Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    oxiba
    Správa bola zmenená    19. sep 2024    

    Zaujímavý projekt – keď chcete pomôcť tým, ktorí sú v núdzi
    Odevná banka je projektom Nadácie pre deti Slovenska, ktorá už niekoľko rokov prostredníctvom grantového programu Hodina deťom poskytuje komplexnú pomoc rodinám samoživiteľov na Slovensku.

    https://odevnabanka.sk/

    oxiba
    Správa bola zmenená    4. sep 2024    

    🧠
    Poznanie nie je zadarmo, musite davat pozor/ pay attention - platit pozornostou (doslovny preklad).

    oxiba
    Správa bola zmenená    1. sep 2024    

    Imane Khelif - Vogue
    - ambasádorka UNICEF
    - olympijská víťazka zlata v boxe 🤼‍♀️
    - cieľavedomá mladá žena z Alžírska, ktorá denne dochádzala z alžírskej dediny 10 km do mesta, aby mohla trénovať. Peniaze na to získavala predajom chleba a zberom kovového šrotu...

    P. S. Na titulke Vogue vyzerá úžasne

    oxiba
    Správa bola zmenená    16. dec 2023    

    Nasa dedinka z dielne ikea (hotove upecene diely). Ulepeni az za usami, perlicky vsade... sranda bola zlepit ich, zazrak ze stoja 😁

    oxiba
    Správa bola zmenená    16. sep 2022    

    Nove food blogy, ktore stoja za prelúskanie, normalne som vyhladla pri ich prezerani😁:
    www.neplechanaplechu.cz
    www.karolinafour.cz
    www.zasadnezdrave.cz

    😂😂😂

    oxiba
    9. mar 2022    

    🙈

    oxiba
    Správa bola zmenená    3. dec 2019    

    Ako na zdobenie perníčkov - podrobný postup 🙂

    https://www.apetitonline.cz/recept/pernicky-s-b...

    oxiba
    2. mar 2018    Čítané 7425x

    Med - ako vlastne vzniká (z netu)

    Ako včely vyrábajú med? Kde vzniká? Med máme od včiel - ale ako vzniká?

    Ako to ty včely robia??

    1. Zbieranie nektáru

    Med vzniká z nektáru (zozbieranej sladkej šťavy kvetín), alebo z medovice (zo stromov). Včela nasaje nektar či medovicu do medového vačku. Medový vačok je od žalúdka oddelený chlopňou, takže je zaručené, že nemôže dôjsť k natráveniu.

    2. Predanie sladiny mladším

    Včela priletí k úľu a tam predá „náklad" nektáru či medovice sosákom mladšej včele (každá včela má svoju úlohu), takto je sladina niekoľkokrát prehltnutá a vyvrhnutá - každá včela tým pridá i enzýmy a aminokyseliny zo svojich žliaz a zároveň dochádza k odparovaniu vody. Keď je týmto procesom „med" dostatočne zahustený (asi na cca 30 % vody) je uložený do šesťhrannej včelej bunky.

    3. Odparovanie

    K odparovaniu dochádza tiež z dôvodu vysokej teploty v úli, kde je cca 35 °C. Mávaním krídel včiel je vytváryný neustálý prúd vzduchu, ktorý odvádza prebytočnú vodu hlavným vchodom z úľu von. Keď dosiahne vlhkosť medu cca 17 % vlhkosti, je v bunkách zaviečkovaný= zakonzervovaný. Včely dokážu nektár vysušiť zo 70 % na 17 %.

    4. Prečo to včely robia?

    Včely ukladajú med kvôli prežitiu v priebehu zimy. Priemerné včelstvo spotrebuje počas zimy asi 15 - 20 kg medu. Behom celého roka je to cca 70 kg medu. Včelár včelám odoberie okolo 20 - 70 kg medu, preto sa pred zimou včely zakrmujú cukorným roztokom.

    Zdroj: https://www.pleva.cz/a/jak-vcely-vyrabeji-med-kde-vznika

    Prave som docitala tuto knihu, odporucam👍. Po jej precitani si tiez pozrite film Wadjda (cely je na youtube s cz titulkami). Som rada, ze zijem v "chudobnej" strednej Europe a nie bohatej Saudskej Arabii.