pr_clanok
17. júl 2024
148 

Ako požiadať o rozvod

Život neprináša len šťastné momenty, niekedy je nutné vysporiadať sa aj s tými ťažšími. Mnoho manželských párov už nedokážete nájsť riešenie, ktoré by ich vzťahu pomohlo a dochádza k rozvodu. Ako oň požiadať a kde hľadať pomoc v právnych otázkach?

Žiadosť o rozvod

Podanie žiadosti o rozvod je potrebné vykonať na súde v mieste, kde mali obaja manželia posledné spoločné bydlisko. To platí, ak na tomto mieste žije naďalej aspoň jeden z nich. Pokiaľ tam už nebývajú, žiadosť o rozvod sa podáva na Okresom súde, ktorý sa vyberie podľa aktuálneho bydliska partnera. Návrh je možné doručiť na súd osobne, poštou alebo elektronicky v dvoch vyhotoveniach. V prípade, že máte maloleté deti, tak v troch vyhotoveniach. Podaním žiadosti sa začína rozvodové konanie.

Obsah žiadosti o rozvod

Okrem osobných údajov oboch manželov sa v návrhu na rozvod udávajú informácie o manželstve a dôvody rozvratu. Pokiaľ neuvediete žiadne dôvody, súd nemusí rozvod povoliť, ale nariadi vám návštevy manželskej poradne. Správne pripraviť návrh je dôležité aj z hľadiska trvania rozvodového konania, ktoré sa vďaka tomu nebude zbytočne naťahovať.

Priložiť je nutné doklady, ako sú sobášny list, doklady majetkových pomerov a iné. Ak máte deti, priložte ich rodné listy. V návrhu sa tiež uvádza, ako by mala prebiehať starostlivosť o nich (výlučná starostlivosť jedného z rodičov, striedavá alebo spoločná starostlivosť). Údajom, na ktorý by ste nemali zabudnúť, je riešenie výživného.

Rozvodový právnik

V emočne náročnom procese rozvodu vám so všetkým pomôže rozvodový právnik. Okrem toho, že vás prevedie celým postupom podania žiadosti o rozvod, poskytne vám kvalifikované informácie o tom, čo všetko sa bude diať ďalej.

Úloha právnika v rozvodovom procese

Účasť právnikov oboch zúčastnených strán prispieva k plynulejšiemu priebehu celého konania. Prioritou pre vášho právnika budú vaše záujmy. Pomôže vám s ich komunikáciou aj formuláciou dôvodov rozvratu manželstva, ktorých uvedenie je pre povolenie rozvodu zo strany súdu nevyhnutné. V rámci zákonov sa bude pre vás snažiť dosiahnuť spravodlivý výsledok. Podrobne vás pripraví na celé konanie tak, aby ste vopred vedeli, čo sa bude diať. Upozorní vás na možnosti ktoré máte, a poučí o tom, ako je vhodné vystupovať na súde. Pokiaľ je pre vás pobyt na súde priveľmi stresujúci, môže vás pri mnohých úkonoch zastupovať. Pomôže vám aj s návratom k pôvodnému priezvisku, pokiaľ tak budete chcieť urobiť.

Určenie starostlivosti o deti

Pri rozvode manželstva s neplnoletými deťmi posudzuje súd dôvody rozvodu prísnejšie. Celý proces preto trvá, zvyčajne, dlhšie. Súd upraví aj výkon rodičovských práv a povinností k dieťaťu. Rozvodový právnik vám pomôže nájsť riešenie, ktoré bude ochraňovať ich záujmy, samozrejmosťou je pomoc pri formulácii návrhu na starostlivosť a určenie výživného, ktoré sa rieši ešte počas rozvodového konania.

Platenie výživného je zákonnou povinnosťou rodičov, až pokiaľ sa deti nebudú schopné živiť samé. Súd určí sumu, akou bude rodič, ktorému nebolo dieťa zverené do opatery, prispievať na zabezpečenie všetkých jeho potrieb. Minimálna výška výživného je 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa. Zrušenie vyživovacej povinnosti je možné až v momente, kedy je plnoleté dieťa schopné samostatne sa živiť.

Majetkové a právne vysporiadanie

Po rozvode dochádza k častým sporom zainteresovaných strán o majetok. Účasť rozvodového právnika vám pomôže zmierniť napätie a nájsť riešenie prijateľné pre obe strany. Môže vás tiež v procese majetkového a právneho vysporiadania zastupovať. Cieľom je, aby sa všetko, čo ste nadobudli po vstupe do manželstva, spravodlivo rozdelilo, čo sa týka nielen majetku, ale aj hypotéky alebo iných dlhov.


Sponzorovaný príspevok

Zdroj fotografií: Freepik.com

Začni písať komentár...

Odošli