35 verím, podobné zážitky máme 🙂 ďakujem za info

16. júl 2024

Kaštieľ v Markušovciach,Spišsky hrad,Spišska zoo

23. júl 2024

Spišsky Štiavnik,Spišsky Hrhov,Smižany,Spišska Kapitula

23. júl 2024

Splav Dunajca a Červený kláštor 👍

24. júl 2024

@svist22 Bolo ich strašne veľa.

27. júl 2024

Jaskyňa Dupna a hrad Brekov

10. aug 2024

Začni písať komentár...

Odošli