redakcia
25. jún 2024
590 

Nikto učený z neba nespadol. Pýtajte sa, no vždy tých správnych ľudí

V šere pôrodnej sály som držala v náručí môj milovaný uzlíček. Bol najkrajšia na svete. A v duchu som sa spytovala samej seba, ako dokážem tak veľmi milovať niekoho, kto mi spôsobil toľko bolesti 😊 Keď mi v tehotenstve niekto povedal, že na ňu zabudnem hneď, ako mi do náručia vložia dieťa, myslela som si, že je to nemožné. No opak bol pravdou. S pocitom neskutočnej únavy a nekonečnej vďaky som sledovala tie drobné prstíky, ktorými mi zvieral prst. Nešlo všetko podľa plánu ani po pôrode, ani po ňom. No vedela som, že všetko spolu zvládneme. 

Plány sú niečo na čo by mal každý rodič po narodení dieťaťa zabudnúť. Čas je len relatívny pojem, ktorý bude plynúť inak, ako sme boli zvyknutí. Keď konečne zaspí a vy máte chvíľku pre seba, javí sa ako zlomok okamihu. Naopak, pri plači, keď dieťatko niečo trápi je chvíľa nekonečná. Je to ako jazda na horskej dráhe, raz sme hore, raz sme dolu. Niekedy chceme kričať z plného hrdla, inokedy sa z chuti zasmejeme. No vo finále je to zážitok 😊

Niekedy som mala pocit, že sa práve rútim strmhlav dole horskou dráhou materstva. Stále ma prekvapovali nové otázky. Čo robiť, keď trápia dieťatko zúbky, kedy ísť k lekárovi a kedy to riešiť ešte doma? Mala som niekedy hokej v postupnosti zavádzania príkrmov, otázky ohľadom správneho psychomotorického vývoja, správnej výživy... 

Množstvo informácií dokáže novopečeným mamičkám poriadne zamotať hlavu, asi to poznáte tiež. A ten tlak, ktorý na seba samé vyvíjame, aby sme boli perfektné, môže dať skutočne zabrať psychike. Mne pomohol pocit, že v tom nie som sama. Nikto učený z neba nespadol. A stačí sa spýtať. No vždy tých správnych ľudí. 

Svoje rozhodnutia som konzultovala s našim pediatrom, no využila som aj pomoc tzv. careline. Na nej sú vám zadarmo k dispozícii odborníci z radov pediatrov, laktačných poradkýň, nutričných špecialistov alebo pôrodných asistentiek. Kontaktovať ich môžete telefonicky na linke 800 110 000 alebo  e-mailom. Bola som vďačná, že sa môžem spoľahnúť na odborníkov. Poradňa je teraz do 30.6.2024 inak aj na Modrom koníku. Do konca júna sa môžete pýtať Lucie Berešovej alebo detskej lekárky Jany Kaprovej. 

Na careline mi okrem iného pomohli zorientovať sa aj v problematike následných dojčenských mliek, keď prišiel ten správny čas. Po prehodnotení všetkých informácií, ktoré mi poskytli, som sa rozhodla pre Nutrilon. Táto značka má za sebou 50 rokov výskumu materského mlieka, ktoré aplikujú pri výrobe následných a batoľacích mliek. Nutrilon kombinuje dôraz na najvyššiu kvalitu produktu, ohľaduplnosť k prírode a užívateľskú prívetivosť. Nutrilon používa vysoko kvalitné mlieko od kravičiek z kontrolovaných chovov a ich produkty obsahujú starostlivo vybrané ingrediencie prispôsobené výživovým potrebám detí.

Páči sa mi, že Nutrilon myslí na jedinečnosť každého dieťatka a pri vývoji sa inšpiroval unikátnosťou materského mlieka. Tento fakt sa odráža aj v ponuke následných a batoľacích mliek, ktoré sa od seba líšia v hlavných benefitoch jednotlivých rád mliek:

Nutrilon 2-5 Advanced je najobľúbenejšou voľbou slovenských maminiek, ktoré si zvolia Nutrilon. Okrem  oligosacharidov GOS/FOS obsahuje tiež vitamíny C a D, ktoré podporujú normálnu funkciu imunitného systému, vitamín D nevyhnutný pre normálny rast a vývoj kostí, a omega-3 ALA (kyselina alfa-linolénová), ktorá podporuje rozvoj mozgu a nervovej sústavy.

Nutrilon 2-4 Profutura DuobiotikTM sa vyznačuje vysokokvalitným mliečnym tukom, ktorý dodáva mlieku lahodnú, krémovo mliečnu chuť, ktorú ocenia aj tí náročnejší malí stravníci. Okrem spomínaného vitamínu C a D obsahuje tiež oligosacharid materského mlieka 2'FL (2´fukosyllaktóza) a aj klinicky testovanú zmes oligosacharidov GOS/FOS inšpirovaných funkciou oligosacharidov v materskom mlieku. Táto rada je pokladom medzi dojčenskými mliekami, inšpirovaná unikátnosťou materského mlieka a špecifická svojou najpokročilejšou receptúrou.

Nutrilon 2  Profutura CesarbiotikTM je určené pre deti narodené cisárskym rezom, teda pre malých „císarov a cisárovné“,ak nemôžu byť dojčené. A nielen pre nich. Táto receptúra obsahuje unikátnu kombináciu bifidobaktérií Bifidobacterium breve a oligosacharidov GOS/FOS a je vhodná pre všetky miminka, ktoré potrebujú doplniť prospěšné baktérie.

Nutrilon 2-3 ProsyneoTM H.A. - Hydrolysed Advance obsahuje hydrolyzovanú (naštiepenú) bielkovinu a kombináciu bifidobaktérií Bifidobacterium breve a oligosacharidov GOS/FOS.

Postupom času som si uvedomovala, ako rýchlo moja dcérka rastie. Z malého drobčeka sa stal poriadne zvedavý výmyselník. Každý deň objavovala nové chute a jedlá, jej apetít rástol a jedálničiek sa stával pestrejším. Napriek tomu však stále zahrňoval mlieko, ktoré je dôležitým zdrojom energie, vitamínov a minerálov.

Pestrá a vyvážená strava je kľúčová pre správny rast, vývoj a budovanie silnej imunity aj v batoliacom veku. Preto som zostala verná batoľacím mliekam Nutrilon, ktoré sa postupom mesiacov stali  neoddeliteľnou súčasťou našich dní. Ak vás zaujímajú skúsenosti aj iných mamičiek, tu si ich môžete prečítať.

Batoľacie mlieka Nutrilon, ako napríklad Nutrilon 3 alebo 4 Advanced, obsahujú najväčší obsah zmesi oligosacharidov GOS/FOS a tiež optimálne množstvo bielkovín, ktoré nezaťažujú organizmus malého dieťaťa. Samozrejmosťou sú i ďalšie dôležité živiny, ktoré podporujú správny rast, vývoj2 a budovanie imunity¹ aj v batoliacom veku.

Dva hrnčeky denne týchto mliek obsahujú dennú dávku vitamínu D, vápnika, železa a jódu, ktoré sú nevyhnutné pre normálny rast a vývoj detí². Vďaka týmto produktom som mala istotu, že moje dieťa má v jedálničku všetko potrebné a naviac si na mlieku každý deň veľmi pochutí.

Vždy som sa snažila robiť pre svoju dcérku to najlepšie. Nutrilon preto pre mňa nebol len značka na krabici, ale aj spoľahlivý partner na našej rodičovskej ceste. Vďaka ich špičkovým produktom a odbornej podpore som sa cítila sebaistejšie a schopnejšia zvládať všetky výzvy, ktoré materstvo prináša.

Vaša Simona


1 Vitamíny C a D prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému.

2 Železo prispieva k normálnemu rozvoju poznávacích funkcií u detí. Vápnik je potrebný pre normálny rast a vývoj kostí u detí. Jód prispieva k normálnemu rastu detí. Kyselina alfa-linolénová podporuje rozvoj mozgu a nervovej sústavy.

Dôležité upozornenie: Dojčenie je najlepším spôsobom výživy detí. Dojčenská výživa by mala byť používaná na odporúčanie lekára. Batoľacie mlieka majú byť iba súčasťou zmiešanej a vyváženej stravy. Spôsob použitia a ďalšie informácie sú uvedené na obaloch.

Tento článok vyšiel s podporou Nutrilon

Začni písať komentár...

Odošli