petrakopecka
23. nov 2014

Jedno z najhorších sladidiel: Sukralóza

Sukralóza

Sukralóza je syntetická chemikália vytvorená v laboratóriu. Tri molekuly chlóru sú pridané k molekule sacharózy (cukor). Mnohí argumentujú, že chlór je viazaný v mnohých prirodzených potravinách. To áno, avšak vždy len iónovými väzbami. Chlór v sukralóze je viazaný kovalnentnou väzbou, čo sa nikde v prírode nevyskytuje. Naše telo nemá ŽIADNE enzými na roztrávenie tejto kovalentnej väzby.

Sukralóza je najsladšia—až šešťstokrát sladšia než cukor, trikrát sladšia než aspartám a dvakrát sladšia než sacharín. Jej chuť sa najviac približuje chuti cukru a na trhu predstavuje až 62%. Spoznáte ju pod kódom E955.

Mnohé štúdie ukázali tieto účinky sukralózy:

-          zníženie množstva červených krviniek

-          zvýšená mužská neplodnosť

-          poškodenie mozgu

-          samovoľné potraty (až 50% králikov ktorým bola podávaná sukralóza, v porovnaní s kontrolnou skupinou králikov, kde neboli takmer žiadne potraty)

-          23%ná úmrtnosť u králikov ktorým bola podávaná sukralóza v porovnaní so 6%nou úmrtnosťou u kontrolnej skupiny králikov

Ako sa prišlo na sukralózu? Indický doktorand Shashikant Phadnis vyvíjal insekticíd (prostriedok na hubenie hmyzu). atrí teda do tej istej triedy chemikálií, ako niektoré nebezpečné a dávno zakázané insektidídy a herbicídy. Za všetky spomeňme Heptachlor, DDT a Chlordane. Ten prvý bol zakázaný v roku 1962, druhý v roku 1972 a tretí v roku 1988.

Na ľuďoch nebola nikdy dlhodobo testovaná, najdlhší výskum trval niekoľko dní a skúmal sa vplyv sukralózy na zubný kaz. Bohužiaľ zlúčeninu sukralózy z 15 % nevieme vôbec rozložiť a ostáva v našom tele! Pritom podobné zlúčeniny sú rakovinotvorné (DDT, Chlordane…).

Pokus, kedy myšiam dávali 12 mesiacov sukralózu ukázal, že sa im dobrá črevná mikroflóra zmenšila o 50% (automaticky klesla imunita) a myši neuveriteľne pribrali.

Záverom: potravinársky priemysel tvrdí, že umelé sladidlá sú bezpečné. Neverte tomu ani na sekundu. Sú to človekom vyrobené jedy, od ktorých ochoriete a priberiete. Preto sa všetkým výrobkom, ktoré ich obsahujú, vyhnite veľkým oblúkom.

 Zoznam bežne používaných výrobkov s obsahom sukralózy:

-          Najpredávanejší športový nápoj na svete Gatorade,

-          Výrobky bielkovinovej diéty speeddiet

-          Proteíny pre športovcov, napríklad značka Diamond, Biotech

-          Energetický nápoj Monster

-          Pečený čaj zo stránky liečivé –byliny!

-          Výživové doplnky, napríklad pangamin

-          Marťankovia vitamíny (pre deti!)

-          Orbit Wrigley’s Orbit Professional cukríky

-          Wellness kokteil z Oriflamu

-          Výrobky známej značky NUPO

-          mnohé ďalšie

http://www.komplexna-vyziva.sk/3-najlepsie-a-3-najhorsie-sladidla-druha-cast/

Komentár bol odstránený

Dobry den, s ktorou konkretnou informaciou nesuhlasite? Na internete je dostupnych mnozstvo studii ktore hovoria o skodlivosti sukralozy, ktore su uveden aj v clanku. Jeden z najrenomovanejsich zdrojov studii: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18800291

21. mar 2016

Dobry den,
zaujal ma tento clanok, nakolko sukraloza sa dnes skutocne pridava do velkeho mnozstva vyrobkov a castokrat o tom ani nevieme. Davajte si na nu pozor. Mne osobne neskutocne uskodila. Je pravda, ze som si ju vyslovene davkovala kazdy den (do jogurtov a podobne) az kym sa na mna nezosypali nevysvetlitelne zdravotne problemy. Hlavne sa to tykalo zavrati, sprevadzane silnym busenim srdca a hlavne ten otrasny pocit v hlave.. akoby som nebola pri zmysloch...tazko opisat. a taktiez sa mi tocila hlava ... vsetko ale zmizlo, ked som ju vylucila...
Len chcem povedat vsetkym, ktori s nou prichadzaju do styku...vyvarujte sa jej!

28. máj 2016

a obsahuje ju aj vit. C od Jamieson, ktori sa hrdia, z akych prirodnych zdrojov maju vitaminy...

4. júl 2017

vdaka za clanok, lebo som hladala info o sukraloze a nasla som len same "chvaly" nad chvalami aky je to prevratnozdravy typ sladenia. No hladala som to len zo zvedavosti, lebo na to cloveku netreba google aby sa dozvedel, ze vsetko co je zo skumavky, do tela cloveka nepatri.

20. sep 2019

Wau, vety typu: neverte tomu ani sekundu...to je žurnalistika založená na vedeckých štúdiách a faktoch. A potom, že je veľa strachu a dezinformácii.

3. feb 2021

@lukubina dakuejm za Vas komentar mila lukubina, bol to jeden z mojich prvych clankov a ano, je to az smiesne ako som sa vyjadrovala. Ako mozete zistit je to rocnik 2014 🙂

3. feb 2021

@petrakopecka v tom prípade by ale bolo vhodné nahradiť ho za článok s relevantnými zdrojmi, lebo toto môže veľa ľudí zmiasť, keďže je plný neprávd a subjektívnych názorov

3. feb 2021

@petrakopecka mozete mi prosim vysvetlit, preco spajate vznik sukralozy s vyvojom pesticidov, ked vznikla v priamom vyskume sladidiel?
Preco tvrdite, ze je nebezpecna pre ludi (ze sposobuje neplodnost a potraty), ked studie sa robili na zvieratach, s nasobne vysokymi davkami, a vysledky tychto pokusov zo zvierat su na ludi neprenostitelne? (https://sucralose.org/animal-study-on-non-nutri...)
Preco tvrdite, ze sukraloza sa hromadi v tele, ked vyskumy hovoria presny opak?
Tu su uvedene odpovede na rozne otazky ohladom sukralozy,
https://sucralose.org/faqs/
Tu su dalsie studie, ktore naopak potvrdzuju bezpecnost sukralozy, a popieraju vase tvrdenia v clanku:
https://sucralose.org/research-statements/

19. júl 2021

@mm_224 Dakujem velmi pekne za Vas komentar 🙂. Treba sa pozriet na rok, kedy bol clanok publikovany. Ako viete, takvy,ziva ide extremne rychlo dopredu a vzdy treba pozerat na aktuálne poznatky ako ste to aj spravili. Clanok ma cca 6 rokov, tu pridany o rok neskor ako bol pridany na moju stranku. Co sa tyka umelych sladidiel tak aktualne sa najviac sleduje ich vplyv na črevnú mikrofloru o ktorej vieme ze zohrava klucovu ulohu ci uz v imunite, ale aj celkovom zdravi cloveka. A zatial teda sa moc pozitivny vplyv sukralozy nepreukazal. A rada by som Vam dala jednu radu 🙂. Ked pozeráte o niecom informacie, tak je idealne ich nepozerat na domovskej stranke daneho produktu, nakolko sa velakrat stava ze si tam zverejnuju iba štúdie, ktore im vyhovujú. Jeden z najlepsich objektívnych zdrojov je databaza NCBI. Vyborny zdroj informacii ludsko podany je napriklad healtline kde napriklad na zaklade sumaru roznych studii pozvrdzuju ze az taka bezpecna nieje co som pisala aj niekolko rokov dozadu. Odporúčam si otvorit tento sumar kde sa napriklad pise o tom ze su studie potvrdzujúce, ze pri tepelnom spracovani zvysuje riziko vzniku rakoviny a ze napriklad az o 80 % znižuje množstvo prospešných bakterii v creve - https://www.healthline.com/nutrition/sucralose-.... Takze vzdy treba studovat a studovat a precitat si hlavne viac zdrojov, nie len jeden. Ak mate nejaku konkretnu otazku, rada Vam na nu odpoviem 🙂, s pozdravom, Ing. Petra Kopecka, komplexna výživa

18. aug 2021

Začni písať komentár...

Odošli