papanasa
16. feb 2019
531 

Viete akú kávu pijete?

Pred takými 12 - 15 rokmi som rozdeľoval kávu na "nesku" a zrnkovú.

Až časom som zistil, že káva má aj odrody, arabika a robusta. Tiež som sa dočítal, že arabika je kvalitnejšia. Tak som teda začal kupovať mletú popradskú 100% arabiku. Spokojný, mysliac si, že aký som uvedomelý kávičkár. Už predsa nepijem hocijakú kávu, ale 100% arabiku. 

Teraz sa nad svojou spokojnosťou iba usmievam. O káve som stále nevedel takmer nič. 

Ak Vás to zaujíma, nižšie sa môžete dočítať o hlavných rozdieloch medzi arabikou a robustou:

  • CHUŤ: Pre nás kávičkárov snáď najdôležitejšia vec. Kým pre arabiku sú charakteristické ovocné, kvetinové, orieškové až jemne čokoládové tóny, zatiaľ robusta má skôr zemitú, výrazne horkú, pre niektorých až nepríjemnú chuť spálenej gumy.  
  • KOFEÍN: Robusta obsahuje takmer dvojnásobok kofeínu v porovnaní s arabikou.

  • CUKRY a LIPDY: Arabika obsahuje asi o 60% viac lipidov * a približne dva krát toľko cukrov ako robusta. Práve tie dodajú praženej arabike ovocné tóny a spôsobujú, že skôr preferujeme chuť arabiky. (* Lipidy sú mimoriadne dôležité pre živočíchy ako aj pre rastliny. Sú nevyhnutné pre stavbu bunkových štruktúr a tkanív, sú zdrojom energie pre organizmus, chránia bunky.  Zúčastňujú sa na stavbe nervových buniek a obaľujú nervové vlákna. Vytvárajú prostredie, v ktorom sa rozpustia aj látky inak nerozpustné vo vode, ako niektoré vitamíny, farbivá, hormóny, liečivá a pod.)
    (zdroj: http://www.gphmi.sk/fileadmin/dokumenty/chemia/ucebne_texty/lipidy.pdf)
  • CGA: Káva obsahuje kyselinu chlorogenovú (CGA). Ide o silný antioxidant a odpudzovač hmyzu. Obsah CGA v arabike je 5,5 - 8%, v robuste 7 - 10%.
  • TVAR zrna je tiež iný. Robusta je viac kruhovitý, kým arabika má skôr oválne zrná.       

  • PESTOVANIE: Arabika rastie vo vyšších nadmorských výškach medzi 600-2000 metrami nad morom. Je náročnejšia na pestovanie. Pestuje sa v teplotnom rozmedzí  15-24 ˚C. Robuste sa darí v nižších nadmorských výškach, medzi 200-600 metrov nad morom, vďaka čomu dozrieva rýchlejšie ako arabika. Na rozdiel od arabiky, robusta je omnoho menej náročná na pestovanie, lepšie odoláva rôznym chorobám a prvú úrodu má už po 2-3 rokoch. Približne 75% celosvetovej produkcie tvorí arabika a 25% robusta. Najvýraznejšími producentmi sú Brazília (arabika) a Vietnam (robusta).
  • CENA robusty na komoditných trhoch je zhruba o polovicu nižšia ako cena arabiky. Práve kvôli cenovej výhode, robustu hojne využívajú pri výrobe instantných káv, alebo lacnejších kávových zmesí. Robusta má tiež lepšiu "cremu", preto ju s obľubou pridávajú do rôznych espresso zmesí. 

Dúfam, že toto krátke porovnanie pomôže pri vašom najbližšom rozhodovaní, akú kávu si kúpit.

Ozaj, chutnali ste už zalievanú zelenú kávu? Viete, že môže byť aj chutná? Viac sa dočítate v tomto článku.  

Ak pijete bezkofeínovú kávu, tak rozhodne by ste mali poznať, ako sa vyrába. Bezkofeínová káva: Piť ju, či nepiť?

A čo vy? Viete akú kávu pijete? Viete aké sú rozdiely medzi dvoma najrozšírenejšími odrodami?

#prazenakava #arabica #robusta

Samozrejme že viem akú kávu pijem je to: Popradská káva a určite Zelenú kávu piť nebudem. Co som šiši.

8. nov 2016

Pijem arabicu a najma taku, co mi chuti 😉 😀
Pre profikov su to mozno sr*cky, ale ja hladam v kave ine ako profici 😀 Ja nemam rada horku kavu 😉
Aj vino delim na "chuti" a "nechuti", a nie na "juzny svah", "vela kvasiniek" a "sopecnu podu" 😉 😀

8. nov 2016

Ja milujem kávu a skúšam piť všetlijaké kávy aj som vyskúšala zelenú kávu ale ja si chcem kávu vychutnať a nie hádzať grimasy za každým dúškom nemusím vedieť čo pijem hlavne že mi to chutí 😀

8. nov 2016

@ichbinich to je ten najlepší parameter na výber 😉

Vždy je však dobré vedieť, čo sa skrýva za tým, čo nám chutí.

Samozrejme týmto článkom som sa nechcel dotknúť ani Popradskej kávy. Tá je tiež dobrá a kedysi som často pil.

8. nov 2016

Kávu už nepijem. Mala som po nej zmeny nálad, neviem to presne popísať, ale necítila som sa dobre. Teraz pijem čaje, rôzne kvalitné a som veľmi spokojná. Káva mi akosi nechýba k životu.

16. feb 2019

V kave sa moc nevyznam, jedine co viem, ze mi nechuti kysla kava 😀

16. feb 2019

Popradská a najlepšie usmiata

16. feb 2019

ja pijem kávu robustu, chutí mi horkejšia, cukor ani nič si nedávam, takže prednosť u mňa má robusta

16. feb 2019

Začni písať komentár...

Odošli