pehe
2. aug 2017
12653 

Ako obliekať bábätko v lete

Narodenie prvého dieťaťa je v živote ženy veľká udalosť. Čerstvé mamičky s príchodom bábätka  neprežívajú len radosť z drobného uzlíčka, ale aj starosti, ktoré súvisia s jeho starostlivosťou. Napríklad aj to ako ho obliekať počas teplých letných dní.

Súčasne trendy v starostlivosti o dieťa sú v mnohých smeroch úplne iné ako tie, ktoré boli zaužívané vtedy, keď  mamičkami boli terajšie babičky.  Názory na obliekanie malých bábätiek v letnom období, ktoré sú tak trošku v rozpore s logikou vedia pekne potrápiť nejednu mamičku. 

Ako obliekať bábätko cez deň

"Mám 3- týždňového synčeka a neviem, ako ho v týchto teplých dňoch obliecť, keď ideme von, prípadne autom. Doteraz som mu dávala bodynko s dlhým rukávom a polodupky, ale včera bol chudáčik strašne spotený a mám pocit, že mu bolo teplo," obrátila sa s otázkou o radu mamička na fóre.

V lete, keď sú dni naozaj veľmi horúce, ani pre malé dieťa nie je dobré ak mu je príliš teplo.  Tak ako dospelý človek aj ono sa pri vysokých teplotách cíti nepríjemne, potí sa, často sa mu na tele objavujú vyrážky (potničky). Mamičky radia dieťatku obliekať body s krátkym rukávom, opaľovačky alebo dokonca nechať ho len v jednorazovej plienke a prehodiť mu na nôžky bavlnenú plienku. Okrem toho treba dávať pozor, aby dieťatko nebolo v prievane alebo aby naň nesvietilo priame slnko.  Vysoké teploty sú pre dieťaťa nebezpečné a môžu spôsobiť jeho prehriatie

"Aj mne sa prvá dcérka narodila v máji, a teraz v máji sa mi narodí aj druhá bambuľa.  V lete môžeš dať dieťaťu krátky rukávček, nevidím dôvod, prečo, keď bude vonku 30 stupňov, by sa bábo malo pariť v tej horúčave. Pokiaľ nebudeš vystavovať dieťatko priamemu slnku, tak by malo byť všetko v poriadku. Vždy som dbala na to, aby na malú nesvietilo priame slnko, ani na nôžky. Keď mala oblečené len bodyčko, tak som jej na nôžky prehodila plienočku a týmto som ju chránila pred slnkom. Takisto som si kúpila slnečnú clonu na kočík, čo ti odporúčam, pretože sa na leto určite zíde a je to lepšie riešenie než prehadzovať plienočku cez striešku," radí mamička na fóre.

"Naša sa narodila, keď boli skoro 40-tky horúčavy, z pôrodnice sme šli v body s krátkym rukávom a dupačkách (také na traky, nie overal). Doma som ju mala na "holaka" iba v plienke, von sme chodili v opaľovačkách (tento vynález si neviem vynachváliť)  alebo aj v šortkách na traky. Aj v noci, keď bolo úplne horúco, spala len v krátkom bodynku a zakrytá plienkou," napísala na fórum modrého koníka iná mamička.

"Môj malý sa narodil 30. mája a v lete som ho obliekala podľa počasia. Keď bolo chladno, tak dlhý rukáv, keď boli neznesiteľné horúčavy, tak krátky rukáv. Alebo som ho nechala len v plienočke a prikryla som ho bavlnenou plienkou - a to sme chodili von až večer. Pozor na prehriatie, ja som zo začiatku tiež nevedela, čo mám malému obliecť a tak som mu dala dlhý rukáv, dupačky a večer sme mali 40° horúčku a bolo to z prehriatia," pridala svoju skúsenosť ďalšia mamička.

Okrem týchto základných pravidiel, ktoré mamičky  získali skúsenosťami je dôležité, aby bolo oblečenie pre dieťa z kvalitných bavlnených materiálov, ktoré sú vzdušné a prepúšťajú teplo.

Ako obliekať bábätko na noc

Počas teplých letných nocí sa mamičky riadia rovnakým pravidlom ako počas dňa, obliekanie závisí od teploty a tiež od toho či dieťa balíme do zavinovačky, alebo ho obliekame do spacieho vaku či len prikrývame perinkou alebo dekou.

"Ja som malému dávala len klasický overalik na spinkanie, sem - tam dostal spací vak, ale väčšinou som naňho dala len paplónik. Moje dieťa lepšie spinkalo ak nebolo naobliekané, občas  v lete  som mu nechala len plienku a dala som ho do spacieho vaku," podelila sa v diskusii na fóre so svojimi skúsenosťami jedna z mamičiek.

"Aj my sme letný a mala spávala v košieľke a dupačkách, neskôr v overaliku a prikrytá podľa potreby zo začiatku v zavinovačke a potom pod ľahkou perinkou.  Dlhé gate a dlhé rukávy stačia aj do spacieho vaku," pridala do diskusie  svoju skúsenosť  s obliekaním bábätka počas letných nocí ďalšia mamička.

Praktické rady spojené s obliekaním bábätka v lete

Okrem základných pravidiel ako obliekať maličké dieťatko v teplom letnom období je ešte niekoľko veľmi cenných odporúčaní, ktoré sa starostlivým mamičkám osvedčili.

  • Počas letnej prechádzky je dobré pribaliť si do tašky náhradné oblečenie pre dieťatko, pretože ak sa bábo spotí, tak ho môžeme prezliecť. "Hlavne som si zo sebou nosila vecičky na prezlečenie, pretože stačilo, že som niekam išla autom a v tých letných teplotách, som ju po vystúpení z auta mohla rovno prezliekať do suchých vecí," radí mamička na fóre.
  •  Body alebo zavinovacie body je omnoho praktickejšie oblečenie pre bábätko, pretože košieľka sa vyhŕňa a často sa stáva, že dieťatko má odhalený chrbátik.
  • V lete nie je vhodné dieťa voziť vo vajíčku pripevnenom na konštrukcii kočíka, pretože dieťa sa v ňom omnoho viac potí.
  • Či je bábätku zima alebo teplo mamičky zisťujú podľa teploty rúk, líc alebo záhlavia. Ak sú ruky, líčka alebo záhlavie studené, dieťaťu treba obliecť ďalšiu vrstvu oblečenia, a naopak.  "Teplotu  skúšam na zátylku. Ak má bábo normálne teplý zátylok, je dobre. Ak chladný, treba prihodiť vrstvu oblečenia, ak spotený, jednu vrstvu odobrať," radí mamička na fóre.
  • V lete je potrebné chrániť bábätko pred teplotnými šokmi, najnebezpečnejší je prechod z teplého vonkajšieho prostredia do priveľmi klimatizovaných miestností a naopak.
  • Na prechádzky v teplých letných dňoch sa nemá chodiť počas obeda, najlepšie včasne doobeda alebo podvečer, tiež je vhodné vyhýbať sa priamemu slnku, radšej sa pohybovať s kočíkom v tieni.
  • Ak fúka vietor bábätku je dobré dať čiapočku, aby malo zakryté ušká.
  • Kočík by sa taktiež nemal prikrývať, pretože sa tým môže zvýšiť teplota v jeho vnútri.

O tom ako obliekať bábätko je vhodné poradiť sa napríklad so zdravotnými sestričkami či lekármi  aj priamo v pôrodnici alebo napríklad s detským pediatrom či detskou sestričkou v jeho ordinácii.

Foto: pixabay

#vybava_starostlivost

Ked vidim vonku kociky prekryte clonami ako v saune, katastrofa :-/ ani skarka na vetranie. Ak na babo svieti slnko, da sa kocik tahat za sebou ci trosku urobit tien plienkou :/

2. aug 2017
2. aug 2017

Začni písať komentár...

Odošli