nesvadbovo
12. jan 2018
2135 

Škoricové osie hniezda

Keď sme boli so sestrou malé, milovali sme osie hniezda. A neznášali, keď v nich bolo veľa cesta a málo náplne.

To sa vám s domácimi hniezdami nestane. Ak sa vám bude máliť, jednoducho si pridáte ešte lyžičku náplne.

Tieto vydržia čerstvé aj tri dni, sú mäkučké a zaručene vám rozvoňajú celý dom.

Z chladničky a komory vytiahnite:

  • 250g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 50g masla
  • 30g kryštálového cukru od #korunny + 1 lyžička
  • štipka soli
  • 125ml mlieka
  • 10g čerstvého droždia

A na náplň:

  • 50g masla
  • 50g kryštálového cukru od #korunny
  • 50g hnedého cukru od #korunny
  • 30g škorice

Do misy robota nasypte múku, soľ a cukor a pridajte maslo. V strede vyhĺbte jamku a nalejte do nej teplé mlieko. Do neho rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru a nechajte 5 minút postáť. Následne pridajte vajce a zapnite hnetač. Po vymiesení cesto nechajte 15 minút odpočinúť.

Medzitým roztopte maslo a primiešajte doňho cukor a škoricu. Vznikne tuhšia ale roztierateľná hmota.

Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik a potrite ho náplňou. Zrolujte a nakrájajte cca 2cm hrubé valčeky. Uložte ich na plech a nechajte ešte 20 minút podkysnúť.

Pečú sa cca 20 minút pri teplote 170 stupňov.

Vychutnávajú sa najlepšie na tajňáša s kávou, keď sa schováte pred deťmi a polovičkou (v rámci hesla: sám mám málo 🙂 ).

Ahoj, netreba ich pred pečením potrieť vajíčkom?

11. jan 2018

@mafinaju ahoj, nie, nicim ich nepotieram 🙂

11. jan 2018

@nesvadbovo dakujem, už sa pečúúú...Teším sa 🙂 Akurát som si navýšila gramáž, nech sa mi viac ujde 😀

11. jan 2018

@mafinaju vidis to, ja som ju zas naschval zredukovala na tuto davku, zvykla som robit z pol kila, len to je na dvoch trosku vela 😄

11. jan 2018

@nesvadbovo jasne, chapem 🙂 My sme štyria 🙂 +občas príde neter,synovec, suseda 😀

11. jan 2018

dobrôtka 😇

11. jan 2018

musím vyskúšať, doteraz mi nikdy nevyšli ...

12. jan 2018

@iska74 vyskusaj, budem drzat palce, aby Ti chutili 😉

12. jan 2018

Ahoj, po vychladnuti nie su suche, tvrde? Cerstve do 3hod byvaju rakmer vsetky mäkké, no k večeru byvaju moje uz take tvrdšie, vyschnuté. Vyskusala som.vselijake recepty. Dakujem

12. jan 2018

@myzma no, my to robime tak, ze po uplnom vychladnuti ich vlozim do sacku a minimalizujem prisun vzduchu. Vtedy ich pokojne ranajkujeme aj dva az tri dni. Podla toho, aky mame apetit 😉 Jasne, ze cerstve su najlepsie, to je uz kriz kysnuteho cesta, ale su velmi dobre aj neskor...

12. jan 2018

@nesvadbovo tak ukladam a dnes urobim, dakujem

12. jan 2018

@nesvadbovo dakujem za recept, pred chvilou dopecene, su vyborne 🙂 muku som z vacsej casti vymenila za spaldovu celozrnnu...

12. jan 2018

@zfidorka ❤️ Dobre vediet, ked ma prepadne "zdrave" obdobie, budem mat alternativu 😉

12. jan 2018

@myzma daj potom pokojne vediet aj sem, objektivna kritika posiuva vpred! 🙂

12. jan 2018

Spravila som aj ja, mala som malilinky zvyskovy kusok drozdia V chladnicke 😊 Akurat som pouzila viac muky a este trochu menej drozdia ako bolo V recepte (ako zvykneme robit ked miesime na pizzu) a plnku aj kakaovu aj skoricovu ale trosku inak- s tym co som nasla doma.
Vyborne 😊👍

12. jan 2018

@alice.jant to je idealne, vyuzit vsetko, co chladnicka ponuka. Take kreativne pecenie velmi uznavam 😉💪

12. jan 2018

idem skusit

13. jan 2018

TAK A SU NA SVETE CHICHI

13. jan 2018

@ivetuliatko1970 super! Nech aj z neho rychlo zmiznu (do brucha 😉)!

13. jan 2018

@nesvadbovo pride MM a bude do hodiny ponich😀 😀 😀

13. jan 2018

A ja si ich vylepsujem este tak,ze plech potriem zlahka maslom,vysypem cukrom a potom podlejem necelym decakom vody. Cukor sa roztopi a su take vlhkejsie okaramelovane,alebo ako to nazvat...vyborne 😉

15. jan 2018

@lucisko23 mhm, vobec nie je zle 😉 Pokojne sa pozvem na navstevu, sme sa nevideli ani nepamatam 😉

15. jan 2018

Môžem tej náplne aj viac urobiť?

17. jan 2018

@matkamatkova mozes, len pozor, aby nevytiekla, preto ich davam takto blizko k sebe, aby sa spojili a nic z nej nezostalo na plechu 😉

17. jan 2018

@nesvadbovo super vyskusam,ja ich tiež dám do takej gulatej misy aby sa pospájali,doteraz som veľmi nebola kamoška s kysnutym cestom,ale už sa začíname kamarátiť 😉

17. jan 2018
Komentár bol odstránený

Ja neviem ci len ja som furt take nemehlo ale mne sa to vobec nepodarilo. Isla som presne podla postupu ale cele sa to lepilo, ani len z misky to neslo vybrat, nie to este rozvalkat. Prisiel muz na pomoc a povedal ze to si pyta skor polohrubu muku. Dal jej tam fakt este dost, vymiesil cesto a zvysok som isla pekne podla postupu dalej a su super perfektne. Len teda to cesto mi nejak zas nevyslo. 😣

20. jan 2018

@nesvadbovo prosim ta to maslo do cesta ide roztopene alebo iba zmaknute? Dakujem

24. jan 2018

@lena3011 ahoj, snazim sa pouzivat do kysnuteho cesta skor zmaknute, vytvara lepsiu strukturu. Ale v krajnom pripade znesie aj roztopene 😉

24. jan 2018

@laskykvet59 ach, to ma mrzi, tieto pomery mam celkom otestovane. Ako dlho si miesila? Niekedy chvilku trva, kym sa aktivuje lepok.. ja nechavam mixer zapnuty aj 10 minut, rucne to trva aj dlhsie.. do kysnuteho cesta pouzivam vzdy iba hladku muku, ale nikdy som sem nemusela prisypat viac ako lyzicu, max. 2.. ale tak hlavne, ze ste si poradili a pochutili! 💪

24. jan 2018

Dakujem 🙂 ja som na kysnute cesto antitalent tak preto sa pytam 🙂 cez vikend vyskusam ;)

24. jan 2018

@lena3011 no, ja som tiez bola, kym som nedostala pekaren na chlebik. Supla som tam suroviny, zapla program a o hodinu a pol som mala cesto lepsie, ako starenka (ale to len tu natajnasa priznam 😄). Teraz fungujem na hnetacom haku na mixeri, rucne nan veru nemam nervy 🙈

24. jan 2018

Mozu sa potriet vajickom?

3. mar 2018

Skúsila som a vydarili sa ,za mňa 1

25. okt 2020

Začni písať komentár...

Odošli