Zatiaľ čo v minulosti bol trh s cukrom pomerne jednotvárny, dnešný spotrebiteľ si má z čoho vyberať. Pozrime sa teda na jednotlivé základné druhy a ich použitie.
Biely repný cukor - jedná sa o čistú prírodnú sacharózu zbavenú nečistôt. Repný cukor sa najčastejšie vyrába v Európe, je preto pre náš organizmus najprirodzenejší. V kryštálovej podobe sa hodí do bežnej kuchyne, na sladenie nápojov i jedál, pomocníkom je napríklad i pri zaváraní, keďže cukor je výborným prírodným konzervantom.
Hnedý cukor je charakteristický predovšetkým svojou zlato-hnedou farbou. Tento cukor je buď nerafinovaný, alebo čiastočne rafinovaný vznikajúci kryštalizovaním šťavy z cukrovej repy,alebo cukrovej trstiny. Môže sa však vyrábať aj obohatením bieleho rafinovaného cukru o prídavok melasy. Má výraznú arómu i chuť s nádychom karamelu. Mimoriadne sa hodí do pečenia, kde výborne dopĺňa orechy, mandle, kandizované ovocie, alebo likéry.
Trstinový cukor je prírodný produkt vyrábaný z cukrovej trstiny pestovanej na rozsiahlych plantážach. Vďaka plnému charakteru sa pridáva najmä na dodanie farby a sýtej chuti do koláčov s posýpkou, keksov, na dochutenie sušeného ovocia, ale i na bežné sladenie kávy alebo čaju, ktoré vďaka jeho charakteristickej chuti získajú nádych exotiky.
Kandizovaný cukor sa získava extra pomalou kryštalizáciu, počas ktorej vznikajú veľké kryštály cukru. Vďaka tomu, že sa pomaly rozpúšťajú a majú krásnu medovo-hnedú farbu, alebo krištáľový lesk, vyniknú pri sladení nápojov vo veľkých nádobách.
Ovocný a hroznový cukor sú jednoduché cukry, ktoré sa v prirodzenom stave vyskytujú v ovocí a zelenine. Sú zdrojom rýchlej energie, preto sa hodia na povzbudenie organizmu v záťažovom režime, napríklad pri športe, v rekonvalescencii, alebo pri náročnej psychickej aktivite. Z hľadiska použitia sa vďaka svojej rýchlej rozpustnosti jedná o cukor vhodný najmä pre studenú kuchyňu.
Zdroj: Slovenský cukrovarnícky spolok
áno , trstinový cukor má pre niektorých príjemnú arómu a chuť, vynikne hlavne v nápojoch, aj v studených, ako napr. mojito a pod. 🙂
Začni písať komentár...
Akurat som presedlala na sladenie kavy trstinovym cukrom,je vyborny,uplne iny ako klasika biely