nelinkabublinka
1. júl 2024
3632 

Vedela som, že je to tá pravá

Je letný horúci deň. Prázdniny sa prehupli do druhej polovice. Dnes sme s mamou nešli k vode, ako po minulé dni, ale do mesta. Vchádzame do malého papiernictva. Staré drevené dvere zavŕzgajú a nad zárubňou zazvoní zvonček, ktorý ohlasuje náš príchod. Spoza pultu sa usmieva predavačka s okuliarmi zavesenými na krku na retiazke. Vľúdne nás pozdraví a venuje nám plnú pozornosť. Očami blúdim po predajni. Vo výklade sú vystavené školské tašky. Moje srdce túži len po jednej. Pýtame nejaké zošity, vytúžený dvojposchodový peračník, výkresy, farebný papier a... novú školskú tašku. Padla mi do oka hneď. Vedela som, že to je tá pravá.

Na výber svojej prvej školskej tašky si nepamätám. Tieto spomienky sú na kúpu niektorej z tých ďalších. No dodnes mám ten deň živo pred očami. Pri srdci ma zahreje príjemný pocit pri spomienke na tú radosť, ktorú som z nej mala. Kritériá boli len dve. Aby sa mi páčila a aby to našim umožnil rodinný rozpočet. V tej dobe rodičia neriešili nejaké špeciálne vlastnosti, či ergonómiu.

Dnes je našťastie povedomie o dôsledkoch prílišnej fyzickej záťaže detí vo vývoji oveľa väčšie. Okrem iného je častým vinníkom aj nesprávne nosenie či zlý výber školskej tašky. Fyzioterapeuti sa u značného percenta detí školského veku stretávajú s problémami s nesprávnym držaním tela, bolesťami hlavy, chrbta alebo kĺbov. Správny rast a formovanie tela detí školského veku je možné podporiť, alebo minimálne neohroziť aj vhodným výberom školskej aktovky alebo batohu, ktoré musia spĺňať určité požiadavky.

A tak bol výber školskej aktovky pre našu budúcu prváčku niečo ako malé rodinné konzílium. Dcéra chcela predovšetkým peknú, ja som kládla dôraz na ergonómiu a manžel chcel, aby bola kvalitná a vydržala viac ako jeden školský rok. Ak aj vás čaká tento rok výber školskej tašky pre prváka, tu je pár mojich rád a odporúčaní, na čo sa pri výbere zamerať a prečo sme sa rozhodli pre českú značku tašiek a batohov Baagl.

Desatoro rád, ako vybrať školskú tašku pre prváka

1. Hmotnosť

Vzdelávanie v porovnaní s dobou, keď som ja drala školské lavice ja je interaktívnejšie, viac kreatívne a prepracované. Deti majú množstvo zaujímavých študijných materiálov, pracujú s viacerými učebnicami, cvičnými listami, pracovnými zošitmi. Čo je super. Upútať pozornosť dnešných vizuálne presýtených detí je asi väčšia „makačka“ ako kedysi. No na druhej strane toho musia dnešné deti nosiť v taške omnoho viac. Kým nám stačil na slovenský jazyk šlabikár a zošit, dnes si na jeden predmet nosia množstvo študijných materiálov. A tak je váha prváckej aktovky podobná batohu, ktorý nosí vysokohorský nosič na Téryho chatu. A pritom váha je najdôležitejším kritériom, na ktoré by sme sa mali pri výbere aktovky zamerať. U detí v prvom ročníku by sa mala pohybovať v rozmedzí 800 až 1200 gramov.

2. Ergonomicky tvarovaný chrbát

Zdravá „rovná“ chrbtica je v skutočnosti „krivá“ 😊 A preto je ergonomicky tvarovaný chrbát, ktorý sa prispôsobuje línii anatomického zakrivenia chrbtice pre mňa dôležité kritérium.

Aktovky Baagl spĺňajú najprísnejšie ergonomické požiadavky, majú takzvaný certifikát ITC potvrdzujúci kvalitu výrobku.

3. Kalitná ľahká konštrukcia

Aktovka každého školáka musí vydržať každodenné nosenie, prenášanie a nápor učebníc. Kvalitná ľahká konštrukcia, jej vystužené telo a pevné dno drží jej stabilný tvar. Dieťa môže položiť aktovku na zem a pritom nedôjde k deformácii jej tvaru a školák môže bez problémov manipulovať so školskými pomôckami umiestnenými v taške.

4. Plne nastaviteľné popruhy a chrbtový systém

Okrem ergonomického tvarovania je pre zdravý vývoj pohybového aparátu dieťaťa dôležité aj správne nastavenie tašky. Aj tá najergonomickejšia taška, ak ju bude dieťa nosiť zvesenú v polovicu zadku alebo na jednom ramene, môže urobiť veľké škody na jeho chrbtici.

Tašky Baagl majú posuvný chrbtový systém ERGO ADJUSTABLE SYSTEM, ktorý umožní nastavenie optimálnej polohy ramenných popruhov vzhľadom na výšku dieťaťa. Aktovka s tak s dieťaťom doslova rastie.

Bočné kompresné popruhy umožňujú pritiahnuť aktovku čo najviac k telu a tak lepšie rozložiť hmotnosť. Celkovú stabilitu aktovky zaisťuje ešte posuvný hrudný popruh. Dieťa si tak dokáže pokojne zaviazať šnúrku s taškou na chrbte bez toho, aby ho preskočila poza chrbát.

Popruhy na aktovke by mali byt široké, bohato polstrované, aby sa nezarezávali do drobných detských ramienok. Dôležitý je dokonca aj ich tvar. Mali by byť v tvare písmena C alebo S, aby popruh nezasahoval do ramenného kĺbu a dieťa mohlo pri chôdzi voľne pohybovať rukami.

5. Správna organizácia priestoru

Dostatok vnútorných priehradiek umožní zorganizovať učebnice, zošity ši školské dosky tak, malo dieťa o všetkom prehľad. Školské aktovky Baagl sú navrhnuté tak, aby boli ťažšie predmety umiestnené čo najbližšie k chrbtu – váha je tak prenášaná na telo a chrbtu sa uľaví. Dostatok vreciek, priehradiek umožňuje, aby malo v taške všetko svoje miesto – mobil, fľaša, desiata, rozvrh,...

6. Reflexné ochranné prvky a výrazné farby

Nemenej dôležitou súčasťou každej školskej aktovky alebo batohu je dostatok reflexných prvkov, ktoré zaisťujú bezpečnosť a dobrú viditeľnosť dieťaťa za zlého počasia, v šere alebo v tme.

7. Kvalita použitých materiálov

Kvalita použitých materiálov je rovnako kľúčová. Vraví sa, že nie sme tak bohatí, aby sme kupovali lacné veci. Značka Baagl vyberá na svoje školské aktovky a batohy tie najkvalitnejšie materiály. Produkty sú testovanie v extrémnych podmienkach a tak sa môžete spoľahnúť na ich vysokú odolnosť. Vodoodolný materiál, ktorý chráni tašku aj jej obsah pred dažďom, snehom je veľké plus. Z akého materiálu je aktovka vyrobená, je dôležité aj z hľadiska jeho údržby. Každá mamička určite ocení materiál, ktorý bude ľahko umývateľný.

8. Jednoduché otváranie

Obsluha školskej tašky by mala byť jednoduchá, dieťa musí byť schopné tašku rýchlo a ľahko otvoriť a nemalo by mu to robiť žiadne problémy.

9. Dizajn

Školská aktovka je pre prváčika viac než bežná vec dennej potreby. Je to pre neho symbolom niečoho nového, symbolom jeho odvahy vkročiť do neprebádaných vôd. Bude jeho spoločníkom v novom svete. A možno raz aj hrejivou spomienkou na detstvo. A mala by sa mu preto páčiť. Uvedomujúc si tento fakt som tŕpla, aby si moje dieťa nevybralo školskú tašku s mačičkami sediacimi vedľa jednorožca, ktorému nad hlavou krúži motýľ 😊 Ok, trošku som to nadniesla, no často ma obchádzali mdloby pri niektorých motívoch školských tašiek, ktoré som videla na internete. Preto som bola z ponuky dizajnov školských tašiek Baagl nadšená. Každoročne prichádzajú s novými originálnymi nápadmi, sledujú trendy a cítiť, že majú nos na dizajn, ktorý zaujme všetky deti, no nevydesí rodičov.

10. Praktické doplnky

Okrem tašky máme samozrejme celý zoznam školských potrieb, ktoré musíme deťom zaobstarať. Baagl má množstvo doplnkov, ktoré možno zladiť s dizajnom aktovky. Či už sú to peračníky, vrecká na obuv, fľaše, dosky na zošity a učebnice, kufríky na výtvarnú a mnohé iné.

Snažila som sa vám zhrnúť všetko podstatné a poteší ma, keď mi napíšete, ak som niekoho ku kúpe Baagl aktovky inšpirovala.

My sme sa rozhodli nakoniec pre školskú sadu Baagl Zippy Bunny II. Ešte si ju trošku pozvŕtame a onedlho sa podelím so svojimi dojmami a recenziami na všetky produkty, ktoré sú súčasťou tejto sady.

Vaša Ambasádorka Táňa

#baagl #vyrastaj_s_odvahou

Začni písať komentár...

Odošli