Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    oupinka
    31. júl 2018    Čítané 1466x

    Základy umývania vlasov

      ,,Aké základy umývania vlasov? Je tam toho! Umyjem šampónom (z drogerky), spláchnem a hotovo!'', povieš si. OMYL. Ako kaderníčka s viac ako desaťročnou praxou Ťa chcem dnes vyviesť z omylu.

       Stále častejšie sa v práci stretávam s nevedomosťou klientiek o ošetrení vlasov po umytí (ak vôbec nejaké ošetrovanie podstupujú!). Je jasné, že kedysi som si umývala vlasy úplne tak isto ako Ty. Ale začnime úplne od začiatku!

       Vlas, ako iste dobre poznáš z televíznych reklám (aspoň jedna pozitívna vec na drogériových produktoch...), sa skladá zo šupiniek, ktoré sa nazývajú kutikula a ktoré majú vlas chrániť pred nepriaznivými vplyvmi zvonka, či už ide o chemické (farbenie, odfarbovanie, trvalá...) alebo mechanické (česanie, otieranie o oblečenie...) či tepelné (fúkanie, žehlenie, kulmovanie...) vplyvy. A vlas je pred týmito skutočnosťami chránený len vtedy, ak je zdravý. 

       Kutikula zdravého vlasu, teda šupinky kutikuly sa prekrývajú ako škridla na streche domu alebo ako šupinky kapra. A to docielime len správnym umývaním a starostlivosťou o vlasy po umytí a pred tepelnou úpravou vlasov. V opačnom prípade, a najmä vynechaním kondicionéra či masky, sú šupinky kutikuly odchlípené a vnútro vlasu je oslabované vonkajšími vyššie uvedenými vplyvmi, a tak náchylné k lámavosti a štiepeniu koncov. 

       Viem, že keď sa Ti pokúsim opísať správny postup pri umývaní vlasov, budeš to chcieť preskočiť a budeš čítať až nasledujúci odstavec, ale v konečnom dôsledku sa sem budeš musieť vrátiť a nakoniec si to aj tak prečítať, pretože koniec nájdeš až na konci tohto článku 😁. Je dôležité povedať si a prečítať si všetko. 

       Poďme si teda spolu správne umyť vlasy. Vlasy je najlepšie umývať si v záklone, nie v predklone nad vaňou. Zabránime tak domotaniu vlasov a zjednodušíme si šetrné rozčesanie sa po umytí, aby nedošlo k prvotnému mechanickému poškodeniu vlasov. 

       Vlasy si najskôr dôkladne namočíme vodou, ktorá má pre nás príjemnú teplotu. Vrelá voda vlasom neprospieva, vysušuje ich. Ak obľubuješ horúcu vodu, rýchlo sa jej vzdaj, pretože veľmi ľahko to môže byť jedna z prvotných príčin tvojich suchých vlasov. Keď máme vlasy dostatočne mokré, zvolíme si pre Tvoj typ vlasov ten najvhodnejší šampón, ideálne z kaderníckeho salónu, ktorý Ti odporučila Tvoja kaderníčka, ktorá najlepšie pozná Tvoje vlasy, a nie Tebou neodborne vybraný z drogérie. Tie profesionálne neobsahujú sulfáty, parabény, silikóny a iné zdraviu, telu a vlasom škodlivé zaťažujúce zložky, ktoré sa však, bohužiaľ, nachádzajú práve v šampónoch a produktoch z drogérie. Parabény, sulfáty, silikóny a podobé zložky drogériových šampónov spôsobujú pri pravidelnom používaní okrem iného vysúšanie vlasov, aj keď sú naoko zdravé a lesklé (napríklad bezprostredne po umytí alebo deň po ňom). Z dlhodobého hľadiska sú však vlasy stále suchšie a suchšie a Ty siahaš po ďalšom "zázračnom" schmade [šmejd 😁] šampóne, ktorý si práve videla v reklame. 

       Keď sme teda siahli po správnom šampóne na naše vlasy (ktorý nám v kaderníctve odporučila naša kaderníčka), umyjeme si vlasy klasicky tak, ako sme zvyknuté. Viem, že toto už pravdepodobne vieš, ale ja zase viem, že sú medzi nami aj ženy, ktoré to nerobia, pretože napríklad nevedia, prečo sa to robiť má. Vlasy sa umývajú dvakrát. Prvý krát nám šampón pravdepodobne peniť nebude, pretože vlasy sú znečistené všelijakým stylingom, prachom, smogom... Preto treba šampón naniesť rovnomerne na celú hlavu a aspoň sa pokúsiť o spenenie. Pre tú, ktorá má doma celý regál šampónov z drogérie a aj napriek tomu, že čítaš tento článok, je Ti ľúto ich vyhodiť do koša, mám dobré správy! Toto prvé umytie môžeš v kľude absolvovať aj s nimi.

       Ak máme pocit, že to už viac peniť nebude, spláchneme šampón dôkladne vodou. Zmyjeme tak z vlasov hrubú nečistotu a môžme vlasy znovu našampónovať. Tentokrát už bude krásne peniť. Profesionálneho šampónu netreba dávať veľa, ako si bola zvyknutá pri šampóne z drogérie, pretože je to koncentrát. 

       Po dôkladnom druhom umytí a dôkladnom spláchnutí peny vlasy vyžmýkame a PRESUŠÍME UTERÁKOM, aby sme ho správne pripravili na aplikáciu vhodnej starostlivosti, či už je vo forme kondicionéra alebo masky (dúfam, že použitie "šampónu 2v1" ťa ani len nenapadlo!) . Čože? Že to počuješ prvý krát? Práve tento krok ma viedol k napísaniu tohoto článku. 

       Vlas, ktorý je napitý vody, ktorý nevyžmýkaš a nepresušíš uterákom (bez šúchania, len prikladaním a mačkaním, aby sa predišlo ďalšiemu možnému mechanickému poškodeniu vlasov), nemá možnosť si z masky alebo kondicionéru vziať to, čo potrebuje. Tiež bude asi dôležité - aby sme predišli zaťaženiu vlasov produktom, ktorý na ne nanesieme - aby som tu spomenula, že maska ani kondicionér sa v žiadnom prípade nenanášajú od pokožky hlavy. Potom sa vyhováraš na masku/kondicionér (pre zjednodušenie a odborný nádych ďalej už len starostlivosť 😁) , že Ti mastí vlasy a preto ich nepoužívaš.

       Starostlivosť sa nanáša spravidla len do dĺžok. Ja svojim klientkám hovorím, že tak, akoby si chceli spraviť vysoký cop- až odtiaľ, kde by boli zagumičkované, a až do koncov. 

       Ďalšou obľúbenou výhovorku býva čas. Vraj sa starostlivosť musí nechať dlho pôsobiť. Áno, je to pravda. Ale štandardne postačí 2-5 minút (presne tak dlho, kým si oholíš nohy alebo umyješ zuby, prípadne sa odlíčiš😁), podľa toho, koľko je napísané na obale výrobcu. Takže už žiadne výhovorky! 

       Keď uplynul čas pôsobenia a ty máš už aj umyté zuby, môžme starostlivosť veľmi dôkladne spláchnuť mierne teplou vodou. Studenou vodou by nebol produkt poriadne vymytý, avšak na záver si môžeš vlasy prepláchnuť studenou vodou - budú sa pekne lesknúť. Vlasy starostlivo vyžmýkame a presušíme prikladaním uteráku, prípadne na pár minút zabalíme do turbanu. Vlasy prečešeme (och, s akou ľahkosťou!) a upravíme bežným spôsobom. 

       O tom, prečo pred fúkaním cez kefu alebo Tebou obľúbený kulmofén treba vlasy najskôr presušiť fénom a ako si správne fúkať/žehliť/kulmovať vlasy, aby sme predišli ich ďalšiemu - tentokrát tepelnému poškodeniu, si povieme už nabudúce.