olivieree
16. aug 2017
426

Recenzia na nosič Moby Aria

Vďaka Andrejke Kundríkovej z www.nosime.sk som mala možnosť otestovať tento veľmi zaujímavý nosič, za čo veľmi pekne ďakujem.

Prvý dojem z nosiča bol – ten je ale masívny a ťažký. Pritom nosič reálne váži okolo 750 gramov, čiže žiadna ťažká váha to nie je, a na omak je veľmi jemný, hladkavý, ušitý z neskutočne príjemnej hebkej látky. Taká láska na druhý pohľad a hlavne dotyk 🙂

Bedrový pás je široký 13cm a ku koncom sa zužuje na 9cm, hrubý 1,5cm, taký milý stred. Je pomerne tvrdý a z jedného kusu, pracky pôsobia veľmi pevne a bezpečne, poistky na prackách nie sú, ale podľa môjho názoru ani ich nie je treba. Čo sa najmenšieho stiahnutia týka, namerala som 71cm, čiže veľmi štíhli ľudia a mamičky S a XS by mali pravdepodobne problém nosič dobre prispôsobiť na svoju postavu. Ako pri všetkých nosičoch, odporúčam pred kúpou vyskúšať! Ja osobne preferujem mäkšie bedrové pásy, čiže mne až tak veľmi nesadol, ale toto je veľmi individuálna záležitosť, keďže každému vyhovuje niečo iné. Výhodou tvrdého bedrového pásu je jeho odolnosť voči polámaniu a schopnosť dobre zvládať aj ťažké deti.

Chrbtová opierka – výška 41cm s vykrojením, bez 34cm, šírka 21cm (plus obsahuje novorodeneckú vložku, ktorá má šírku 15cm) až do 38/39cm. Tu by som rada napísala pár vecí. Nosič obsahuje integrovanú novorodeneckú vložku, ktorá sa v prípade, že už sa nepoužíva, dá veľmi šikovne schovať do bedrového pásu tak, že nezavadzia a nikde ani netlačí. Celý nosič je skutočne veľmi šikovne riešený a premyslený, má veľa vychytávok a tak spočiatku pôsobí jeho „obsluha“ pomerne zložito, v konečnom dôsledku je to ale veľmi jednoduché.

Čo sa týka novorodeneckej vložky, vo všeobecnosti nosiče, ktoré ju obsahujú, neodporúčam, jednak kvôli skomplikovanej manipulácii pri vkladaní a vyberaní dieťatka, napolohovanie dieťaťa v novo vložke je ťažšie skontrolovať a docieliť, aby bolo správne, sú deti, ktoré novorodeneckú vložku vôbec netolerujú, sú nosiče, ktoré nemajú riešené to, aby dieťatko od narodenia mohlo mať nohy vonku, tým pádom to môže u niektorých deťoch vyvolávať odrážací reflex a spôsobovať následný diskomfort, čo si niektoré mamičky vysvetlia ako nevôľu ich dieťaťa nosiť sa, čiže, pri nosičoch s novorodeneckou vložkou extra platí, pred kúpou vyskúšať!! Sú deti, ktoré s tým absolútne žiadny problém nemajú, a sú rodičia, ktorým celá manipulácia ohľadom vkladania a vyberania dieťaťa do a z novo vložky nevadí tiež.

Moby Aria je ale riešený veľmi zaujímavo tým, že spodok nosiča sa dá zúžiť tak, že sa po bokoch odopne z cvokov na bedrovom páse a látka sa pripne cvokmi na chrbtový panel, tým pádom sa šírka nosiča zúži až na 21cm a dieťa môže mať nohy vonku.

Zároveň to dosť znižuje dobu, počas ktorej musí byť dieťa v novo vložke, len hrubým odhadom tipujem, že okolo mesiaca, dvoch, by už dieťatko mohlo ísť do nosiča bez použitia novorodeneckej vložky, čo je úplne super. Zároveň sa potom opätovným pripnutím látky na cvoky na bedráku nosič rozšíri, a vydrží –podľa môjho odhadu – tak do roka, roka a pol, v závislosti od veľkosti dieťaťa.

Evka v čase testovania mala niečo cez rok a pol, 86 konfekčnú a nosič už bol malý, ale na občasné poponesenie by bol ok, pri intenzívnom nosení by som samozrejme zvážila kúpu väčšieho nosiča.

Celý nosič je z úžasne hladkavej a jemnej látky, až mi bolo ľúto, že sa nenachádza aj na chrbtovom paneli – ten je v tejto verzii zo sieťky, v lete môžete hlavný panel odgombíkovať a nosič je tak priedušnejší a „vetrá“. V prípade väčšej zimy alebo silného vetra sa panel dá prigombíkovať naspäť. Ja osobne sieťkam na nosičoch neholdujem, iní si ich pochvaľujú, ja by som prijala tú úžasne jemnú látku miesto sieťky 🙂 ale veľmi šikovné riešenie, opäť.

Ramenné popruhy sú široké 8cm, dlhé 60cm, z toho polstrovanie 38cm, má možnosť kríženia popruhov a sťahovanie po celej dĺžke popruhu. Obsahuje istiace gumičky na popruhy. Ramenné popruhy sú veľmi pevné a 1x prešité, dajú sa regulovať a nastavovať do oboch strán, čo je super.

Nosič má odnímateľnú kapucku a obsahuje ešte aj akýsi extendor na chrbtovú opierku (aspoň tak som to pochopila ja), ak by bolo treba ju z akýchkoľvek dôvodov predĺžiť.

Nosič je naozaj príjemný, zamatovo jemný, má veľké množstvo vychytávok a je veľmi profesionálne ušitý. Výrobca uvádza vhodnosť použitia od 3,5kg, horná hranica je, ako pri všetkých nosičoch, diskutabilná, keďže každé dieťa rastie iným tempom a vyrastie z nosiča v inom veku či váhe.

Začni písať komentár...

Odošli