Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    pavle
    24. nov 2019    Čítané 108x

    Monoštorská pevnosť

    Monoštorská pevnosť bola postavená v rokoch 1850 až 1871.Bola najväčším prvkom Komárňanského pevnostného systému. Táto pamiatka vojenskej architektúry je z hľadiska veku, rozmerov a projektových- inžinierskych riešení jedinečná v Európe.

    Oplatí sa zastaviť, ak pôjdete niekedy okolo.

    pavle
    6. máj 2018    Čítané 241x

    Rozprávkové mesto MIKULOV

    Sama som sa presvedčila, že mesto Mikulov stojí za návštevu nielen pre milovníkov dobrého vína.

    Rovnako spokojní budú milovníci histórie, prírody a aktívneho odpočinku.

    Historické námestie centra Mikulova je z tých menších, ale svojou výbavou, lemovanou renesančnými domami rozprávkovo čarovné.

    Nádherná je Dietrichsteinska hrobka na námestí, na skalnom útese stojaci Mikulovský zámok so záhradou, ktorá je najčarovnejšia zo všetkých svojich uhlov pri západe slnka.

     Za návštevu stojí rozsiahly mikulovský židovský cintorín, na ktorom najstarší dochovaný náhrobok pochádza z roku 1605 a celkovo sa tu nachádza okolo 4000 náhrobkov. Medzi prírodné dominanty Mikulova patrí aj Kozí hrádok, ktorý slúžil v minulosti na strategickú kontrolu ciest spájajúcich Brno s Viedňou.

    Pohľad z mesta upúta okrem zámku aj Svätý kopeček s kostolom svätého Sebastiána, zvonicou a ďalšími stavbami krížovej cesty. Pre bohatý výskyt vzácnych druhov rastlín a živočíchov bolo jeho územie vyhlásené za prírodnú rezerváciu.

    Pre pátračov je zaujímavý tip jaskyňa na Turoldu a komu by sa zámkov málilo,nablízku je aj známy Lednicko- valtický areál, ktorý ponúka taktiež neobyčajný zážitok.

    Reliéf krajiny v okolí Mikulova je tvorený Mikulovskou pahorkatinou s vápencovým hrebeňom Pavlovských vrchov a Milovickým lesom, takže ponuka na turistiku je tiež naozaj bohatá a veľkorysá.

    My sme si urobili výlet k Vestonickej nádrži a cestou sme v Pavlove navštívili Archeoparku ,je to netradičné múzeum postavené štyri metre pod zemou, na mieste vzácnych paleolitických nálezov, vrátane Věstonickej venuše.

    Z Mikulova sa ľahko napojíte na niekoľko cyklotrás- napr. Mikulovskú, Moravskú, Eurovelo 13 a 9. Terén je prevažne kopčekovitý. My sme si vybrali Jantárovú stezku.

    Už sa len pobaliť a poznávanie doslova všetkými zmyslami sa môže začať.

    pavle
    10. mar 2018    Čítané 275x

    Jarná lyžovačka pre deti do 10 rokov za 3 eura

    Vyberali sme rodinnú lyžovačku na jarné prázdniny so 7-ročným dieťaťom z ponuky stránky skisport.com. s predstavou, aby to stredisko bolo približne 3 -3,5 hod. cesty autom z Bratislavy a pritom s kvalitnými podmienkami alpského strediska.
    Výber padol na strediská  Hinterstoder a Wurzeralm, ktoré sa nachádzajú v Hornom Rakúsku, približne 332km z Bratislavy. Deti do 10 rokov majú /je nutné doložiť to dokladom/ v sprievode dospelej osoby celodenný skipas za 3€ /karta sa volá Schneemannkarte/.
    S jedným skipasom je možné lyžovať v obidvoch strediskách, ktoré spolu ponúkajú 62 kilometrov zjazdoviek, hoci nevýhodou je vzdialenosť medzi nimi/ cca 28km/.

    Stredisko Hinterstoder je väčšie, je tam približne o polovicu viac lanoviek/vlekov ako v stredisku Wurzeralm Modrých je 30% a červených 45% zjazdoviek. Nadmorská výška: údolie -vrchol /600m-2000m/.

    V stredisku Wurzeralm je asi 50% zjazdoviek modrých . Nadmorská výška údolie-vrchol /810m-1870m/ a premáva tu vraj najrýchlejšia pozemná lanovka na svete.

    Na svoje si prídu deti ,ktoré začínajú a to v Sunny Kids parkoch, pre zdatných lyžiarov je v stredisku Hinterstoder zjazdovka svetového pohára a pre freeriderov množstvo voľných terénov. Taktiež si tu môžete vyskúšať snežnice, bežky, skitouring, zimné vystupy na vyhliadkové vrcholy.

    Ubytovaní sme boli cez booking.com v hoteli s fungujúcou farmou Ferienhotel Gut Enghagen,na 75hektarovom pozemku s lesmi a lúkami. Staré tradície a zvyky tu udržuje už tretia generácia majiteľov. Hotel je pre rodiny s deťmi určite zaujímavý aj mimo zimy,protože ponúka vonkajší bazén ,spomínanú farmu a jazdenie na koníkoch.

    pavle
    3. aug 2017    Čítané 58x

    Šumava-Otavská cyklotrasa

    Nájsť na Šumave,v okolí Kašperských hor cyklotrasu,kde sa nešlape do kopca a ktorú zvládne šesťročné dieťa bez šomrania ,je výkon hodný pochvaly.

    Otavská cyklotrasa, také je. Začína na Modravě, vedie pozdĺž rieky Vydry a Otavy, prechádza cez Hartmanice, Sušice, Horažďovice, Strakonice a končí až na Zvíkovském Podhradí. Celá vyznačená trasa meria 166 km. My sme si vybrali sušický úsek,ktorý je dlhý necelých 11km. Štart bol z autobusovo-vlakovej stanice ,kde sme odstavili auto,po brehu rieky Otavy sme pokračovali k historickému centru Sušice,ďalej okrajom Outdoorového centra Offpark,kde sa môžete zastaviť v lanovom parku pre deti alebo dospelých,pokračuje sa nádherným lesoparkom Luh a cieľ sme si určili v dedinke Dlouha Ves,kde sme sa zastavili na obed.

    Na trase nájdete niekoľko odpočívadel s detskými hracími prvkami. Časť Otavskej cyklotrasy je vhodná /nie oficiálna/ aj na in-line korčulovanie.

    pavle
    27. júl 2017    Čítané 170x

    Lipno nad Vltavou

    Pri Lipenskej priehrade v Južných Čechách som bola naposledy pre 16-timi rokmi v rámci cyklovýletu a veru všeličo sa tam odvtedy zmenilo, chvalabohu k lepšiemu.

    Najväčšia vodná nádrž Lipno v Českej republike s rozlohou 48,7 km², je priehrada na českej rieke Vltava v okresoch Český Krumlov a Prachatice. Dĺžka priehradného jazera je 42 km a maximálna hĺbka 25 m.

    Tentokrát bol záujem aktivít zameraný ako v podstate ostatné roky na aktivity vhodné s deťmi. Výber padol na combo Stezka korunanmi stromov a Království lesa.

    Východiskový bod bol z obce Lipno nad Vltavou, odkiaľ sme sa lanovkou vyviezli na k stezke. Na kopec sa môžete ešte dostať pešo, turistickým chodníkom alebo stezkabusom.

    Priamo na nástupnej stanici lanovky je k dispozícií bezplatné parkovisko. Vstupenky na stezku alebo kombinované aj do Kráľovstva lesa si zakúpite na pokladni alebo priamo v pokladni na stezku.

    Stezka oslávila tento rok piate narodeniny, je dlhá 675metrov a citlivo zapustená do zmiešaného lesa. Postupne od vchodu až k veži sa jej výšky dvíha/max. stúpanie je 2 - 6%/ a je zakončená vyhliadkovou vežou vo výške 40metrov a ak budete mať šťastie na počasie, podarí sa vám vidieť okrem Lipenského jazera, okolie Šumavy aj Novohradské hory a Alpy.

    Cestu späť si môžete skrátiť najdlhším suchým tobogánom v Českej republike s dĺžkou 52 metrov. Vstupenku na tobogán si musíte extra dokúpiť. Spúšťa sa na podložkách a pravdu povediac nebolo mi to príjemné, pretože som cítila každý spoj.

    Celá stezka je bezbariérova, takže prístupná ako pre detské kočíky, tak aj pre vozíčkarov. Psy majú na stezku vstup zakázaný a to či už na vôdzkach alebo v prenosných taškách. Pri vchode na stezku sú úložné boxy, kde môže vaši psíkovia počas vašej návštevy počkať.

    Počas cesty stezkou sa môžete zastaviť pri 11-tich adrenalínových, ale bezpečných zastávkach a taktiež má stezka náučné didaktické prvky, ktoré obohatia a rozšíria vaše vedomosti v oblasti prírody.

    V priebehu predĺženej prázdninovej otváracej doby (do 23:00hod.) organizujú na stezke koncerty, ktoré začínajú o 20:00hod.a sú v cene vstupného.

    Druhou plánovanou zastávkou bolo Království lesa- je to zážitkový park pre celú rodinu s množstvom herných a náučných prvkov. Orginálne preliezky, lanovky, drevené domčeky, obria trampolína, povrazové zostavy, hojdačky, sú priamo inšpirované životom v lese. Deti sa vyhrajú a naučia veľa zo života v lese. V areáli je dosť možností aj na oddych a občerstvenie.

    Mimochodom Lipno je plné zážitkov. Lesom vedie rodinná terénna cyklotrasa Floutrejl- 5 km dlhá, jednosmerná, trasa je špeciálne navrhnutá pre bezpečnú jazdu a zvládnu ju aj malé deti, žiadne šlapanie do kopca J. Tiež si môžete požičať kolobežky alebo elektrobicykle. Prejazdiť priehradu na motorových člnoch alebo malých plachetniciach, či prihlásiť sa na okružnú jazdu, vyskúšať svoju šikovnosť v lanovom parku, či celoročný rodinný areál Bobovka. Jednoducho široká paleta možností na aktivity s deťmi.

    pavle
    3. júl 2017    Čítané 4194x

    Z Lignano Sabbiadoro do Benátok

    Ak ste na dovolenke v Taliansku, v mestečku Lignano Sabbiadoro  a chceli by ste navštíviť Benátky, podľa mojej skúsenosti najvhodnejšie je do Benátok cestovať vlakom. Na vlak potrebujete nastúpiť v mestečku Latisana, ktoré je vzdialené asi 17km / 20min./ od Lignana Sabbiadoro.

    Zaparkovať sa dá  na veľkom bezplatnom parkovisku pri autobusovej stanici, adresa: Via Tisanella ,33053 Latisana UD/súradnice 45.776141,13.001688/

    Hneď oproti autobusovej stanici je vlaková, čiže cca o 5 min. pešo podchodom ste na vlakovej stanici Latisana- Lignano- Bibione .

    Na vlakovej stanici si v automate na lístky zakúpite cestovný lístok, ktorý stál v čase písania tohto príspevku 7,10EUR na jednosmernú cestu ,pre 1 dospelú osobu. Deti majú podľa veku zľavy. Zakúpený cestovný lístok, si treba ešte pred nástupom do vlaku označiť na stanici. Sú to podobné označovače ako u nás v električkách. Odchody vlakov cez pracovné dni prikladám, vlaky chodia takmer každú hodinu.

    Cesta z Latisany do Benátok na stanicu Venezia S.Lucia trvá priemerne 1:06hod.Po vystúpení z vlaku môžete ísť do centra na Piazza San Marco pešo, čo je asi hodina až hodina a pol, v závislosti od rýchlosti a zastávok alebo sa odveziete vodným autobusom, ktorý sa volá Vaporetto-cena bola 7,50EUR jeden smer, pre jednu osobu, rovnakú cenu platilo aj 6-ročné dieťa. Lístok sa taktiež vopred, pred nástupom na vodný autobus označuje. Vaporetto vás odvezie po Canal Grande, ktorý má dĺžku cca 4km.Ešte by som mohla spomenúť väčšie dostupné gondoly-Traghetto, ktoré však Canal len križujú, treba nájsť najbližšie Traghetto mólo a nechať sa odviezť na druhú stranu,kde sa vojde až  12osôb a cena je približne 2 Eura, sú teda jediným lacným spôsobom, ako cestovať gondolou, tie menšie slávne benátske gondoly sú pre 2-6 osôb a stoja okolo 80EUR-jedna cesta na tridsať minút, za každých 15 navyše zaplatíte 40 eur. 

    Mapa Benátok

    pavle
    22. jún 2017    Čítané 77x

    Vo Viedni nie po galeriach, ale po detských ihriskách

    Naposledy sme navštívili Viedeň tak nevšedne. Vybrali sme sa k Dunaju, výjazd Kaisermühlen a pokračovali sme po Am Kaisermühlendamm, zaparkovali sme v časti Neue Donau Mitte, a pešo popri Dunaji, sme sa vybrali k mostu Kaisermühlenbrücke.

    Je to dlhá promenáda pripomínajúca Petržalskú hrádzu, kde stretnete na jednom mieste veľa cyklistov, korčuliarov, psíčkarov, či prechádzajúcich sa.

    Prešli sme na druhú stranu mosta a po pravej strane od mosta, sme objavili priestranné detské ihrisko s dobrou „výbavou“.

    Asi po 400 metroch nájdete Vodné detské ihrisko Danauinsel /Wasserspielplatz/.Neviem, či je to dobrá správa, ale ručím za to, že deti odtiaľ len tak ľahko nedostanete. 🙂

    pavle
    28. feb 2017    Čítané 47x

    Lyžiarské stredisko pre rodiny s deťmi Schmoll Lifte

    Lyžiarské stredisko Schmoll Lifte - Steinhaus am Semmering (840 - 1.040m.n.m)

    Veľmi dobrý tip na lyžovanie pre rodiny s deťmi, ktoré začali lyžovať a ide im to, je stredisko Schmoll Lifte v Steinhaus am Semmering . Steinhaus je susedná dedina pre mnohých známeho lyžiarského strediska Stuhleck. Z Bratislavy po diaľnici A2 je to cca 167km a po S6 cca 149km( samozrejme je potrebná rakúska diaľničná známka).

    Zjazdovka je 1,5km dlhá ( 0,5km modrá, 0,5km červená, 0,5km čierna )prepojená dvoma vlekmi s kotvami. Pred koncom zjazdovky je aj Fun Park s postavičkami, z môjho pohľadu nevhodný pre úplných lyžiarskych začiatočníkov.

    Pod zjazdovkou si môžete oddýchnuť a občerstviť sa v Gasthofe-Haus Goldeck.

    Otváracie hodiny cez týždeň sú od 9.00 – do 16.00hod.,cez víkend a sviatky od 8.00 – do 16.30hod. Výhodou je ,že deti do 6,9 rokov neplatia a pre mládež do 17,9 rokov platia ceny ako pre deti. Cena denného lístka pre dospelého je 19 EUR, od 11:00hod.je to 13 EUR. Bližšie info ohľadom cien si treba pozrieť na webovej stránke.

    http://www.schmoll-lifte.at/startseite.htm

    http://www.bergfex.cz/schmoll-lifte/

    pavle
    28. feb 2017    Čítané 41x

    Spoločenská hra Whatzizz?

    Hra rozvíja predstavivosť a koncentráciu

    Vek 4 roky

    Vhodné pre 2-4 hráčov

    Trvanie 10-15 min.

    Hra obsahuje:

    1 Zrkadlový podklad

    60 Obrázkových kariet

    5 prázdnych kariet na vytvorenie

    Karty sú uložené na jednej kôpke obrázkom smerom dole, aby nebolo vidieť, aký motív zobrazujú. Začína najmladší hráč. Vyberie kartu z kôpky a bez toho, aby videl niekto obrázok, umiestni kartu na rám nad zrkadlový prvok. V smere hodinových ručičiek hádajú po poradí všetci hráči, čo by to mohol byť za motív, ktorý sa zobrazuje na zrkadlovom poli pred ním. Každý hráč môže povedať pri jednej karte, len jeden tip Ak hráč,nemá žiadny tip, povie to, keď je na rade. Ak jeden alebo viacero hráčov nemá tip na motív, môže sa celý rám otočiť v smere hodinových ručičiek o jedno zrkadlové pole, tak sa zmení odraz u každého kráča a prípadne mu to pomôže v hádaní. Ak ani teraz nemôžu hráči rozoznať motív, opäť sa potočí rám. Celkovo sa môže točiť 4 krát ,vtedy mali hráči pred sebou všetky štyri časti obrázku. Ak ani vtedy jeden z hráčov nepovie tip, karta sa z rámu zoberie preč a vymení za druhú. Po tipovaní všetkých hráčov sa karta zoberie z rámu dole, ukáže sa motív a hráč, ktorý ako prvý zadal správny tip, dostáva kartu. Vyhráva hráč, ktorý nazbiera najviac kariet alebo sa môže vopred dohodnúť čas alebo počet kariet, ktorý treba na výhru nazbierať.

    pavle
    27. feb 2017    Čítané 55x

    Spoločenská hra XXL Candy

    Táto hra je zameraná na koncentráciu,rýchlu reakciu a rozvíja pozorovacie schopnosti.
    Aj keď hra sa zdá jednoduchá,hľadanie sťažujú rôzne farebné tvary na bonbónoch.Dá sa pri nej dobre zabaviť a rýchlo ubieha,pretože do hľadania farebných kombinácií sú zapojení vždy všetci hráči.

    Vek 4-99 ,vhodná pre 1 až 8 hráčov

    Hra obsahuje:

    41 farebných bonbónov v drevenom spracovaní

    3 drevené kocky s farbami

    1 guľatá látková herná podložka na podlahu

    Sú možné 3 varianty hry:

    1.Varianta

    Rozložia sa bonbóny na podložku. Bonbóny majú rôzne farebné kombinácie dvoj až troj-frabené. Začína najmladší hráč. Hádže všetkými tromi kockami naraz. Kocky majú miesto číselných bodiek, farby a po hodení všetci hľadajú farbenú kombináciu, ktorá „vyšla“ hodením kociek. Kto prvý nájde správny bonbón, odloží si ho k sebe. V hode pokračuje ďalší hráč. Môže sa dopredu stanoviť, že kto nájde prvých 5 bonbónov vyhráva.

    2.Varianta

    Je podobná, akurát, že sa nestanoví počet bonbónov, ale čas napr.10min. a hráč ,ktorý nájde správny bonbón, si ho neodkladá k sebe, len ho ukáže prstom na podložke. Najstarší hráč vedie bodovaciu listinu a za každý správne nájdený bonbón udelí hráčovi bod. Po vypršaní stanoveného limitu sa spočítajú body a vyhráva hráč s najväčším počtom.

    3.Varianta

    Bonbóny sa rozdelia rovnakým počtom medzi hráčov. Najmladší hráč hádže spomínanými 3 kockami a ten hráč ,ktorý má bonbón hodenej farebnej kombinácie ,položí ho do stredu na podložku. A ten, kto sa zbaví čo najskôr všetkých bonbónov vyhráva, prípadne sa môže aj v tejto variante stanoviť časový limit alebo počet bonbónov. Napr. hra bude trvať 10min.alebo komu zostanú iba 2 posledné bonbóny vyhráva .

    pavle
    27. jan 2017    Čítané 102x

    Hraním spoznávať svet

    Skvelou pomôckou na spoznávanie sveta hravou formou pre deti cca od 5 rokov je spoločenská hra Travelino kids, určená pre 2-6 hráčov. Na cestu okolo sveta, si vyberiete jednu zo šiestich figúrok- na výber sú traja chlapci (Pepe, Finn, Jamal ) a tri dievčatá (Ami, Mai-Lin, Leila) rôznych národností. K postavičke dostanete 5 darčekov pre miestne rodiny, u ktorých sa zastavíte na cestách. Táto hra pomáha deťom objavovať kontinenty a spoznávať známe miesta, zvieratá a ľudí na nich. Postup hry je taký, že každé dieťa začína vybratou figúrkou z iného kontinentu, hádzaním kockou postupuje po políčkach, na symbole „Výmenný bod“ môžu kartičku darčeka vymeniť za kartičku príslušného kontinentu, ktoré zobrazujú jeho typické znaky. "Políčko kontinentu s aktivitou“ podnecuje dieťa k rozprávaniu, podľa veku sa pýtame na otázky, či vie na ktorom kontinente sa práve nachádza, či tam už niekedy bol, čo by tam rád navštívil, či pozná nejaké zvieratá, ktoré tam žijú. Na „Políčku zvierat s aktivitou“ môžu hráči imitovať zvuky a pohyby zvierat alebo ich opísať napr. v Afrike -lev, v Ázií- slon ,v Európe –mačku, v Austrálii -kenguru. Ako postupujú hráči po políčkach cestou môžu rozdať 5 darčekov miestnym rodinám, za darček získajú kartu, ktorá podá obrázkovú informáciu, ktorá charakterizuje príslušný kontinent. Cieľom je vrátiť sa na kontinent resp. bod, na ktorom svoju cestu okolo sveta začínali.

    Ako doplnok k mapám som vyrobila vlajky štátov, ktoré som si stiahla na stránke

    https://www.dropbox.com/s/7z3ee2fxs6isd70/vlajky%20a%20st%C3%A1tn%C3%AD%20znaky%20Evropy%20slovensky.pdf?dl=0

    Synovi sa veľmi páči Atlas sveta s Elektronickou ceruzkou ALBI. Je to interaktívna hovoriaca knižka určená pre deti v predškolskom veku, ale aj pre staršie deti. Kniha funguje na princípe optického senzora na čítanie skrytých kódov,ktoré sú ukryté priamo na stránkach kníh, na základe tejto špeciálnej technológie dokáže ceruzka prečítať text, ktorý je vytlačený v knihe, ale aj ten, ktorý je pod ikonami či obrázkami. Deti spoznávajú všetky kontinenty a oceány, názvy jednotlivých štátov, ich hlavné mestá a ich zaujímavosti. Ceruzka ma kvalitný reproduktor a nahovorili ju Boris Farkaš a Dominika Zeleníková. Manipulácia s knihou je veľmi jednoduchá.Výhodou je, že dieťa si môže samo čítať,učiť sa a svoje znalosti si môže overiť formou zábavných kvízov. Investícia do knižky s ceruzkou je vyššia, ale ak sa vám tento vzdelávací koncept páči a plánujete aj ďalšie knižky z Kúzelného čítania, určite sa oplatí.

    http://www.kuzelnecitanie.sk/knihy/

    Hádam každému známa spoločenská hra NTC Človeče, nehnevaj sa! v inom šate s pridanou hodnotou, sa snaží jednoduchou formou priblížiť štyri krajiny a to Francúzsko, Holandsko, Anglicko, Taliansko s ich vlajkami ,známymi pamiatkami a národnými symbolmi.

    Ďalšou dobrou pomôckou na spoznávanie tentoraz Slovenska- sú Edukačné puzzle Mapa Slovenska, majú 44 dielikov rozdelené na jednotlivé kraje a susedné krajiny. Zoznamujú dieťa so známymi pamiatkami, krojmi ,rastlinami a zvieratami Slovenska. Mapa Slovenska je olemovaná krajinami, s ktorými susedí a ich vlajkami.

    Dosť dlho som hľadala v kníhkupectve Atlas, ktorý by bol vhodný pre 5-6 ročné deti. V tomto smere splnila moje predstavy a dúfam, že splní aj predstavy malých cestovateľov kniha od vydavateľstva Albatros Atlas sveta pre deti. Ku každému kontinentu je rozkladacia mapa a pridané zošitky, ktoré jednoducho a zrozumiteľne popisujú podrobnosti a informácie o miestnych zvieratách, rastlinách, architektúre a kultúre príslušného kontinentu.