nelinkabublinka
31. júl 2024
2084 

Desať mesiacov som si krivila chrbát a potom 6 týždňov strávila na liečení s chrbticou

Do školy som chodila 12 rokov, 2,5 km pešo každý deň. Kedysi sa deti do školy jednoducho autom nevozili, tak ako dnes 🙂 Najskôr s rodičmi, ako staršia sama. Ráno som vyrazila vždy skôr, aby som stihla postupne vyzdvihnúť svoje naj kamošky. Z vchodu paneláka som vychádzala sama, no kým sme prišli pred bránu gymnázia, bolo nás pokojne aj 6. Cestou sme debatovali, chichotali sa, doťahovali sa, opakovali si učivo na písomku z Biológie, Fyziky, ... Z ustrojených školáčok s aktovkami na chrbte sa postupom rokov stala partia študentiek s taškou cez rameno. Vtedy sa to nosilo. Všetky sme chceli mať tašku cez rameno a nie batoh. V duchu sa smejem tomu, že mi to rodičia dovolili 😀 Desať mesiacov som si ničila chrbticu a potom 6 týždňov strávila na liečení práve pre svoj krivý chrbát 😀

Dnes väčšina rodičov dbá o správny výber školskej tašky pre svoje dieťa. To, aby bola ergonomická je asi najzákladnejšie kritérium pri ich výbere. No ani tá najkvalitnejšia taška na trhu nebude pre chrbticu dieťaťa bezpečná, ak ju správne nenastavíte.

Moju budúcu štvrtáčku som minulý školský rok odprevádzala do školy každé ráno, keďže som zároveň vodila do škôlky mladšiu dcérku. Pri pohľade na väčšinu detí, ktoré kráčali v ústrety vzdelaniu, s ruksakmi spustenými až po kolená alebo prehodenými cez jedno rameno mi zostávalo mdlo. Viem, že som bola v ich veku rovnaká. No dnes, keď sa denne hrbím za počítačom a cvičím na svoju ubolenú chrbticu, by som im najradšej z plného hrdla vykričala: „Nerobte to! Neničte si svoje mladé chrbty.“  Vždy som si zachovala príčetnosť a bola ticho, nebojte. No o to viac sa snažím svojej dcére vysvetľovať, prečo je správne nastavenie a nosenie tašky tak dôležité. A vám, by som dnes chcela poradiť, ako správne aktovku alebo batoh nastaviť. 

Vedeli ste, že ak nie je aktovka alebo batoh dieťaťa správne upravený a používaný, hrozia rôzne zdravotné riziká, ktoré môžu prerásť do problémov pretrvávajúcich až do dospelosti? Napríklad zlé držanie tela, migrény alebo zhoršené videnie spôsobené zaťažením krku, šije a krčnej chrbtice. Podľa fyzioterapeutov je dôležité dbať na správne nastavenie popruhov a naučiť dieťa, že aktovku alebo batoh si musí vždy pevne pritiahnuť k chrbtu. Taktiež ho upozorniť na riziká vyplývajúce zo zlých návykov, ako je napríklad nosenie aktovky na jednom ramene. "To vedie k asymetrickému zaťaženiu, ktoré spôsobuje chybné a následne skoliotické držanie tela. Nepretržité chybné a skoliotické držanie tela potom môže viesť k poškodeniu stavcov a vzniku samotnej skoliózy. Tieto problémy môžu u dieťaťa pretrvávať aj v dospelosti a viesť k migrénam alebo výhrezu platničiek," vysvetľuje fyzioterapeutka Iva Bílková.

Desať kľúčových kritérií na správne nastavenie školskej tašky

1. Vyberte batoh alebo aktovku primeranú výške, hmotnosti a celkovej telesnej konštitúcii dieťaťa.

2. Ak nosí dieťa aktovku a nie ruksak, potom nezabudnite nastaviť podľa aktuálnej výšky dieťaťa posuvný chrbtový systém ERGO ADJUSTABLE SYSTEM.

3. Nastavte aktovku alebo batoh na úroveň panvy a ramien.

4. Rozložte hmotnosť tašky symetricky na obe ramená.

5. Pomocou ramenných popruhov pritiahnite tašku čo najbližšie k ťažisku tela.

6. Ramenné popruhy musia byť nastavené na rovnakú dĺžku.

7. Pomocou hrudných a bedrových popruhov utiahnite tašku k chrbtici.

8. V bedrovej oblasti by mala zostať medzera na prestrčenie dlane.

9. Najťažšie predmety umiestnite do priehradiek čo najbližšie k chrbtu.

10. K pritiahnutiu obsahu tašky čo najbližšie k ťažisku tela použite bočné sťahovacie popruhy

My sme si pre dcérku vybrali školský batoh českej značky Baagl v modelovej rade Skate Sunset, ktorý umožňuje správne a zdravé nastavenie, a teda aj zdravé nosenie. 

Je to ergonomický školský batoh s tromi samostatne uzatvárateľnými komorami a vnútorným organizérom a vreckom na 15 palcový notebook či tablet. Má ergonomicky tvarovaný chrbát, nastaviteľné ramenné, prsné a bočné kompresné popruhy pre optimálne prispôsobenie postave. Na prednej strane batohu sú umiestnené dva popruhy na uchytenie skateboardu. Bočné vrecká z pevného materiálu, ktoré sú vhodné pre jednu z Baagl fliaš na pitie. Má hmotnosť len 850 g, nosnosť 7 kg a objem 25 l. Je vyrobený z pevného vodotesného a recyklovaného materiálu. Samozrejmosťou sú spoľahlivé značkové zipsy YKK, reflexné prvky pro väčšiu bezpečnosť. Je testovaný a certifikovaný v akreditovanom laboratóriu. Poteší mnohými drobnosťami ako kovový prívesok v tvare skateboardu, dostatok vreciek a priehradiek.

#baagl #vyrastaj_s_odvahou

Zlavovy kupon? Nejaky?

30. júl 2024
nelinkabublinka
autorAMBASÁDORKA

@dadka_bb Ahoj, zľavový kupón nemám, no onedlho bude ďalšia súťaž o batohy 🙂

30. júl 2024

@nelinkabublinka na tie tašky cez rameno si pamätám 😀 Aj my sme to tak nosili. A aby sa to všetko pomestilo, tak sme používali namiesto zošitou carisbloky, kde sme mali rozdelovačmi podelené predmety a všetko bolo v jednom. Inak nebola šanca, aby som to do tej tašky napratala. Teraz by som si pripadala ako poštárka 😀 Vtedy som si myslela, aká som veľmi cool. 😝 Podobne je to podľa mňa teraz s tými ruksakmi spustenými pod zadok. Deti chcú pôsobiť strašne trendy 😀

30. júl 2024
nelinkabublinka
autorAMBASÁDORKA

@crazylazymum Áno 😀 Presne carisblock a pekné farebné rozdelovače, to bolo moje 😀

30. júl 2024

@nelinkabublinka Velmi pekné fotky,dcerku máte ako modelku😊

31. júl 2024
nelinkabublinka
autorAMBASÁDORKA

@gabrielabydzo ďakujem za pekné slová 🙂 Keď som šla do tejto spolupráce, pýtala som sa detí, či s tým súhlasia. Že si to budú musieť odmakať so mnou. To fotenie je niekedy náročné 😀 Správny uhol, dobré svetlo, no keď človek nie je profesionál, je to náročné aj pre mňa keď fotím, aj pre deti, ktoré pózujú 😀

31. júl 2024

Začni písať komentár...

Odošli