redakcia
1. okt 2021
4265 

Po šiestich rokoch materskej, späť na pracovnom trhu!

Hľadanie práce po materskej dovolenke býva náročné. Vypadnete na dlhšiu dobu z pracovného procesu, venujete sa fyzicky aj mentálne iným činnostiam, a ak sa nevraciate do svojho predchádzajúceho zamestnania, proces hľadania môže trvať mesiace. Vaše preferencie a priority sa zároveň počas rokov „doma” zmenili, rovnako ako aj podmienky na pracovnom trhu. Ako matka už nie ste paňou svojho času a váš denný režim a rozvrh sa prispôsobuje celému zástupu okolností. Do bežných pracovných dní sa zamiešajú prázdniny či bacily, ktoré vás častejšie, než je žiadúce, vytrhnú z rutinného rytmu. Musíte sa tak s väčšou frekvenciou, než kedykoľvek predtým prispôsobiť aktuálnej situácii u vás doma. Čo viac, dlhé mesiace ste boli zavalená plienkami, kašičkami, príkrmami, riadili ste sa pokynmi „malého šéfa” a IT znalosti ste si rozvíjali maximálne tak na úrovni diskusných fór pre mamičky. Doba sa ale mení bleskurýchlo a to, čo sa kedysi považovalo za nadštandard, najmä čo sa týka počítačových či jazykových znalostí, sa stáva dnes štandardom a viac než tituly pred menom či za menom sa ráta ochota a schopnosť sa vzdelávať a ísť s dobou. A to často aj mimo pracovný čas.

V takejto situácii som sa ocitla aj ja, keď mi po šiestich rokoch skončila materská dovolenka. Návrat k predchádzajúcemu zamestnávateľovi nebol možný. Cítila som sa ako absolvent, ktorý si po prvý raz hľadá prácu. Napriek tomu, že som na materskú odchádzala zo sveta biznisu, nebola som si istá, čo viem ponúknuť svojmu budúcemu zamestnávateľovi.

Za tých šesť rokov sa doba zmenila a zmenili sa tiež moje možnosti. Pokým bolo v minulosti pre mňa štandardom odchádzať z práce kľudne až v čase večierky, dnes už som viazaná na rozvrh hodín v škole a v škôlke, ktorý, žiaľ, nijak nekorešponduje s novodobým bežným pracovným časom. A preto, okrem toho, že som sa obávala otázok typu: „Bývajú vaše deti často choré? Kto vám ich postráži, ak budete musieť prísť do práce? Budete stíhať prípadné nadčasy?“, bola som si vedomá, že nebudem môcť pružne reagovať ani v časoch, keď deti budú zdravé ako rybky.

Uvedomovala som si, že dnes sa v práci začína neskôr ako v minulosti a keď mi oznámia, že pracovná doba začína o 9.00 a končí o 17.00, v horšom prípade o 17.30 alebo neskôr, ani s vypätím všetkých síl nebudem stíhať vyzdvihnúť deti v riadnom čase. Predpokladala som, že si radšej vyberú flexibilného mladého človeka bez záväzkov, ktorý sa vie prispôsobiť akejkoľvek pracovnej dobe.

Mala som šťastie. Moje obavy sa nepotvrdili. Krátko od zverejnenia životopisu ma pozvali na pohovor do ING. Nikto sa ma nepýtal na deti ani na flexibilitu, dôraz kládli na schopnosť prispôsobiť sa v dynamickom kolektíve, osobnostnú stránku, moje skúsenosti a znalosti. Dokonca mi ponúkli možnosť úpravy pracovnej doby, aby som stihla záverečnú v škôlke a škole. Neskôr sme sa dohodli aj na skrátení pracovnej doby, keďže plný pracovný úväzok je náročný pre mladú rodinu. Šesťhodinový pracovný deň bol ideálnou kombináciou, aby som mohla kariérne napredovať a zároveň stíhať domácnosť a malé deti.

Som vďačná svojmu zamestnávateľovi, že prispôsobovanie neočakáva len od zamestnanca, ale dokáže mu vyjsť v ústrety. Keď majú obe strany záujem, dohodnúť sa dá vždy. Momentálne kolegom ponúka viacero variantov skrátených pracovných úväzkov, napríklad šesťhodinový pracovný deň alebo štvordňový pracovný týždeň. Zároveň ING netlačí na svojich zamestnancov a uprednostňuje vyvážený čas strávený v práci a vo voľnočasových aktivitách. Pracovný deň si vieme do veľkej miery upraviť podľa vlastných preferencií, rovnako si môžeme vybrať medzi prácou z domu alebo z kancelárie. Samozrejme, pandémia zamiešala kartami, a tak aj napriek uvoľneným opatreniam naďalej funguje väčšina ľudí formou home-office.

Medzičasom sa zmenili firemné interiéry do modernej podoby, pribudlo množstvo priestorov na networking, oddych, cvičenie, hru či občerstvenie. Medzi kolegami tiež oceňujeme zmluvy na dobu neurčitú, ktorú ING ponúka všetkým zamestnancom. Firma už roky rastie, nedávno sme oslávili nástup tisíceho zamestnanca. Vďaka možnosti skráteného úväzku, flexibilnému pracovného času, mladému kolektívu, priateľskému prostrediu, agilným tímom bez hierarchie a ďalším výhodám je pre mňa ING tou správnou voľbou.

ING

Klikni na obrázok a pozri si aktuálne pracovné ponuky v ING


Tento článok vyšiel s podporou ING.

Pekný článok,hoc pisany na firmu ING,inak všetko moje pocity aj situacia

1. okt 2021

Reklama ING? 😏 Prvoplánové, nedomyslené, trápne... Ja byť šéfom, tak toto teda nepustím...

1. okt 2021

@pattinka preco? Maloktora firma ponuka tak dolexitu vec ako skrateny uvazok. Sice to je reklama, ale s dobrou info ktora mnohym uzivatelkam mk pomoze

1. okt 2021

Hmm take trosku trapne.. dufam aapon ze to bola platena reklama. 🤦‍♀️

1. okt 2021

@dkethe myslíš, že je to tam naozaj také ideálne? To by tu potom nemuseli platiť takéto trápne články a mali by zástupy na naborových projektoch aj bez toho. Firma ak má ozaj dobre pracovné podmienky (všetky, aj PLATOVÉ) tak dobre meno šíria zamestnanci vonku aj bez týchto trapišín a dobre sa chváli samo

1. okt 2021

@dkethe mnohým? Áno, primárne tým, ktoré sú v Bratislave či blízkom okolí a majú dobrú angličtinu. V každom prípade, je obrovské množstvo firiem, ktoré sú k matkám ústretové. Len žiaľ zväčša sú to pozície, kde je potrebná určitá úroveň vzdelania. Nízko kvalifikované práce budú vždy nie úplne vyhovujúce a žiaľ, väčšina mamičiek, ktoré majú problém s prácou, hľadajú prácu nie príliš vysokokvalifikovanú.

2. okt 2021

Ako dlhoročný manažér z korporátu napíšem, že neviem či som videla horšiu propagáciu ako túto. Je skvelé, ak sa MK rozhodne využiť na získanie zdrojov aj takúto formu reklamy, ale čakala by som úplný iný text (hodný tejto korporátnej značky) a možno zacieliť vo výbere viac na zamestnávateľov, ktorí budú dostupnejší pre širšie publikum mamičiek. Nie každá môže komunikovať v angličtine v korporáte v Bratislave, treba prísť s niečím, čo osloví väčšinu mamičiek, nielen ozaj úzky okruh.

2. okt 2021

Začni písať komentár...

Odošli