Ak aj vy patríte k milovníkom domácich pochúťok zo šťavnatých plodov, byliniek a dokonca kvetov, určite už teraz vymýšľate čo zaujímavé a nové tento rok z darov prírody uvaríte. Možností sa ponúka viacero. Čo tak pripraviť si nefalšovaný domáci sirup a poctivý ovocný džem? Jedná sa o osvedčené pochúťky, ktoré si môžete podľa fantázie ozvláštniť a navyše majú v kuchyni veľa možností použitia. Sirupy sú vhodné predovšetkým na riedenie vodou, dobrú službu však urobia aj ako chutný preliv na palacinky, zmrzlinu, alebo ovocný pohár. Rovnako tak aj domáci džem. Využijete ho nielen ako nátierku na pečivo, ale aj pri varení a príprave dezertov.
Špeciálny Korunný cukor uľahčí a skvalitní varenie džemu i sirupu
Kráľovnou domácich džemov a sirupov sa teraz môžete stať aj bez predchádzajúcich skúsenosti a dokonca i bez vlastnej záhradky. Pomôžu vám v tom špeciálne druhy Korunných cukrov z dielne Slovenských cukrovarov. Už nikdy nebudete musieť behať okolo regálov a prácne zháňať jednotlivé prísady. Všetko teraz nájdete v jednom balení. Potrebné množstvo cukru, správny podiel kyseliny citrónovej a prírodných pektínov. Na obale je tiež uvedený presný postup varenia, ktorý je veľmi jednoduchý. Stačí už len vybrať čerstvé ovocie, či bylinky podľa vlastnej chuti.
RECEPTY
Jahodový džem s vanilkou
Potrebujeme
Postup
Jahody umyjeme a necháme uschnúť na sitku, potom otrháme stopky a lístky. Takto pripravené ich zmiešame s Korunným cukrom želírovacím 2:1 a pridáme vodu. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežme, špičkou noža vyberieme semienka a pridáme ich do zmesi. Struk pridáme tiež, ale pred plnením do fliaš ho z džemu vytiahneme. Všetko privedieme k varu a sprudka varíme 4-8 minút. Džem plníme do pohárov ešte za horúca. Pozor! Jahody sa nesmú úplne rozpadnúť!
Mätový sirup – Mojito
Potrebujeme
Mätu rozoberieme na lístky a zbavíme silných stopiek. Cukor na prípravu sirupu rozpustíme v horúcej vode. Roztok varíme, kým nie je číry, a zalejeme ním mätové lístky. Necháme 48 hodín v cukrovom roztoku na chladnom mieste. Potom sirup precedíme cez jemné sitko, naplníme do sterilizovaných fliaš, dobre uzavrieme a skladujeme na chladnom mieste. Pre dlhšiu trvanlivosť sirup pred naplnením 3 minúty povaríme.
Riedime v pomere 1: 6 (1 diel sirupu na 6 dielov vody). Po otvorení skladujeme v chladničke a rýchlo spotrebujeme.
LAHODNÝ JAHODOVÝ/MALINOVÝ SIRUP
Potrebujeme:
Postup:
Jahody umyjeme, dáme do hrnca s vodou a necháme 5-10 minút povariť. Vychladnutú jahodovú hmotu zmiešame s cukrom na prípravu sirupu a necháme cez noc v chlade. Šťavu vylisujeme a precedíme cez jemné sitko alebo plátno. Sirup uvedieme do varu, necháme 3 minúty variť, nalejeme do sterilných fliaš, dobre uzavrieme a necháme v chlade. Riedime v pomere 1:6 (1 diel sirupu na 6 dielov vody). Po otvorení skladujeme v chladničke a rýchlo spotrebujeme.
Hrajte s nami o 5 balíčkov Korunný cukor na pečenie a prípravu lahodných džemov a sirupov.
Začni písať komentár...