pavle
27. jan 2017
102 

Hraním spoznávať svet

Skvelou pomôckou na spoznávanie sveta hravou formou pre deti cca od 5 rokov je spoločenská hra Travelino kids, určená pre 2-6 hráčov. Na cestu okolo sveta, si vyberiete jednu zo šiestich figúrok- na výber sú traja chlapci (Pepe, Finn, Jamal ) a tri dievčatá (Ami, Mai-Lin, Leila) rôznych národností. K postavičke dostanete 5 darčekov pre miestne rodiny, u ktorých sa zastavíte na cestách. Táto hra pomáha deťom objavovať kontinenty a spoznávať známe miesta, zvieratá a ľudí na nich. Postup hry je taký, že každé dieťa začína vybratou figúrkou z iného kontinentu, hádzaním kockou postupuje po políčkach, na symbole „Výmenný bod“ môžu kartičku darčeka vymeniť za kartičku príslušného kontinentu, ktoré zobrazujú jeho typické znaky. "Políčko kontinentu s aktivitou“ podnecuje dieťa k rozprávaniu, podľa veku sa pýtame na otázky, či vie na ktorom kontinente sa práve nachádza, či tam už niekedy bol, čo by tam rád navštívil, či pozná nejaké zvieratá, ktoré tam žijú. Na „Políčku zvierat s aktivitou“ môžu hráči imitovať zvuky a pohyby zvierat alebo ich opísať napr. v Afrike -lev, v Ázií- slon ,v Európe –mačku, v Austrálii -kenguru. Ako postupujú hráči po políčkach cestou môžu rozdať 5 darčekov miestnym rodinám, za darček získajú kartu, ktorá podá obrázkovú informáciu, ktorá charakterizuje príslušný kontinent. Cieľom je vrátiť sa na kontinent resp. bod, na ktorom svoju cestu okolo sveta začínali.

Ako doplnok k mapám som vyrobila vlajky štátov, ktoré som si stiahla na stránke

https://www.dropbox.com/s/7z3ee2fxs6isd70/vlajky%20a%20st%C3%A1tn%C3%AD%20znaky%20Evropy%20slovensky.pdf?dl=0

Synovi sa veľmi páči Atlas sveta s Elektronickou ceruzkou ALBI. Je to interaktívna hovoriaca knižka určená pre deti v predškolskom veku, ale aj pre staršie deti. Kniha funguje na princípe optického senzora na čítanie skrytých kódov,ktoré sú ukryté priamo na stránkach kníh, na základe tejto špeciálnej technológie dokáže ceruzka prečítať text, ktorý je vytlačený v knihe, ale aj ten, ktorý je pod ikonami či obrázkami. Deti spoznávajú všetky kontinenty a oceány, názvy jednotlivých štátov, ich hlavné mestá a ich zaujímavosti. Ceruzka ma kvalitný reproduktor a nahovorili ju Boris Farkaš a Dominika Zeleníková. Manipulácia s knihou je veľmi jednoduchá.Výhodou je, že dieťa si môže samo čítať,učiť sa a svoje znalosti si môže overiť formou zábavných kvízov. Investícia do knižky s ceruzkou je vyššia, ale ak sa vám tento vzdelávací koncept páči a plánujete aj ďalšie knižky z Kúzelného čítania, určite sa oplatí.

http://www.kuzelnecitanie.sk/knihy/

Hádam každému známa spoločenská hra NTC Človeče, nehnevaj sa! v inom šate s pridanou hodnotou, sa snaží jednoduchou formou priblížiť štyri krajiny a to Francúzsko, Holandsko, Anglicko, Taliansko s ich vlajkami ,známymi pamiatkami a národnými symbolmi.

Ďalšou dobrou pomôckou na spoznávanie tentoraz Slovenska- sú Edukačné puzzle Mapa Slovenska, majú 44 dielikov rozdelené na jednotlivé kraje a susedné krajiny. Zoznamujú dieťa so známymi pamiatkami, krojmi ,rastlinami a zvieratami Slovenska. Mapa Slovenska je olemovaná krajinami, s ktorými susedí a ich vlajkami.

Dosť dlho som hľadala v kníhkupectve Atlas, ktorý by bol vhodný pre 5-6 ročné deti. V tomto smere splnila moje predstavy a dúfam, že splní aj predstavy malých cestovateľov kniha od vydavateľstva Albatros Atlas sveta pre deti. Ku každému kontinentu je rozkladacia mapa a pridané zošitky, ktoré jednoducho a zrozumiteľne popisujú podrobnosti a informácie o miestnych zvieratách, rastlinách, architektúre a kultúre príslušného kontinentu.

Začni písať komentár...

Odošli