princessawsm
10. nov 2019
221 

Najprv káva, potom dospelákovanie - Test Barzzuz

Čo si pamätám, odjakživa u nás doma voňala káva. Či už to bol "na hulváta" zalievaný turek mojej mamky, alebo tatova Nesca ráno v práci, keď ma niekedy zobral so sebou. Vôňa kávy, tabaku (nie cigariet) a kníh. S tým sa mi spája detstvo a dve z týchto vôní som si so sebou priniesla do dospelosti. Kniha a káva. Káva a potom čokoľvek iné. Preto som bola veľmi rada, keď nás @konik_testuje vybral na testovanie káv značky Barzzuz.

Po príchode balíčku ma však oblial studený pot, pretože som si uvedomila, že opísať vôňu a chuť tak, aby v čitateľoch vzbudili rovnaké pocity ako vo mne, je náročná úloha. Dovoľte mi, vám teda priblížiť tri sorty Arabicy, s láskou praženej u nás na Slovensku. 

Káva prišla zrnková, musela som si ju teda sama namlieť. Kupovať mletú kávu je fajn, ale nič sa nevyrovná tej vôni čerstvo namletej kávy. Viem, že najideálnejšie je mlieť kávu ručným mlynčekom s kamennými nožmi, ale "ain't nobody got time for that!", teda, že rýchlejšie je použiť mlynček elektrický. Hrúbka mletia tiež závisí od typu prípravy, ja som mlela na čo najjemnejšie, keďže používam espressomašinu. Viac vám môžem priblížiť v komentároch, teraz poďme už k samotným kávam.

Začnem "Brazíliou - Yellow Bourbon", ktorá, citujem "je z brazílskych káv najkomplexnejšia, má stredné telo, jemnú aciditu a zároveň čokoládovú sladkosť". V praxi to znamená, že káva ma výraznú, priam zemitú vôňu. Drží sa vo vašich nosných dierkach a neviete sa jej nabažiť. Samotné espresso chutí bohato, hrajú sa v ňom rôzne tóny: nebijú sa, ale navzájom dopĺňajú. Je vynikajúca sama o sebe, aj keď aftertaste je trochu horký. Stačí však zapiť minerálkou a ostanú vám v ústach už len príjemné spomienky. Espresso s mliekom je veľmi jemné, vytráca sa horká pachuť, ale káva zostáva bohatou. 

Ďaľšou na rade je "Indonézia - Java Blawan". Káva z krajiny, ktorá je štvrtým najväčším producentom kávy na svete, má jemnú, ale bohatú sladkú vôňu. V porovnaní s Indonéziou chutí jemnejšie a je veľmi chutná. Je v nej cítiť priam čokoládovú sladkosť. Neostáva po nej taká horká pachuť a aj pre tých, čo neradi pijú čiernu kávu, je ideálna svojou jemnosťou. S mliekom chutí priam ako dezert. Pre milovníkov latte a macchiat je ako stvorená.

Poslednou testovanou kávou bola "Etiópia - Sidamo Gr. 2". Africké kávy sú jedinečné. Súvisí to s podnebím, v ktorom sa pestujú. Ja si zakladám na vôňach, preto mňa táto káva vôňou neočarila - nevýrazná, suchá, taká akoby "o ničom". To je však len môj subjektívny názor. Faktom ostáva, že vo vôni možno zachytiť ovocné tóny. Napriek prvotnému "sklamaniu" z vône však káva prekvapila korenistou chuťou, oveľa výraznejšou, než som sprvu čakala. Môj muž ju ohodnotil jedným slovom: "mňam".

Dúfam, že táto veľmi subjektívna recenzia vám pomôže pri výbere kávy do budúcna. Nebola to moja prvá skúsenosť s Barzzuzom, ale o to intenzívnejšia a zaujímavejšia, keďže sme mohli striedať rôzne chute podľa nálady (a toho, koľkokrát sme v noci museli vstávať k deťom). Viem, že táto značka nepatrí medzi tie, ktoré nájdete v každom supermarkete, a od toho sa odvíja aj jej cena, ale verte, keď vám poviem, že za to naozaj stojí. Preto ešte raz ďakujem za túto príležitosť testovať.

#test_barzzuz #recenzia

Začni písať komentár...

Odošli