pavle
6. máj 2018
241 

Rozprávkové mesto MIKULOV

Sama som sa presvedčila, že mesto Mikulov stojí za návštevu nielen pre milovníkov dobrého vína.

Rovnako spokojní budú milovníci histórie, prírody a aktívneho odpočinku.

Historické námestie centra Mikulova je z tých menších, ale svojou výbavou, lemovanou renesančnými domami rozprávkovo čarovné.

 

Nádherná je Dietrichsteinska hrobka na námestí, na skalnom útese stojaci Mikulovský zámok so záhradou, ktorá je najčarovnejšia zo všetkých svojich uhlov pri západe slnka.

 

 Za návštevu stojí rozsiahly mikulovský židovský cintorín, na ktorom najstarší dochovaný náhrobok pochádza z roku 1605 a celkovo sa tu nachádza okolo 4000 náhrobkov. Medzi prírodné dominanty Mikulova patrí aj Kozí hrádok, ktorý slúžil v minulosti na strategickú kontrolu ciest spájajúcich Brno s Viedňou.

 

Pohľad z mesta upúta okrem zámku aj Svätý kopeček s kostolom svätého Sebastiána, zvonicou a ďalšími stavbami krížovej cesty. Pre bohatý výskyt vzácnych druhov rastlín a živočíchov bolo jeho územie vyhlásené za prírodnú rezerváciu.

 

Pre pátračov je zaujímavý tip jaskyňa na Turoldu a komu by sa zámkov málilo,nablízku je aj známy Lednicko- valtický areál, ktorý ponúka taktiež neobyčajný zážitok.

Reliéf krajiny v okolí Mikulova je tvorený Mikulovskou pahorkatinou s vápencovým hrebeňom Pavlovských vrchov a Milovickým lesom, takže ponuka na turistiku je tiež naozaj bohatá a veľkorysá.

 

My sme si urobili výlet k Vestonickej nádrži a cestou sme v Pavlove navštívili Archeoparku ,je to netradičné múzeum postavené štyri metre pod zemou, na mieste vzácnych paleolitických nálezov, vrátane Věstonickej venuše.

 

Z Mikulova sa ľahko napojíte na niekoľko cyklotrás- napr. Mikulovskú, Moravskú, Eurovelo 13 a 9. Terén je prevažne kopčekovitý. My sme si vybrali Jantárovú stezku.

Už sa len pobaliť a poznávanie doslova všetkými zmyslami sa môže začať.

Začni písať komentár...

Odošli