pediatricka_denjas
    26. máj 2021    Čítané 1144x

    Ako dávať do príkrmu olej?

    Podávať olej už do prvého zeleninového príkrmu som zdôrazňovala opakovane. Presné informácie ako, prečo, koľko nájdete v tomto článku:

    PREČO DÁVAŤ OLEJ
    Oleje sú dôležitou zložkou príkrmov. Obsahujú dôležité makronutrienty - TUKY. Bez tukov nie je možné vstrebávanie dôležitých vitamínov A, D, E, K. Pridanie tuku upravuje výslednú konzistenciu jedla, ale aj konzistenciu stolice (pomáha predchádzať zápche pri prikrmovaní). Taktiež zvyšujú energetickú hodnotu príkrmu.
    OD KEDY PRIDÁVAŤ❓
    Oleje je vhodné zaraďovať už do 1.ponúknutého zeleninového príkrmu.
    AKO PRIDÁVAŤ
    Je vhodné dávať ich do každého mäsovo-zeleninového príkrmu na obed. Buď pridaním po dovarení, alebo neskôr aj prípravou spolu s jedlom podľa druhu oleja (je dôležité čítať dobre etikety, či sa odporúča na vyprážanie, pečenie a varenie a či majú byť uskladnené pri izbovej teplote alebo v chladničke)
    AKÉ DRUHY
    Je viacero možností, po akom oleji siahnuť. Dôležité je oleje v strave dojčaťa striedať, aby sa pokryla inakosť zastúpenia mastných kyselín. Medzi preferované patrí panenský olivový, tekvicový, repkový, ľanový ale pokojne na prestriedanie niekedy kokosový, ghee, po zavedení bielkoviny kravského mlieka aj maslo.
    KOĽKO PODAŤ
    Pre začiatok postačia 2-3 kvapky (prvé príkrmy sú naozaj malé porcie a teda aj množstvo prikvapkaného oleja je malá). Cieľom je dostať sa na väčšie množstvo príkrmu, ktoré si "zaslúži" aj väčšie množstvo pridaného oleja (1-2 čajové lyžice).

    MUDr. Denisa Jaššová – @pediatricka_denjas

    Prosím akékoľvek otázky píšte do poradní, nie pod články na blogu (neodpovedám)

    Poradňa zavádzania detských príkrmov a výživy: https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna-o-zavadzani-detskych-prikrmov-a-vyzive-deti/

    Pediater - poradňa: https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/pediater-poradna/

    Instagram : pediatricka_denjas

    pediatricka_denjas
    25. máj 2021    Čítané 776x

    Kedy ktorú zeleninu?

    Na internete nájdete snáď tisíc tabuliek, aký druh zeleniny zaradiť, v ktorom mesiaci. Viem, že veľa mamičkám to asi vyhovuje, mať akýsi návod, presné tabuľky. V podstate na tom nie je nič zlé, ak Vám to takto vyhovuje. 

    Moderné odporúčania a celkovo moderná medicína sa však neriadi tabuľkami. Nakoľko každé dieťa je iné, razí sa teória odsledovať si to svoje a riadiť sa individuálne. 

    Čo to pre Vás znamená? Nemusíte sa riadiť tabuľkami typu - červená repa až v 8.mesiaci, hrášok v 9.mesiaci, nebodaj cibuľa až po 1.roku (toto platilo 50 rokov dozadu). 

    Čo sa týka zeleniny začnite druhmi, ktoré sú typické pre našu kuchyňu - zemiak, mrkva, tekvica, cukina, uhorka, brokolica, karfiol, repa, pór, petržlen, zeler. Po tom ako budete mať zavedené tieto, pokojne podávajte ostatné druhy, ktoré používate batat, hokaido, avokádo, hrášok, šošovica, fazuľa, kapusta, šalát, cibuľa, šalotka, pažitka, rajčina, paprika, kukurica, kel atď. Všetky potraviny však treba dávať v bezpečnej forme (teda nie guličky hrášku do ruky!)

    Najvhodnejšie je riadiť sa sezónnosťou a uprednostniť domáce produkty " z trhu" pred tými zo supermarketov, ktoré precestovali tisíce kilometrov, kým prišli na naše predajne. 

    Cieľom je, aby strava dojčaťa bola pestrá, druhy zelenín sa postupne obmieňali a aby do roka dieťa malo ochutnané všetky druhy zeleniny, čo vo Vašej kuchyni používate a teda, aby dieťatko mohlo postupne prejsť na rodinnú stravu.

    Dieťatko si sledujte. Vždy zaraďujte iba  1 potravinu 3 po sebe idúce dni. Ak je prítomná reakcia, potravinu ďalej nedávajte, skúste opäť podať po 14 dňoch. Ak je reakcia aj potom, konzultujte pediatra, ktorý Vám väčšinou odporučí  počkať po 1. roku.

    ! Pozor podľa najnovších štúdii fenikel sa nemá podávať deťom mladším ako 4 roky, ani vo forme tak odporúčaného feniklového čaju na koliku !

    MUDr. Denisa Jaššová – @pediatricka_denjas

    Prosím akékoľvek otázky píšte do poradní, nie pod články na blogu (neodpovedám)

    Poradňa zavádzania detských príkrmov a výživy: https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna-o-zavadzani-detskych-prikrmov-a-vyzive-deti/

    Pediater - poradňa: https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/pediater-poradna/

    Instagram : pediatricka_denjas

    pediatricka_denjas
    23. máj 2021    Čítané 1912x

    Ako vlastne začať s príkrmami?

    Názorov je toľko, kto sa v tom má vyznať všakže. PRIKRMOVANIE NIE JE VEDA. Ak začnete ovocím začnete. Ak začnete kašou začnete. Ak začnete zeleninou začnete. Vaše dieťatko tým nepokazíte. 

    U nás je však najčastejšie zaužívaný určitý postup (ktorý radím aj ja, sama som ho praktizovala na svojom synčekovi a teda je podľa mňa správny... aj keď nie je jediný správny)- začať obedným zeleninovým príkrmom medzi ukončeným 4. a 6. mesiacom života dieťatka, do ktorého sa potom pridá mäso, neskôr lepok. Potom zaradiť  ovocie, nakoniec aj bielkovinu kravského mlieka.

    Prečo sa radí začať zeleninou? Je to jednak kvôli chuti, konzistencii a aj stráviteľnosti. Traduje sa, že ak dieťa začne ovocím, ktoré je viac sladké, môže potom nechcieť zeleninu (nakoľko o sladkosti materského mlieka sa baviť nemusíme, neviem či je tento argument až taký pádny). Samotná chuť mäsa naozaj nebýva deťmi vnímaná ako dobrá a dieťa by mohlo odradiť. Navyše konzistencia samotného mäsa je na začiatok ťažko spracovateľná, pomixovať samotných 30 gramov mäsa je nepraktické. Kaša na začiatok nie je vhodná voľba, nakoľko väčšina kaší je viaczložkových a tým pádom sa zavedie naraz viac druhov potravín, čo je nevhodné.

    Preto začať zeleninou. Vždy jedným druhom zeleniny. Aký druh si vyberiete je na Vás (v ďalšom článku viac o druhoch). Vždy dodržujte pravidlo iba 1 druh novej potraviny 3 dni po sebe. Väčšina mamičiek siahne po zemiaku alebo mrkve. Ale aj tie, ktoré začnú cuketou alebo tekvicou postupujú správne. 

    Prečo podať príkrm na obed? Je to kvôli možnosti odsledovania reakcie po jedle. Dieťa môže mať reakciu na akúkoľvek potravinu - zeleninu, ovocie, lepok, mäso. V rámci reakcii sledujeme kožu (výsyp kdekoľvek na tele), vracanie, hnačky, bolesti bruška. Navyše je dieťatko po doobednom spánku oddýchnuté a hladné a Vy stíhate navariť 🙂. 

    Ako teda pripraviť prvý príkrm? Pre začiatok uvarte 1/2 zemiaka / mrkvy, 1/4 cukety alebo kúsok tekvice (atď, akú zeleninu pre začiatok vyberiete) v dojčenskej vode. Po dovarení vodu zlejte, nechajte iba trošku a zeleninu rozmixujte na hladkú kašičku, pre začiatok konzistencia ako "acidko", nie ako pyré. Môžete pridať zopár ml Vášho odstriekaného mliečka pre chuť. Do príkrmu podajte pár kvapiek oleja (o tam aký v ďalších článkoch).

    Koľko príkrmu podať? Na začiatok naozaj stačí zopár lyžičiek (3-5). Ak aj dieťa javí záujem o jedlo, viac mu pre začiatok nedávajte. Jeho gastrointestinálny trakt si na nový druh stravovania musí navykať. Počas prvých 2 týždňov postupne navyšujte počet lyžičiek, až sa môžete dostať na množstvo cca 150ml príkrmu v rozmixovanom stave po dovarení. Ak dieťa vytrvalo odmieta a zje stále iba 2-3 lyžičky, aj to iba vďaka Vašej úpornej snahe, nezúfajte, aj to je bežné, prelomí sa to. Raz.

    Kedy podať zeleninu v kombinácii? Po zaradení 2 samotných druhov zeleniny (teda 6 dní prikrmovania) je možné zeleninu začať kombinovať. Príklad - začnete zemiakom 3 dni, potom cuketa 3 dni, potom chcete zaradiť mrkvu. Na 7.deň prikrmovania teda môžete dať kombináciu už zaradenej zeleniny (teda zemiak / cuketa) s novou potravinou (teda mrkva). 

    Čo čakať od dieťatka? Na začiatku bude príkrm vypľúvať. Dieťa sa musí naučiť prehĺtať novú konzistenciu a textúru jedla. Je to cesta. Nenechajte sa odradiť, buďte trpezlivý rodič. Nikdy však nenúťte dieťa cez plač. 

    Na čo nezabudnúť? 

    • od prvého príkrmu podávať olej. Pre začiatok niekoľko kvapiek, neskôr až do 1-2 čajových lyžičiek (keď bude príkrm objemovo väčší).  
    • pravidlo 1 nová potravina 3 po sebe idúce dni
    • s prvými príkrmami začnite ponúkať aj vodu (o tom akú v ďalšom článku)
    • je to cesta, buďte trpezlivý rodič, nenúťte dieťa jesť cez plač

    MUDr. Denisa Jaššová – @pediatricka_denjas

    Prosím akékoľvek otázky píšte do poradní, nie pod články na blogu (neodpovedám)

    Poradňa zavádzania detských príkrmov a výživy: https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna-o-zavadzani-detskych-prikrmov-a-vyzive-deti/

    Pediater - poradňa: https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/pediater-poradna/

    Instagram : pediatricka_denjas

    pediatricka_denjas
    23. máj 2021    Čítané 234x

    V ktorom mesiaci začať s príkrmami a prečo?

    Začiatok prikrmovania má 2 logické dôvody. 

    1. Denná potreba mliečka, ktorú ma dojča vypiť sa vzťahuje k jeho hmotnosti (cca 150ml / kg hmotnosti / deň). Počas prvých mesiacov je to jeho jediný a dostačujúci energetický príjem. Ako dieťatko rastie, je staršie a priberá, táto potreba energetického prijmu cez mliečko začína byť nedostačujúca, a teda je potrebné ju doplniť príkrmami. (polročné 7kg dieťatko by malo vypiť okolo 1000ml mlieka, čomu už nemusí stačiť produkcia mliečka mamičky - tento údaj u dojčených detí je však veľmi individuálny a ak dieťatko normálne priberá nie je najmenší dôvod "merať si" koľko mlieka vyprodukujete)

    2. Ako dojča dospieva, dozrievajú aj jednotlivé systémy (gastrointestinálny, pohybový, nervový, dýchací) a dojča začína byť pripravené na to, aby prijímalo inú ako tekutú formu potravy. Schopnosť prehĺtať, jesť, piť, postupne sa v tom zlepšovať, je taktiež súčasťou psychomotorického vývoja.

    Kedy je teda správny čas? Medzi ukončeným 4. a 6.mesiacom. 

    Od 4.teho mesiaca je dieťa na postupné zavádzanie komplementárnych bezmliečnych príkrmov pripravené a cieľom je, aby po 1.roku života prešlo na “rodinnú stravu” (to čo jeme my dospelí, len menej dochutené a so zopár výnimkami). Postupne bude  dochádzať k  zníženiu potreby mliečnych dávok u detičiek na umelom mliečku, ale aj počtu dojčení u dojčených detí. Počas prvého roka hovoríme pri prikrmovaní o komplementárnej (=doplnkovej) výžive, teda mliečne dávky sú stále v strave dojčaťa dôležité a nie je cieľom prestať dojčiť / dávať umelé mliečko.  

    Okolo 1. roka by dieťatko mohlo mať v ideálnom stave ( 🙂 ) 5 chodov denne, a v podstate až na zopár výnimiek zaradené všetky druhy potravín.

    Príkrmy zavádzame u detičiek na umelom mlieku od ukončeného 4.mesiaca (to je deň, keď fotíme foto: Dnes mám 4 mesiace), pri čisto kojených detičkách môžeme v niektorých prípadoch už od ukočeného 4.teho, ale WHO odporúča exkluzívne dojčenie a teda zavádzanie príkrmov až od ukončeného 6.teho mesiaca (v deň, keď fotíme foto mám 6 mesiacov). 

    Ak plne dojčené dieťatko prosperuje, priberá, je spokojné tak pokojne začíname až od ukončeného 6.teho mesiaca. S príkrmami je možné u plne dojčených začať aj skôr, keď sa nám zdá, že má dieťatko záujem o jedlo nás ostatných, je nepokojné, hladné, máme pocit, že mu niečo chýba, neprospieva - konzultujte s pediatrom. 

    A prečo nie je vhodné začať s príkrmami skôr ako pred ukončeným 4.mesiacom, alebo prikrmovanie odkladať na neskôr ako ukončeným 6.mesiacom? Mohlo by to mať negatívny vplyv, napríklad v podobe alergie, anémie alebo naštartovania porúch z nedostatočnej výživy a rozvoja porúch príjmu potravy. 

    pediatricka_denjas
    7. máj 2021    Čítané 833x

    Príkrmy VEK 0 - 4 mesiace

    VEK 0-4 mesiace – dojčenie materským mliekom /  umelé mlieko

    Dieťatku nepodávame nič iné okrem materského resp. umelého mlieka – žiadna voda, čaj, tekutiny. Pri vysokých horúčkach, hnačkách a riziku dehydratácie je možné podávať dojčenskú vodu. Iné tekutiny dieťatko nepotrebuje. 

    Materské mlieko je pre dojča najprirodzenejší a najideálnejší spôsob výživy. Okrem toho, že je energeticky úplne postačujúce počas prvých 6.mesiacov ako "jedlo aj pitie" (až na zopár výnimiek spomenutých vyššie), obsahuje protilátky (čím chráni dieťa pred viacerými infekciami najmä hnačkovými, ale aj dýchacích ciest), biologicky aktívne látky, probiotiká, sú štúdie, ktoré dokazujú, že plne dojčené deti majú nižšie riziko cukrovky, obezity, vysokého krvného tlaku, a dosahujú lepšie výsledky v IQ testoch

    Ak dieťatko nemôže byť dojčené, umelé mliečko zarábame v tomto veku z dojčenskej vody. 

    Čaje neodporúčam, ani pri bolestiach bruška, ani pri zápche (v nasledujúcich článkoch sa dočítate, čo odporúčam). 

    U detičiek na umelom mliečku začíname s prikrmovaním ukončeným 4. mesiacom. To je deň, keď fotíme: Dnes mám 4 mesiace. (Dieťatko narodené 1.1.2021 má ukončené 4.mesiace 1.5.2021).U detí na umelom mliečku je žiaduce znížiť mliečne dávky skorej ako u dojčených. Ak plne dojčené dieťatko prosperuje, priberá, je spokojné tak pokojne začíname až od ukončeného 6.teho mesiaca. 

    Od 4.teho mesiaca je dieťa na postupné zavádzanie bezmliečnych príkrmov biologicky pripravené a cieľom je, aby po 1.roku života prešlo na “rodinnú stravu (to čo jeme my dospelí, len menej dochutené) a postupné zníženie potreby mliečnych dávok u detičiek na umelom mliečku, a aj počtu dojčení u dojčených detí. 

    Takže postupne okolo 1. roka by dieťatko mohlo mať v ideálnom stave 5 chodov denne, v podstate až na zopár výnimiek zaradené všetky druhy potravín (nie huby, tvaroh, sladkosti, slanosti, niektoré druhy syrov, údených a mäsových výrobkov).

    MUDr. Denisa Jaššová – @pediatricka_denjas

    Prosím akékoľvek otázky píšte do poradní, nie pod články na blogu (tam neodpovedám)

    Poradňa zavádzania detských príkrmov a výživy: https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna-o-zavadzani-detskych-prikrmov-a-vyzive-deti/

    Pediater - poradňa: https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/pediater-poradna/

    Instagram : pediatricka_denjas

    pediatricka_denjas
    7. máj 2021    Čítané 388x

    Začíname s príkrmami

                                            !! PRIKRMOVANIE NIE JE VEDA !!

    Keď sa dostávate k tomuto článku, ste v jednej krásnej etape s bábätkami, kedy sa z dojčiat závislých na mliečnych dávkach stávajú dojčatá, ktoré postupne budú prechádzať na bežnú rodinnú stravu. 

    Táto cesta nie je vôbec taká náročná, ako sa na prvý pohľad zdá. Stačí dodržať zopár základných pravidiel a Vaše dieťatko ňou prevediete bez ujmy na zdraví a najmä, bez ujmy Vášho zdravia a komfortu. Na tomto blogu budú postupne pribúdať všetky momentálne platné pravidlá prikrmovania (nie tie, ktoré platili pred 30timi rokmi) a uvidíte, že to naozaj je oveľa jednoduchšie a príjemnejšie... 

    Prvých 1000 dní je v živote dieťatka veľmi dôležitých. Pre vývoj vzťahov, záľub, základov výchovy ale aj stravovacích návykov. Práve zložením jedálneho lístka môžeme do budúcnosti výrazne ovplyvniť zdravotný stav dieťatka. 

    Na dnes by som Vám dala pár základných pravidiel pre rodiča pri začatí prikrmovania:

    1. Bezpečnosť - dieťatko nikdy nekŕmte v ľahu. Ak nie je sediace, uložte ho na tento čas do kresielka alebo autosedačky (pre riziko dusenia). Venujte sa iba kŕmeniu, dieťatko nenechávajte samo v stoličke. 

    2. Trpezlivosť - kŕmenie si vyžaduje Váš čas a najmä trpezlivosť. To, že to nepôjde hneď "ako po masle" je väčšine mamičiek jasné. Ale treba sa nastaviť (tak ako v celom materstve), že sú obdobia, kedy sa jedenie zhorší (aj po tom ako už dieťatko začne pekne papať) a že sú rôzne deti  a treba sa prispôsobiť situácii

    3. Príkladnosť - ak dieťatko bude vidieť, že mamička a ocko si dosálajú, večer jedia čipsy a pijú kolu, ťažko budeme chcieť niečo iné od dieťatka, ťažko sa budeme snažiť vybudovať mu iné stravovacie návyky

    4. Správne načasovanie - jednak dieťatko musí byť "vekovo" pripravené - začíname najskôr od 17. týždňa, najneskôr do 26. týždňa (v ďalších článkoch bude o tomto viac), ale aj načasovanie denné. Ideálne je pre začatie prikrmovania obedný čas - dieťa je po doobednom spánku odpočinuté, hladné, a najlepšie sa odpozorujú možné prejavy (v ďalších článkoch viac)

    5. Pravidlo 1 ku 3 -  1 potravinu vždy ponúkame 3 po sebe idúce dni, vždy naraz zaraďujeme iba 1 potravinu - ! toto je základné pravidlo, ktoré je nutné dodržiavať v každom prípade

    6. Pestrosť – najmä v tomto období je vhodné, aby sa dojča učilo rôznym chutiam, farbám, textúram jedla, ktoré zároveň obsahujú rôznorodé mikronutrienty.

    Na dnes iba úplný základ. Čo si z toho zobrať?

    - prikrmovanie nie je veda a nedá sa na ňom toľko pokaziť

    - prikrmovaním budujeme celoživotné stravovacie návyky

    - pravidlo 1 ku 3 za každých okolností

    MUDr. Denisa Jaššová – @pediatricka_denjas

    Prosím akékoľvek otázky píšte do poradní, nie pod články na blogu (tam neodpovedám)

    Poradňa zavádzania detských príkrmov a výživy: https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna-o-zavadzani-detskych-prikrmov-a-vyzive-deti/

    Pediater - poradňa: https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/pediater-poradna/

    Instagram : pediatricka_denjas

    pediatricka_denjas