petruldo
26. jan 2018
2252 

Dusičnany a dusitany v zelenine na prvé príkrmy

    Cieľom tohto článku je aspoň trocha priblížiť/vysvetliť prečo je dôležité dodržiavať odporúčania na vek, od ktorého je vhodné zaraďovať do príkrmov určité druhy zeleniny.

Chcem upozorniť hlavne na červenú repu – cviklu a špenát. Veľa mamičiek ich zaraďuje hneď medzi prvou zeleninou. Odporúčajú sa najskôr od 10. mesiaca.

Prečo je tomu tak, popisujem nižšie.

    Dusičnany sú v rastlinách prirodzenou zložkou a nie sú sami o sebe toxické. Dusičnany sa stávajú problémom vtedy, keď sú redukované na dusitany. Nadmerný obsah dusičnanov v potravinách môže znamenať pre človeka riziko, najmä pre novorodencov a malé deti.

Rozdelenie zeleniny z pohľadu akumulácie dusičnanov:

  • Vysoký obsah – hlávkový šalát, špenát, červená repa, reďkovka, kaleráb
  • Stredný obsah – kapusta, karfiol, mrkva, tekvica, cesnak, zemiaky
  • Najnižší obsah – cibuľa, paradajky, paprika, hrach, uhorky, kukurica

Pre tie, ktoré preferujú čísla :

  • Vysoký obsah  NO3 - predstavuje hodnotu nad 1000 mg na kg čerstvej hmoty
  • Stredný obsah  NO3 - predstavuje hodnotu 250 mg až 1000 mg na kg čerstvej hmoty
  • Nízky obsah NO3 - predstavuje hodnotu pod 250 mg na kg čerstvej hmoty

Faktory  zvyšujúce obsah dusičnanov
Obsah dusičnanov v rastlinách ovplyvňujú všetky zdroje dusíka, ktoré rastlina prijíma z pôdy, z hnojív, dažďa, závlahovej vody a emisií vo vzduchu. Značný vplyv na proces hromadenia dusičnanov v zelenine má každoročne sa meniaci hydrometeorologický faktor, najmä vlaha, teplota a slnečný svit. Problémová je skleníková a rýchlená jarná zelenina, ktorá obsahuje až niekoľkonásobne vyššie množstvo dusičnanov ako poľná či záhradná zelenina.

    Najvyššia koncentrácia dusičnanov sa nachádza v žilách listov, stopkách, stonkách a hlúboch. Najnižšia v listových čepeliach a plodoch. V šupkách a povrchových vrstvách plodov býva koncentrácia vyššia, ako v dužine. Preto je dôležité, ktoré časti rastliny sú určené na konzum.

    Dusičnany v nízkych koncentráciách nie sú pre zdravého a dospelého človeka škodlivé. Súvisí to s ich pomerne rýchlou likvidáciou v obličkách. A tu prichádza to povestné ALE. Ako vieme, obličky malých detí dozrievajú – vyvíjajú sa, niekde sa uvádza že do roka, niekde do troch. Ďalší dôležitý fakt je, že dusičnany sa chemickým procesom redukujú na dusitany, ktoré vyvolávajú methemoglobinémiu. V  skratke, dusitany sa naviažú na henoglobín a ten už nie je schopný prenášať kyslík = dojčatá sa dusia. Vonkajšími prejavmi je sivomodrá alebo modrofialová farba slizníc a pokožky na periférii.

Kto má rád skoro hororové čítanie, prečíta si niečo o viazaní sa dusitanov na amíny.

Ďalej dusičnany vo vyšších koncentráciách môžu ovplyvňovať imunitný systém, enzýmy v tráviacich orgánoch, vstrebávanie živín, metabolizmus vitamínu A a funkciu štítnej žľazy.

Pár rád na záver:

  • pozor na kombináciu potravín s vysokým obsahom dusičnanov
  • varom sa znižuje obsah dusičnanov v zelenine
  • pozor na skladovanie zeleninových príkrmov - špenát rýchlo schladiť a nikdy NEOHRIEVAŤ /pri izbovej teplote a ohrevom sa dusičnany rýchlo menia na dusitany/
  • dojčatám pri príprave mrkvového odvaru treba odstrániť stredovú časť mrkvy
  • zemiaky a ostatnú zeleninu variť bez šupky
  • cviklu varte ošúpanú a odrežte vrchnú časť buľvy pod listami a špičku
  • pri konzumácii surového špenátu odstráňte zvyšky stopiek a rapíky listov

#dusicnany #dusitany #cvikla #spenat

ZDROJE:

http://zahradaweb.cz/dusicnany-v-zelenine/

https://babetko.rodinka.sk/vyziva/zaciname-papat/zaciname-papat-dojcene-deti/

http://zahradaweb.cz/o-dusicnanoch-v-zelenine/

https://primar.sme.sk/c/1626764/dusicnany-v-zelenine-uz-nemusia-byt-strasiakom.html

dakujem za uzitocny clanok 🙂 ako a s cim prosim pripravit cviklu (mam od svokrovcov za tasku)? Nemam fantaziu, prepac prosim, ze ti to tu mimo temu otravujem, vymazem... Dik <3

26. jan 2018

@dazdovka pre teba či dieťa?

26. jan 2018

pre 1,4 rocnu, som z toho uplny pako, ma kopec intolerancii, neviem uz co mam varit, som z toho na prasky a este ta cvikla v taske...

26. jan 2018

@dazdovka tak na recepty z cvikle je na nete hafo inšpirácií, musíš si ich pozrieť sama vzhľadom na intolerancie tvojho dieťaťa. mne veľmi chutí šalát mačingovej

26. jan 2018

@petruldo ja viem, ze je toho vela, len ty si taka šikulka maminka skusena, cviklu jedavam len surovu, alebo zavaranu, ale ako to idealne spravit pre dieta, ktoremu to idem prvykrat ponukat... Hlavne nemoze BKM, laktozu, vajce a citrusy

26. jan 2018

@dazdovka cviklové rizoto, napríklad, ale s vynechaním masla a parmezánu, náhrada za parmezán https://www.bioland.sk/rastlinne-mlieka-a-vyrob...

26. jan 2018

@petruldo perfektna, dakujem Ti 🙂

26. jan 2018

Super peti, este napis prosim o udeninach, bo ked vidim medzi prvymi prikrmami detsku sunku ci parky ze vsak maso tak sa mi nozik otvara...

26. jan 2018

Moj tak prudom grcal spenat, dala som ho v 7m, odvtedy ho uz nemal.. aj sa ho uz bojim pripravovat

26. jan 2018

Ma j maly špenatik spapal aj mu velmi chitil ale strasne ho zapieklo zatial nedavam

26. jan 2018

Začni písať komentár...

Odošli