pediatricka_denjas
23. máj 2021
234 

V ktorom mesiaci začať s príkrmami a prečo?

Začiatok prikrmovania má 2 logické dôvody. 

1. Denná potreba mliečka, ktorú ma dojča vypiť sa vzťahuje k jeho hmotnosti (cca 150ml / kg hmotnosti / deň). Počas prvých mesiacov je to jeho jediný a dostačujúci energetický príjem. Ako dieťatko rastie, je staršie a priberá, táto potreba energetického prijmu cez mliečko začína byť nedostačujúca, a teda je potrebné ju doplniť príkrmami. (polročné 7kg dieťatko by malo vypiť okolo 1000ml mlieka, čomu už nemusí stačiť produkcia mliečka mamičky - tento údaj u dojčených detí je však veľmi individuálny a ak dieťatko normálne priberá nie je najmenší dôvod "merať si" koľko mlieka vyprodukujete)

2. Ako dojča dospieva, dozrievajú aj jednotlivé systémy (gastrointestinálny, pohybový, nervový, dýchací) a dojča začína byť pripravené na to, aby prijímalo inú ako tekutú formu potravy. Schopnosť prehĺtať, jesť, piť, postupne sa v tom zlepšovať, je taktiež súčasťou psychomotorického vývoja.

Kedy je teda správny čas? Medzi ukončeným 4. a 6.mesiacom. 

Od 4.teho mesiaca je dieťa na postupné zavádzanie komplementárnych bezmliečnych príkrmov pripravené a cieľom je, aby po 1.roku života prešlo na “rodinnú stravu” (to čo jeme my dospelí, len menej dochutené a so zopár výnimkami). Postupne bude  dochádzať k  zníženiu potreby mliečnych dávok u detičiek na umelom mliečku, ale aj počtu dojčení u dojčených detí. Počas prvého roka hovoríme pri prikrmovaní o komplementárnej (=doplnkovej) výžive, teda mliečne dávky sú stále v strave dojčaťa dôležité a nie je cieľom prestať dojčiť / dávať umelé mliečko.  

Okolo 1. roka by dieťatko mohlo mať v ideálnom stave ( 🙂 ) 5 chodov denne, a v podstate až na zopár výnimiek zaradené všetky druhy potravín.

Príkrmy zavádzame u detičiek na umelom mlieku od ukončeného 4.mesiaca (to je deň, keď fotíme foto: Dnes mám 4 mesiace), pri čisto kojených detičkách môžeme v niektorých prípadoch už od ukočeného 4.teho, ale WHO odporúča exkluzívne dojčenie a teda zavádzanie príkrmov až od ukončeného 6.teho mesiaca (v deň, keď fotíme foto mám 6 mesiacov). 

Ak plne dojčené dieťatko prosperuje, priberá, je spokojné tak pokojne začíname až od ukončeného 6.teho mesiaca. S príkrmami je možné u plne dojčených začať aj skôr, keď sa nám zdá, že má dieťatko záujem o jedlo nás ostatných, je nepokojné, hladné, máme pocit, že mu niečo chýba, neprospieva - konzultujte s pediatrom. 

A prečo nie je vhodné začať s príkrmami skôr ako pred ukončeným 4.mesiacom, alebo prikrmovanie odkladať na neskôr ako ukončeným 6.mesiacom? Mohlo by to mať negatívny vplyv, napríklad v podobe alergie, anémie alebo naštartovania porúch z nedostatočnej výživy a rozvoja porúch príjmu potravy. 

Začni písať komentár...

Odošli