pr_clanok
13. jún 2024
41 

Ako na renováciu podkrovia

K renovácii podkrovia sa pristupuje z dvoch dôvodov – buď ide o starší dom, alebo majitelia domu chcú zmeniť skladový priestor na obytný. V obidvoch prípadoch sa vďaka renovácii zvýši hodnota nehnuteľnosti a kvalita bývania. Pre úspešnú renováciu je dôležité dodržať niekoľko základných krokov, pretože ide komplexný proces, ktorý vyžaduje dôkladné plánovanie a odbornú realizáciu.

Kedy je nutná renovácia podkrovia

V starších domoch sa podkrovie zväčša využíva len ako úložný priestor. Dôvodom je zanedbané a zastarané prostredie nevhodné na bývanie. O renovácii by ste mali uvažovať aj v prípade, že sa nechystáte zmeniť podkrovie na obytnú miestnosť. Cez staré steny a krovy môže dochádzať k únikom tepla, tvorbe vlhkosti a vzniku plesní ohrozujúcich zdravie obyvateľov domu. Renovácia podkrovia je cestou, ako zvýšiť komfort bývania, zlepšiť energetickú efektívnosť a tiež funkčnosť rodinného domu.

Najdôležitejšia je izolácia

Pred renováciou podkrovia sa najskôr poraďte so statikom, ktorý preverí stav podkrovia a nosné steny. Nezabudnite ani na úrady. Pre akékoľvek rekonštrukčné práce potrebujete povolenie. Následne sa môžete pustiť do izolácie, ktorá je najdôležitejším krokom. Zaizolovaná strecha a steny zabezpečia príjemnú teplotu v podkroví – v zime udržia v interiéri teplo a v lete príjemný chlad. Týmto spôsobom znížite náklady na energie a eliminujete riziko vzniku vlhkosti.

Podkrovie je, čo sa izolácie týka, veľmi špecifické. Nároky na kvalitu izolácie sa zvyšujú, keďže ide o priestor priamo pod strechou. Slnečné žiarenie a klimatické vplyvy nemožno zanedbať. Ideálnymi materiálmi na izoláciu podkrovia sú tie, ktoré majú vysoký tepelný odpor – minerálna vlna, sklená vlna a pena z polyuretánu. Izoláciu je nutné inštalovať nielen medzi krovy, ale aj na strop podkrovia a podlahu, aby ste dosiahli čo najlepšie izolačné výsledky.

Kúrenie pre tepelný komfort

Kúrenie v podkroví je kľúčové pre zabezpečenie tepelného komfortu počas zimy. Radiátory sú tradičným riešením. Moderné radiátory a termostatická hlavica pre reguláciu teploty výrazne znížia náklady na vykurovanie. Termostatické hlavice umožňujú presné nastavenie teploty v jednotlivých miestnostiach, čím sa predchádza zbytočnému prehriatiu a plytvaniu energiou. Alternatívou môže byť aj podlahové vykurovanie, ktoré zabezpečuje rovnomerné rozloženie tepla a príjemný pocit teplého povrchu pod nohami.

Ako si poradiť s renováciou podlahy

Veľmi dôležitým krokom pri renovácii podkrovia je renovácia podlahy. Väčšina ľudí po porade s architektom zvolí suchú výstavbu, ktorá je rýchla a menej zaťažuje konštrukciu. Výhodou je tiež to, že suché podlahy výborne tlmia hluk počas chôdze. Pri suchej výstavbe sa zamerajte na materiály ako sadrokartónové a drevotrieskové dosky. Na dosky môžete položiť rôzne druhy krytín, napríklad PVC či laminát. Suché podlahy sú dobrou voľbou aj pre tých, ktorí uvažujú o podlahovom kúrení.

Výmena okien pre energetickú účinnosť

Výmena starých okien za nové je nevyhnutnou súčasťou renovácie podkrovia. Moderné okná s izolačnými dvojsklami alebo trojsklami zaistia lepšiu tepelnú izoláciu a znížia tepelné straty. Výber kvalitných okien je tiež krokom, ktorý zaistí izoláciu zvuku a zvýši bezpečnosť bývania. Strešné okná by mali byť umiestnené tak, aby poskytovali dostatočné množstvo prirodzeného svetla, ale zároveň minimalizovali prehriatie priestoru v letných mesiacoch.

Nábytok pre dokonalé bývanie

Výber nábytku do podkrovia býva tvrdý oriešok. Ak sa nechcete zmieriť s obyčajnou posteľou a pár policami priskrutkovanými na stenách, musíte osloviť výrobcu nábytku. Atypické uhly a šikmá strecha si vyžadujú nábytok na mieru, ktorý maximálne využije dostupný priestor a prispôsobí sa tvaru miestnosti. Nábytok na mieru umožní využiť každý kút a zvýšiť úložné kapacity podkrovia. Dobrou správou je, že šikmé strechy sú ako stvorené pre vytvorenie originálnych a kreatívnych riešení.


Sponzorovaný príspevok

Zdroj fotografií: Pixabay.com

Začni písať komentár...

Odošli