redakcia
3. okt 2024
958 

Ako lepšie rozumieť svojmu dieťaťu (a sebe)

V živote sa neustále vzdelávame – chodíme na kurzy, cestujeme, rozširujeme si obzory, študujeme na vysokej škole, aby sme uspeli. Ale keď príde na najdôležitejšiu úlohu – byť rodičom, často sa do nej vrháme bez prípravy. Je to zvláštne, pretože rodičovstvo je jedna z najväčších výziev, ktoré nás v živote čakajú. Mnohí rodičia si po narodení prvého dieťaťa povzdychnú: „Škoda, že nám k nemu nedali aj návod na použitie.“

Ak si myslíte, že s pribúdajúcimi rokmi dieťaťa sa výchova zjednoduší, zvyčajne prichádza prekvapenie. S každým ďalším obdobím sa objavujú nové potreby, výzvy a situácie, na ktoré musíme ako rodičia reagovať. Keď dieťa začne chodiť do školy, pribúdajú otázky týkajúce sa kamarátov, učiteľov, tlakov sociálnych médií či náročných emócií, ktoré deti často prežívajú.

O deťoch

Každá fáza vývoja prináša niečo nové a vyžaduje si rôzne prístupy. Hoci je rodičovstvo neustála cesta, nemusíte na nej byť sami a tápavo hľadať odpovede. Tie môžete získať na kurze O deťoch, ktorý organizuje občianske združenie Humanside, o.z. v spolupráci s Katedrou psychológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského. Počas troch sobôt sa dozviete ako psychológia nahliada na bežné, ale aj nevšedné situácie spojené so vzťahmi k deťom, s duševným zdravím detí, detským vývinom či školským prostredím.

Kurz O deťoch ponúka nielen praktické rady, ale aj hlbšie pochopenie detského sveta. Čím lepšie rodičia rozumejú svojmu dieťaťu, tým lepšie dokážu zvládať každodenné výzvy, ktoré rodičovstvo prináša. Tento vzdelávací kurz je súčasťou projektu Psychológia v kocke, ktorý už 16 rokov vzdeláva laickú verejnosť v odbornej psychológii. Vďaka dlhoročnej praxi a odbornej kvalite kurz ponúka rodičom praktické nástroje a overené informácie, ktoré im pomáhajú lepšie porozumieť svojim deťom, aby sa cítili sebaistejší a lepšie pripravení na svoju rolu rodiča.

Prečo potrebujeme odborné vzdelávanie v rodičovstve?

Rodičovstvo nie je len o inštinkte či intuícii, ako by sa mohlo zdať. Je to dlhodobý proces, ktorý si vyžadujú vzdelanie a prípravu – rovnako ako každá iná zodpovedná úloha v živote. Moderné rodičovstvo čelí nárokom, ktoré sa neustále zvyšujú. Nestačí len „žiť zo skúseností“ alebo zopakovať to, čo fungovalo u nás. Rodičia často cítia, že potrebujú odborné vedenie, aby rozumeli zložitosti detského sveta a vedeli správne reagovať na každú situáciu. Kurz O deťoch dáva rodičom nástroje na to, ako to všetko zvládnuť.

Ako sa vysporiadať s výzvami v rodičovstve?

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo sa odohráva v srdci vášho dieťaťa, keď k vám pribehne s otvorenou náručou, alebo naopak, keď sa zatiahne do ticha? Viete, ako môžete svojim dieťaťom vytvoriť bezpečné miesto, kde sa bude cítiť milované a chránené?

Čo by ste robili, keby si vaše dieťa začalo sťažovať, že sa necíti dobre, hoci lekári tvrdia, že je fyzicky zdravé? Vedeli by ste rozpoznať, či ho netrápia problémy s úzkosťou či depresiou, a kedy je čas obrátiť sa na odborníka?

A čo obdobie, keď vaše dieťa nastúpi do školy a jeho svet sa zmení? Ako reagovať, keď vám povie, že ho v škole niečo trápi, alebo že má pocit, že nezapadá? Ste pripravení zvládnuť náročné výzvy spojené s technológiami a online svetom, ktorý sa neustále mení?

Ak si na niektoré z týchto otázok neviete odpovedať, alebo sa chcete dozvedieť viac, práve Kurz O deťoch je pre vás tým pravým miestom, kde nájdete odpovede.

Kurz sa zaoberá dôležitosťou vzťahového bezpečia medzi rodičom a dieťaťom, ktoré je nevyhnutné pre zdravý vývin dieťaťa. Rodičia sa v rámci kurzu dozvedia, ako rozpoznať príznaky problémov s duševným zdravím detí, ako sú úzkosti či depresia, a kedy je vhodné vyhľadať odborníka. Veľká pozornosť sa venuje aj vplyvu školského prostredia na formovanie detskej osobnosti a tomu, ako komunikovať so školou a zvládať technologické výzvy spojené s online svetom.

Kurz o deťoch

Ďalšou dôležitou oblasťou je detská emocionalita, ktorá sa mení s vekom, a preto je dôležité, aby rodičia rozumeli, ako regulovať vlastné emócie a byť nápomocní pri emocionálnom vývine svojich detí. Súčasné výskumy v oblasti neurovied prinášajú nové poznatky o tom, ako môžeme podporovať vývoj detského mozgu a jeho zvedavosť.

Kurz tiež vedie rodičov k tomu, aby si uvedomili, že rodičovstvo je prirodzená životná rola, ktorú môžu zvládnuť s väčšou ľahkosťou, ak si odpustia tlak na dokonalosť. Skúsení lektori s bohatými skúsenosťami poskytujú praktické rady, príklady z praxe a diskusie, ktoré rodičom pomôžu sebaistejšie a s menšou záťažou prejsť touto cestou.

Ak chcete lepšie porozumieť svojmu dieťaťu a byť lepšie pripravení na rodičovské výzvy, prihláste sa na kurz O deťoch, ktorý organizuje Katedra psychológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v spolupráci s humanside o.z.. Kurz pozostáva zo 6 lekcií, ktoré sa uskutočnia počas troch sobôt v dňoch 19. októbra, 26. októbra a 16. novembra 2024 v Bratislave. Každá lekcia pokrýva dôležité aspekty rodičovstva – od vzťahovej väzby až po duševné zdravie detí. Prihlásiť sa môžete do 12. októbra 2024. Viac informácií nájdete na Psychológia v kocke.


Sponzorovaný príspevok

Zdroj fotografií: Pexels.com

Mohli by byť aj v iných mestách takéto kurzy,nie len v Bratislave...

Včera o 16:45

Začni písať komentár...

Odošli