papanasa
1. jún 2018
71 

Káva Guatemala SHB

Spracovanie mokrou metódou znamená, že z kávových zrniek bola odstránená šupka a časť dužiny. Káva je potom prepravená do veľkých nádob s vodou pre potrebnú fermentáciu. Následným umytím kávy je dužina úplne odstránená. Plávaním vo vodných kanáloch sa káva rozdelí na základe hustoty na kvalitnejšiu a menej kvalitnú. Nakoniec sa káva nechá vyschnúť na slnku alebo v sušičkách. Kvalita SHB (strictly hard bean) ponúka kávu pestovanú v nadmorskej výške viac ako 1400 m.n.m. Dopestovanie v týchto polohách prináša náročnejšie prírodné a finančné podmienky. Káva sa stala hlavnou pestovateľskou komoditou , pretože farmárom prináša až 90% príjmov. Priemerná farma je asi vo veľkosti 10 hektárov. Kvalitatívne triedenie zrna podľa tvrdosti rozdeľujú skupiny v súvislosti s nadmorskou výškou v ktorej káva bola dopestovaná:

SHB (Strictly Hard Beans) nad 1200 m.n.m.

GHB (Good Hard Beans) 1000 m.n.m - 1200 m.n.m

MHB (Medium Hard Beans) 500 - 1000 m.n.m.

V aróme je možné cítiť mandle, chuť charakterizuje intenzívna horká čokoláda, jemná acidita s plným krémovým telom.

Začiatky pestovania kávy v Guatemale:

Káva z Guatemaly patrí k najlepším kávam na svete. V roku 1750 priviezli do tejto krajiny prvé kávovníky jezuiti a v posledných rokoch 19. storočia tu nemeckí prisťahovalci rozvinuli kávový priemysel. Dokázali dopestovať kávu aj v extrémnych poveternostných podmienkach a to tak, že za nepriaznivého počasia zakladali v blízkosti plantáží oheň, aby hustý dym chránil kávovníky pred mrazom. Kávové zrná tak získavali dymovú arómu.

#cerstva #kava

Začni písať komentár...

Odošli