@adusa2774 ....treba tomu dať nejaky čas kym bude kvások piecť dobre...ja ten svoj chovam už vyše pol roka.. kvások chovam v 0.7 zavaraninovej flaši... chlieb robím tak že polku 0.7 vylejem do misky. Kvások posypem trochou hl. muky a rozmiešam s trochou vody...tak aby mi vzniklo take lievancove cesto.... a nechám ho takto prikrite uterkou odychovat a pracovat cez noc pri izbovej teplote.. Na druhy den do takto pripraveného cesta nasypem približne 400g celozrnej muky , hrsť slnečnic a trocha soli..asi 2 ČL.. ..vymiesim cesto...vodu už nezvyknem pridávat pretože predpripravene cesto je lievancove ciže obsahuje vela vody.... cesto miesim dovtedy kym sa nelepy a je vláčne no pevnejšie... nechám kysnuť na plechu na pečiacom papieri aj 5 -6 hodin. ..prikrité úterkou...toto celozrne niekedy aj dlhšie...kým nieje pekne nakysnuté ... no zaroven treba dat pozor aby neprekyslo lebo potom chlebík splasne (vtedy som ho prekladala)....ale už nejakú dobu si to viem ustrážiť....pečiem na 200 stupnoch asi 40 min...nedávam do pece vodu..i keď som zvykla ale teraz už pečiem bez nej...neviem či vám to nejako pomože..robenie chleba je umenie a ja som to vždy obdivovala..pol roka pečiem chlebik a už to robim od oka...každy jeden je jedinečny a má svoju dušu... ..ale je to tažke naučiť sa piecť dobrý chleba...ja peciem chlieb asi čo dva dni už pol roka a na fotke je vysledok...
ahoj 🙂 .... veď práve, Ty ho máš na fotkách taký nadýchaný , ako klasický chlieb ... viem, že tieto kváskové sú trošku hutnejšie, ale mne hlavne u tých mojich vadí tá vlhkosť čo má .... základný kvások mám od jednej baby z kváskovej mapy, takže kvások je dostatočne starý .... tiež si to pripravím večer a ráno potom z toho robím chlieb ...
a Tebe počas kysnutia na plechu udrží tvar?.... nerozteká sa Ti ?
... tak výskúšam aj ja bez pridania vody, lebo aj ja mám materský kvások ako lievancové cesto 🙂 ..... ďakujem za odpoveď ....
@pectore ty máš také krásne chlebíky.aj ja robím kváskový taký celozrnno-špaldový.mám iný recept ide do neho 120g uvarených zemiakov.len mám jednu otázku.tebe ešte nikdy nepraskol? v poslednej dobe mi praskne po celej dĺžke chlebíku z boku.neviem kde robím chybu . nevieš mi poradiť?
mám tento recept :
Recept :
300 g žitného kvasu
alebo 6g klasického droždia - ani nie je poznať
250 - 270 ml vody najprv si dám ale dve tri polievkové lyžice bieleho jogurtu alebo kefírového mlieka a to dopľňam vodou
80 g žitnej chlebovej múky
420 g hladkej múky pšeničnej
100-120 g varené zemiaky v šupke,
4 kávové lyžičky soli
1 veľká lyžica drvenej rasce
1 veľká lyžica celej rasce
1 polievková lyžica olivového oleja
potom prekladám 4x30min. a dám do ošatky cca na 2 hod. pečiem 10min.pri 250°C a zvyšok pri 210°C.na spodok rúry dám plech s cca 2dcl vody
@audiova mas uplne iny recept....joj vobec neviem...mne sa tiez stane ze obcas pukne ale nie nejak vyrazne..len tak trochu ze to nicomu nevadi..ale skus sa popytat v tejto skupine...tam pecu a mozno ti budu vediet poradit: https://www.modrykonik.sk/group/2239/
@audiova veru tak.... ako som pisala...zrobim si kvasok taky lievancovi aby mal v sbe dostatk vody....a na druhy den tam dam len pol sacku celozrnej muky..(malo by to byt 400g)...kedze je to 800g balenie....dam tam za hrst slnecnic ..sol a je to... urobim s toho cesto a dam na peciaci papier...vykysnut ...prikrite uterkou..a ked nakysne dam ho piect...a doma mi uz kupovany ani nechcu jest... je viem ze su kadejake finty....ale ja to robim takto jednoducho a funguje mi to...
no skúsim zajtra 🙂
@marcelka2012 tunak mam postup k chlebiku asi najlepsie vysvetleny
ahoj.... chcelo by sa Ti napísať mi postup ... ani nie tak recepty na kváskové chleby , ale ako to robíš .... kolkokrát ho miesiš, či aj počas kysnutia s ním niečo robíš.... ako dlho ho necháš kysnúť ... a tak 🙂 .... ja už pečiem asi 2-3 mesiace a niekedy ho mám príliš "mokrý" alebo je vnútro ako plastelína (stlačím a ostane stlačené) a doteraz neviem prečo sa mi to robí .... sú ale aj chleby, ktoré sú perfektné ... ďakujem...