pavle
27. júl 2017
170 

Lipno nad Vltavou

Pri Lipenskej priehrade v Južných Čechách som bola naposledy pre 16-timi rokmi v rámci cyklovýletu a veru všeličo sa tam odvtedy zmenilo, chvalabohu k lepšiemu.

Najväčšia vodná nádrž Lipno v Českej republike s rozlohou 48,7 km², je priehrada na českej rieke Vltava v okresoch Český Krumlov a Prachatice. Dĺžka priehradného jazera je 42 km a maximálna hĺbka 25 m.

Tentokrát bol záujem aktivít zameraný ako v podstate ostatné roky na aktivity vhodné s deťmi. Výber padol na combo Stezka korunanmi stromov a Království lesa.

Východiskový bod bol z obce Lipno nad Vltavou, odkiaľ sme sa lanovkou vyviezli na k stezke. Na kopec sa môžete ešte dostať pešo, turistickým chodníkom alebo stezkabusom.

Priamo na nástupnej stanici lanovky je k dispozícií bezplatné parkovisko. Vstupenky na stezku alebo kombinované aj do Kráľovstva lesa si zakúpite na pokladni alebo priamo v pokladni na stezku.

Stezka oslávila tento rok piate narodeniny, je dlhá 675metrov a citlivo zapustená do zmiešaného lesa. Postupne od vchodu až k veži sa jej výšky dvíha/max. stúpanie je 2 - 6%/ a je zakončená vyhliadkovou vežou vo výške 40metrov a ak budete mať šťastie na počasie, podarí sa vám vidieť okrem Lipenského jazera, okolie Šumavy aj Novohradské hory a Alpy.

Cestu späť si môžete skrátiť najdlhším suchým tobogánom v Českej republike s dĺžkou 52 metrov. Vstupenku na tobogán si musíte extra dokúpiť. Spúšťa sa na podložkách a pravdu povediac nebolo mi to príjemné, pretože som cítila každý spoj.

Celá stezka je bezbariérova, takže prístupná ako pre detské kočíky, tak aj pre vozíčkarov. Psy majú na stezku vstup zakázaný a to či už na vôdzkach alebo v prenosných taškách. Pri vchode na stezku sú úložné boxy, kde môže vaši psíkovia počas vašej návštevy počkať.

Počas cesty stezkou sa môžete zastaviť pri 11-tich adrenalínových, ale bezpečných zastávkach a taktiež má stezka náučné didaktické prvky, ktoré obohatia a rozšíria vaše vedomosti v oblasti prírody.

V priebehu predĺženej prázdninovej otváracej doby (do 23:00hod.) organizujú na stezke koncerty, ktoré začínajú o 20:00hod.a sú v cene vstupného.

Druhou plánovanou zastávkou bolo Království lesa- je to zážitkový park pre celú rodinu s množstvom herných a náučných prvkov. Orginálne preliezky, lanovky, drevené domčeky, obria trampolína, povrazové zostavy, hojdačky, sú priamo inšpirované životom v lese. Deti sa vyhrajú a naučia veľa zo života v lese. V areáli je dosť možností aj na oddych a občerstvenie.

Mimochodom Lipno je plné zážitkov. Lesom vedie rodinná terénna cyklotrasa Floutrejl- 5 km dlhá, jednosmerná, trasa je špeciálne navrhnutá pre bezpečnú jazdu a zvládnu ju aj malé deti, žiadne šlapanie do kopca J. Tiež si môžete požičať kolobežky alebo elektrobicykle. Prejazdiť priehradu na motorových člnoch alebo malých plachetniciach, či prihlásiť sa na okružnú jazdu, vyskúšať svoju šikovnosť v lanovom parku, či celoročný rodinný areál Bobovka. Jednoducho široká paleta možností na aktivity s deťmi.

Tiez sme tam uz boli. Odtialto z At to mame blizko 🙂

27. júl 2017

Začni písať komentár...

Odošli