olivieree
21. jan 2017
1440

Recenzia na nosič Kokadi Flip Toddler

V prvom rade sa chcem poďakovať Márií Simonekovej Tinákovej z eshopu lalashop.sk za možnosť vyskúšať si tento nosič, bola to veľmi cenná skúsenosť, nosič so mnou pochodil niekoľko podporiek, na ktorých si ho vyskúšalo viacero mamičiek rôznych postáv a s rôzne starými deťmi. Ja sama som mala dosť času si ho podrobne preštudovať a vyskúšať všetky rôzne nastavenia, ktoré ponúka.

Prvý dojem z nosiča bol veľmi pozitívny, vzhľadovo ma veľmi očaril (opierka je ušitá zo staršej verzie šatky Mr. Wunderland, nádhera!), na omak je veľmi príjemný, s miernym, luxusným leskom, dizajnovo sú tieto nosiče naozaj krásne.

Testovala som verziu Toddler, výrobca uvádza spodnú hranicu 8 mesiacov a hornú 24 mesiacov – Evka mala v čase testovania 16 mesiacov a 80/86 konfekčnú veľkosť. Kokadi Flip nosiče sú vo všeobecnosti menšie než sa oficiálne udáva, a na podporke ho skúšali maminy s dvoj aj trojmesačnými bábätkami priemerného vzrastu a nosič bol bábätkám na najmenšom nastavení iba trošku väčší, čiže ja osobne by som tú spodnú hranicu posunula na 4/5 mesiacov a vrchnú na 86 konfekčnú, keďže Evke bol na najširšom nastavení akurát (sadol ako uliaty). Poznám deti, ktoré v dvoch rokoch majú stále 86 konfekčnú, čiže teoreticky tých 24 mesiacov by aj sedelo – veľmi záleží teda na tom, ako rýchlo vaše dieťatko rastie.

Bedrový pás je stredne tvrdý a užší (meria na šírku 9,5cm), napriek tomu, že ja osobne preferujem mäkké bedráky mi bol aj tento dosť pohodlný a nikde netlačil. Pri ťažších deťoch môže vytvárať dojem „lámania“ sa – keďže šatka nie je na bedráku pevne prišitá, ale kvôli regulácii šírky je tam vytvorený tunel, šatka sa na bedráku vie akoby skrčiť a zhužvať a tým pádom pôsobí, akoby sa lámal. Z môjho pohľadu skôr estetická záležitosť, neprekáža noseniu. Pracka je pevná, nemá poistku ale poistnú gumičku (ja poistky na bedrových prackách fakt nemusím) čiže za mňa toto super, doťahovanie bedrového pásu je tiež veľmi jednoduché a šikovné, pracky nepovoľujú vďaka brzdičkám.

Výška chrbtovej opierky je pevne daná – 41cm – šírka sa dá regulovať od cca 20cm až do 44,5cm, regulácia – teda sťahovanie a rozťahovanie – je spravená veľmi originálnym a šikovným spôsobom. Na konci šatky je urobený tunel, do ktorého je bedrový pás akoby navlečený (prišité napevno v strede) a z každej strany sa dá šatka stiahnuť smerom k stredu bedrového pásu, kde drží na suchom zipse (po celom bedráku zvnútra je suchý zips, kuk obrázky), tým pádom neobsahuje žiadne gumičky ani šnúrky, veľmi príjemné. Šírka sa dá regulovať aj na vrchu nosiča, pre menšie deti, aby im hlavička nelietala, tak sa dá opierka zúžiť pomocou gombíkov aj tam.

Teraz niečo k šatke, z ktorej je nosič vyrobený – a toto platí pre všetky šatkové nosiče – dávnejšie som si myslela, že nezáleží na tom, z akej šatky je nosič ušitý (ak sa bavíme o 100%-tnej bavlne), ale všimla som si (a ďakujem Lucke Fialovej za upozornenie), že nosiče z tenších šatiek začínajú v mieste zadočka pri nosení ťažších detí viac prevísať a toto nadmerné „podsadenie“ sa nedá zregulovať žiadnym spôsobom. Toto platí aj pre tento nosič, čiže pre ťažšie deti by som volila šatky typu Ahoi s vyššou gramážou, pri malých deťoch je to naopak výhoda, nosič sa pekne prispôsobí ich telu.

Čo môže niekomu vadiť je nulové – žiadne – polstrovanie pri nožičkách dieťaťa, chýbajú „vankúšiky“ ktoré by minimalizovali otlačenie. Mne osobne to nevadilo, Evke očividne tiež nie, napríklad v šatke či mei taioch toto polstrovanie takisto nie je prítomné – každopádne, sú ľudia, ktorým to prekáža, takže to radšej v recenzii spomeniem.

Ramenné popruhy sú pomerne minimalistické, nenápadné, málo polstrované, ale za to pevné a nesmierne pohodlné – dve hodinky s desaťkilovou Evkou a nič som necítila, toto vnímam ako veľké plus nosiča, a kto nemá rád „Rambo“ pocit na nosičoch, Kokadi vám v tomto bude maximálne vyhovovať. Široké sú 7cm a dlhé 48cm (polstrovaná časť), a tu musím podotknúť jednu vec – staršie verzie Kokadi nosiča majú trochu kratšie ramenné popruhy a treba si na ne zohnať od výrobcu (alebo eshopu) takzvané extendory, hlavne ak ste objemnejšej postavy, nemusia svojou dĺžkou stačiť (ale stretla som sa s týmto aj pri novom nosiči, takže je asi vždy dobré sa informovať), ja som konfekčná 36/38 a problémy som mala akurát pri snahe kojiť (a teda dať si dieťa v nosiči nižšie), ale aj to sme napokon zvládli, no videla som aj objemnejšie maminy ktoré s tým nemali problém, čiže asi viac záleží na type postavy, nie konfekčnej veľkosti – platí ako pri všetkých nosičoch, že najlepšie je vyskúšať!

A teraz poďme na možnosti nastavenia nosiča, ktorých je hneď niekoľko. Nosič má dve možnosti uchytenia praciek – na bedrový pás (pre deti, ktoré ešte nesedia) a na chrbtovú opierku (pre deti, ktoré už sedia) – toto je oficiálne odporúčanie a z toho čo som počula, to väčšinou aj nosiacim viac vyhovuje, mať to nastavenie pri menších deťoch na tých prackách na bedráku. Ďalej je možnosť kríženia popruhov na spodné aj na vrchné pracky – pri tých spodných je super to, že si potom nosič na seba iba „oblečiete“ a nemusíte nič rozopínať ani zapínať, stačí iba dotiahnuť (kuk video https://www.youtube.com/watch?v=WwzZPh4mvKM – inak na videu je pekne vidieť aj to ako v mieste zadočku neprimerane prevísa, šatka je opäť ultra tenká Erna), do tých vrchných praciek je kríženie trošku krkolomnejšie hlavne kvôli kratším ramenným popruhom. Treba si nájsť, čo komu vyhovuje, mne osobne kríženie popruhov nevyhovuje vôbec, vždy ma niekde niečo tlačí – ale keďže pri tomto nosiči to ani nebolo potrebné, neriešila som.

Ďalšia vec, na ktorú sú spodné pracky super, bolo nosenie na chrbte – vzniklo mi v podstate také akoby onbuhimo s bedrovým pásom a vedela som dať Evku dostatočne vysoko, čo bolo fakt super. Čiže na nosenie na chrbte odporúčam zapnúť ramenné popruhy do tých spodných praciek.

Kapucka je prišitá na pevno a uchytáva sa na ramenné popruhy pomocou cvokov, všetky popruhy majú gumičky na uchytenie po ich zrolovaní (a pracky na bedrovom páse sa dajú esteticky schovať do šatky na ňom, čiže nič nevisí a nezavadzia).

To je asi všetko, čo mi momentálne napadá, ak by ste mali akékoľvek otázky, pýtajte sa, poprípade ak mi ešte niečo napadne, doplním 🙂

Prosim ta, vo videu ma tá mamina dieta posadene na bedrak a tebe bedrak ani nevidno.. tak neviem ako tam dat syna, aby mu bolo pohodlne.. a hlavne, aby bol spravne a aby som bedrak neznicila.. poradis? Mam nosic Kokadi todler s bambusom, syn ma 8mesiacov, cosi vyse 8kg.

27. aug 2017

@olivieree Ahojík, ja sa chcem opýtať, tu hornú pracku si sama zapnes bez problémov?
A tento nosič je vhodný od narodenia do akého veku, popríp. kíl?
Ďakujem 😘

1. sep 2017

@kachorratt jasan, su na to viacere sposoby. Naoriklad takto https://www.youtube.com/watch?v=-kP1Ezd4Zy4

Co sa tyka tohto nosica, toto je toddler, ten je vhodny tak od 3 mesiacov pre vacsie deti, pre mensie tak cca od pol roka, je to velmi individualne, ale baby size je vhodny od narodenia 🙂

13. sep 2017

Začni písať komentár...