nesvadbovo
19. dec 2018
5233 

Vianočka

Je to asi paradox, ale mne sa vianočka s Vianocami nikdy nespájala. Na Štedrý deň mamina držala tradičný pôst, aby videla zlaté prasiatko a my ostatní sme zjedli, čo chladnička a špajza dala (takže asi tonu koláčikov prekladaných zemiakovým šalátom 🙂 ).

Avšak odkedy mám vlastnú minirodinku a domácnosť, pripravím na sviatočné ráno poctivú domácu vianočku. Plnú masla, cukru, brusníc, posypanú mandľami, čerstvú a voňavú. Presne takú, akú ju máme radi.

A úplne najlepšia je vtedy, keď ju zapletiete večer pred plánovanými raňajkami, v noci ju necháte pomaličky kysnúť v chladničke, hneď ráno upečiete a vychutnáte si ju ešte teplú. Vtedy sa na nej maslo s medom doslova rozpustia a posunie ju to o level vyššie. Neveríte? Vyskúšajte sami 🙂

  • 150ml mlieka
  • 15g čerstvého droždia
  • 250g hladkej múky
  • štipka soli
  • 50g masla
  • 50g kryštálového cukru
  • hrsť brusníc
  • vajíčko na potretie
  • mandľové plátky

Toto množstvo vystačí na jednu menšiu vianočku, takže ak pečiete pre viac osôb, vynástobte suroviny počtom želaných kusov 🙂

Do vlažného mlieka pridajte malú lyžičku cukru, rozdrobte do neho droždie a nechajte aktivovať. Do misy robota medzitým preosejte múku, pridajte soľ a cukor. Prstami do múky rozdrobte maslo až kým v ňom nezostanú žiadne väčšie kúsky masla. Nakoniec pridajte aktívny kvások a brusnice (samozrejme, použiť môžete aj namočené hrozienka, ale ja mám doma obsesívneho vyberača sušených hrozienok z akéhokoľvek jedla 🙂 ).

Cesto nechajte kysnúť do zdvojnásobnenia objemu, trvá to v závislosti od teploty a čerstvosti droždia 60-90 minút.

Rozdeľte ho na tri rovnaké kúsky (pre Monkov, ako som ja, odporúčam si ich odvážiť) a zapleťte veniec.

Uložte ho na plech a nechajte ešte aspoň polhodinku podkysnúť. Tento krok môžete vynechať, ale pri prudkej zmene teploty, keď vložíte vianočku do rúry, by sa pravdepodobne roztrhala. Na chuti jej to neuberie, avšak jedia aj oči, však áno 🙂

Tesne pred pečením ju rovnomerne potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte mandľovými plátkami.

Pečte v rúre predhriatej na 180°C cca 25 minút, kým jej povrch nie je zlatistý.

TIP: ak chcete dosiahnuť ešte dekadentnejší zážitok, posypte ju jemne vanilkovým cukrom, ktorý pri pečení skaramelizuje.

P.S.: ak chcete vyskúšať chladničkové kysnutie, použite rovnaký postup, nechajte cesto vykysnúť, vytvarujte vianočku a potom vložte hneď do chladničky. Ráno bude mierne nakysnutá a pripravená na pečenie.

Vonia az sem 😉

16. dec 2018
17. dec 2018

@nesvadbovo si skvela ,ze si sa podelila o recept,mi sme vianocko maniaci po cely rok, urcite upeciem cez sviatky, prosim ta hlupa otazka asi - potriet vajickom ? iba bielok? iba zltok ? alebo komplet rozslahane vajicko? toto je moja vecna dilema pri receptoch ked to tam je napisane. dakujem K.

18. dec 2018

@katarinka26 ja kysnuté cesto spravidla potieram celým rozšľahaným vajíčkom. Občas, ak chcem tmavšiu farbu, tak iba žĺtkom (prípadne trošku rozriedeným mliekom). Bielkom som, myslím, ešte pečivo nepotierala 🙂 Vianočku potieram celým vajíčkom tesne pred pečením (a zvyšok si pridáva manžel k omelete :D )

19. dec 2018

Akurat jednu robim 🙂 1x v živote tak som zvedavá 🤔

19. dec 2018

@misinka0611 vyzera uzasne 🙂 Dufam, ze ste si pochutili!

20. dec 2018

Prosím Vás, do cesta nedávate vajíčko?

20. dec 2018

@natmisto Dobrý deň, nie, do cesta vajíčka nedávam 🙂

20. dec 2018

@nesvadbovo a fakt to mozem nechat kysnut celu noc v chladnicke ? To kysnutie ma odradza. Chcem mat rano pre deti cerstvu vonavu vianocku, ale vstavat kvoli tomu o stvrtej sa mi teda nechce 😉

20. dec 2018

@vendula79 naozaj moze cesto kysnut v chladnicke,raz z lenivosti a unavy som cesto supla na noc do chladnicky,ze vsak prinajhorsom vyhodim,ale podkyslo tak akurat. Odvtedy zakazdym vecer si nachystam uz do chladnicky nieco z kysnuteho(kolac,buchty,chlieb) a rano len dam upiect. Absolutna lahoda😉

20. dec 2018

@vendula79 ano, urcite je to ok 🙂 Chladnickove kvasenie sa velmi casto vyuziva, napriklad, pri kvaskovom chlebiku, ale rovnako sa da uplatnit aj pri kvasnicovom peceni. Ja mam tiez rada vonu a chut cerstveho peciva, ale som spankoholik, takze budik o piatej, aby sme mali vcas ranajky, v ziadnom pripade nehrozi 🙂 Takto je to akurat. Napriklad minule som podobnym sposobom nechala kysnut aj skoricove uzliky a cokoladovu babku, do rana boli akurat podkysnute a mohli ist hned do rury.. A ked sa rodina zobudi do vonaveho domu, to tiez nie je na zahodenie 🙂

20. dec 2018

@kyvetka tiez to bolo u mna raz z unavy (no dobre, lenivosti :D ) a odvtedy na to nedam dopustit 🙂

20. dec 2018

Dobry vecer, neviem ci som to presvihla niekde, ale pri chladnickovom kysnuti je potrebne nechat este vianocku pri izbovej teplote? Alebo rovno potriet a supnut do horucej rury? A prosim cim prikryt v chladnicke aby neobschla. Dakujem krasne za rady

20. dec 2018

@monikalujza ja ju zvyknem vytiahnut z chladnicky, ked dam rozohrievat ruru (to trva cca 15-20 minut), len aby sa trosku spamatala. Potom potriem vajickom a davam piect. A prikryvam ju potravinarskou foliou. Ono zavisi aj od toho, kde v chladnicke kysne. Ak uplne dolu, tam je nizsia teplota a mozno ju bude potrebne nechat trosku este podkysnut (spoznate podla toho, ze nenabrala od vecera vobec na objeme). Ak kysne vo vrchnej casti, je vidiet mierny prirastok na objeme a vtedy nepotrebuje uz spravidla dalsie kysnutie a nepotrha sa pri peceni...

20. dec 2018

Ooooo, toto som hladalaaaaa. Si skvela. Mam recept este od mojej babky,tu robievam vzdy na vianoce ale uz som sa chystala na cosi nove.
Droždie nepouzivas susene? (odkedy kvaskujem, chladene uz nekupujem) Lebo sa chystam tento recept zdvojnasobit, a ten sacok droždie Oetker ma vydatnost na 500g.. Ci myslis, ze mam dat viac....?

20. dec 2018

@stellasweet uf, tak to neviem, ci tromfne babickinu klasiku, ale tak my si na nej vzdy pochutime 🙂 Co sa tyka suseneho drozdia, ja ho pouzivam skor "nudzovo", ked mi napadne piect a nemam drozdie (tiez kvaskujem, ale len chlebiky, ostatne pecivo robim kvasnicove). Inak sacok bude na pol kila muky urcite stacit, tak to uplne bezne pouzivam. Ono kocka cerstveho drozdia by mala tiez prekvasit kilo muky, ale casto v receptoch vidim, ze zeny ho pouzivaju na pol kila (niekedy dokonca 300g muky), to uz sa mi zda celkom zbytocne. Ak mam cas, pokojne na kilo muky pouzijem iba pol kocky a necham dlhsie kvasit (pripadne prihodim lyzicu kvasku). Este sa mi nestalo, ze by cesto splaslo, len potrebuje trosku viac casu...

20. dec 2018

@nesvadbovo Mozno to nejako "zmiesam" dokopy recepty, nech je tam aj ta nostalgia, vies😉
Ja som s tym susenym veeelmi spokojna. A ked som robila akesi lievance raz, alebo ked robim Zerbo rezy, tak chladene drozdie som tam citila taku pachut... Ale toto susene nie.
Hej, asi bude stačiť jeden sacok. Dakujem!
(ja cez vianoce chleba nejem vobec a vianocku jem ku vsetkemu, aj ku kapustnici aj k comukolvek slanemu kludne. A po sviatkoch som potom ale zase normalna)

20. dec 2018

Min rok som robila vianočku prvýkrát...recept bol z nejakého časopisu ( alebo food alebo dobré jedlo 🤔) anyway prvotina bola síce chuťovo super ale nebola vzhľadom taká proper vianočka 😌 a hlavne na druhy deň absolútne nie dobrá 😪 takže drž paľec idem nato tentokrát podľa teba...nekvaskujem keď pečiem zatiaľ len z droždia čerstvého...ale chladnickove kvasenie používam na pizzu 😏

20. dec 2018

@stellasweet zmiesane recepty byvaju spravidla tie naj 🙂 Inak, toto som pocula od viacerych, ze im susene drozdie menej vadi v kysnutom ceste. Ja to nejako neriesim, pokojne si dam aj drozdovu natierku na ranajky 🙂 Inak, chute slusne, kapustnica s vianockou znie lakavo 😅

21. dec 2018

@wandallka no, vzhlad Ti zarucit neviem, ale tri dni dava tato vianocka v pohode. Samozrejme, ako kazde kysnute pecivo, najlepsia je v den upecenia, ale ked ju po vychladeni das do sacku, tak zvladne aj viac dni. Ja som prvykrat robila tu zo 6 vrkocov (asi?), to video na youtube som videla asi 17krat, kym sa mi ju podarilo zapliest a skoro som ju od nervov vysmarila z okna. Na rucne prace ma neuzije :D Ale to bolo z dvojnasobnej davky. Teraz radsej urobim takuto jednu malu vianockulen z troch vrkocov, co zjeme za den/dva a vzhlad az tak neriesim, lebo uz sa poznam 🙂

21. dec 2018

Ja davam vajicko aj do cesta,vianocka ma potom taku krajsiu farbu,myslim zvnutra.moja starka vzdy vravela,ze najlepsia je taka,ktora sa sama driape,nie kraja

21. dec 2018
Komentár bol odstránený

@nesvadbovo áno ja som tiež názoru nech sa radšej zle a kričia že je málo ako keď ostáva a kŕmime a tým sliepky

21. dec 2018

@kyvetka
@nesvadbovo dakujem, zeny, tak ja to teda vyskusam 😉 dam vediet 🙂

21. dec 2018

Teraz vybratá ..Adelka ju uz stihla pocukrovat

22. dec 2018

Dala som do cesta jedno žĺtko...vianočka je famózna jemná úžasná...to že si moje deti aj napriek jej uzastnosti vybrali na raňajky parky sa rozpisovať nebudem 🙈🤦

22. dec 2018

Tak aj ja 😀
@wandallka vybrata o osmej 😊

22. dec 2018

@vendula79 Krásna 😍...my sme ale urobili na vrch ešte taký toceny vrkoč...lebo Adela miluje rozprávku o vianocke čo sa dala poistit

22. dec 2018

@vendula79
@wandallka parada, kocky! nech vam chutia 🙂 (btw, parky a kecup su skaza ludstva 😅 esteze deti postupom casu z toho obdobia vyrastu, aspon vacsinou teda 😉 )

22. dec 2018

Vianocka bola výborná, vdaka za recept. Pridala som zltko a citronovu koru do cesta.
Ale ked mi este trosku kysla uz zapletena, tak sa potrhala....neviem preco.. Zeby preto ze som ju viac zatiahla....? Neviem

26. dec 2018

And again...opäť sa chystám ju zjesť sama 😛

12. jan 2019

@wandallka veľmi sympatický plán :D tak nech Ti chutí 😉

12. jan 2019

@nesvadbovo my na východe jeme vo veľké sviatky biely koláč podobný vianocke k slanemu jedlu: šunka, klobása, zemiakový šalát, kapustnica,hribova polievka... V našej dedine dokonca jeme kapustovu polievku s makovnikom, al. so šiškami.

30. apr 2021

Začni písať komentár...

Odošli