nelinkabublinka
6. sep 2024
2188 

Aby naše deti vyrastali s odvahou

Prvý školský rok je veľkým míľnikom nielen pre deti, ale aj pre rodičov. Je to obdobie plné nových výziev, ktoré môžu byť pre deti vzrušujúce, ale zároveň aj trošku náročné. Odvaha je jednou z najdôležitejších vlastností, ktoré môžeme deťom vštepiť, aby dokázali čeliť týmto výzvam s úsmevom na tvári. Ako však túto odvahu podporiť a posilniť?

1. Odvaha učiť sa nové veci

Škola je miestom, kde sa deti denne stretávajú s novými informáciami a vedomosťami. Učiť sa nové veci môže byť náročné, najmä ak nie všetko ide hneď na prvýkrát. Je dôležité deťom vysvetliť, že robiť chyby je úplne v poriadku a je to súčasťou učenia. Povzbuďte ich, aby sa nebáli pýtať otázky a skúšať veci znova, aj keď sa im na prvý pokus nepodarí. Viem, že je to niekedy náročné. No majte s deťmi trpezlivosť. Samej mi neraz „rupli“ nervy pri domácich úlohách pri staršej dcérke. No nikam to nevedie. Maximálne docielite, že váš malý školák bude mať zlý pocit z toho, že sklamal nielen seba, pretože sa mu nedarí tak, ako by chcel, ale aj toho najdôležitejšieho človeka v jeho živote, rodiča.

2. Odvaha byť sám sebou

V prostredí, kde sa stretávajú s mnohými novými ľuďmi, môže byť pre deti ťažké udržať si svoju jedinečnosť. Povzbuďte svoje dieťa, aby sa nebálo byť samým sebou. Podporujte ich záujmy, koníčky a zvláštnosti, ktoré ich robia tým, kým sú. Pomôžte im pochopiť, že každý je iný a práve to robí svet zaujímavým.

3. Odvaha prejaviť empatiu a pomáhať druhým

Odvaha nie je len o tom, ako zvládnuť vlastné výzvy, ale aj o schopnosti vnímať a pomáhať druhým. Vysvetlite deťom, aké dôležité je byť láskavý a všímavý voči potrebám ostatných. Ukážte im, ako môžu pomôcť spolužiakom, ktorí môžu mať ťažkosti, alebo ako prejaviť empatiu voči tým, ktorí sa cítia osamelo. Mnoho detí príde do školy a s radosťou v srdci sa delia o krásne zážitky, ktoré zažili počas prázdnin. Je však dôležité deťom vysvetliť, že nie každý si mohol dovoliť ísť do tábora, na kúpalisko, k moru, či mať krásne nové oblečenie, či školskú tašku.

4. Odvaha prijať zmeny

Pre mnoho detí je prechod zo škôlky do školy veľkou zmenou. Nové prostredie, nové pravidlá a povinnosti môžu byť zdrvujúce. Pripravte ich na to, že zmeny sú súčasťou života, a že sú často príležitosťou na rast. Môžete sa spoločne rozprávať o tom, čo sa im v škole páčilo, čo naopak nie, čo ich prekvapilo. Správanie v škole, ktoré sa od nich očakáva je diametrálne iné, ako v škôlke. Môžu ich vystrašiť nové pravidlá, potreba rešpektovania autority učiteľa, ak je náhodou prísnejší, ako pani učiteľky v škôlke.

5. Odvaha byť zvedavý

Podporujte prirodzenú zvedavosť detí. Naučte ich, že je v poriadku pýtať sa a skúmať svet okolo seba. Zvedavosť je kľúčom k učeniu sa a objavovaniu nových vecí. Dôležité je naučiť ich, ako sa správne pýtať. Tak aby nevyrušovali chod vyučovania, no nebáli sa nikdy klásť svoje otázky. Čím viac sa deti budú pýtať, tým viac sa dozvedia, a tým väčšiu odvahu budú mať čeliť neznámemu.

6. Odvaha byť zodpovedný a samostatný

Odvaha a zodpovednosť idú ruka v ruke. Naučiť deti samostatnosti, napríklad tým, že si budú samy pripravovať veci do školy, je skvelý spôsob, ako im ukázať, že sú schopné zvládnuť úlohy a povinnosti. Začnite jednoduchými krokmi, ako je príprava aktovky alebo nachystanie oblečenia na ďalší deň. Týmto spôsobom si deti nielen budujú zodpovednosť, ale aj pocit sebavedomia a nezávislosti.

7. Odvaha cítiť sa dobre na novej ceste

Aj keď sa deti môžu cítiť neisté alebo trochu nervózne z nového prostredia, malé radosti môžu urobiť veľký rozdiel. Dovoľte im, aby si vybrali školskú tašku, peračník alebo iné doplnky, ktoré im robia radosť. Tieto veci im môžu poskytnúť pocit pohodlia a istoty. Keď budú v škole s obľúbenou taškou alebo doplnkom, môže to trochu zmierniť ich obavy a pomôcť im rýchlejšie si zlepšiť náladu. Takáto malá, ale dôležitá drobnosť môže byť pre dieťa cenným spoločníkom na ceste za novými zážitkami.

Odvaha je vlastnosť, ktorá deťom pomôže nielen v škole, ale aj v celom živote. Značka Baagl verí, že každé dieťa má v sebe potenciál stať sa odvážnym a silným človekom. Pomôžme im teda vyrastať s odvahou, aby sa nebáli postaviť sa novým výzvam, byť samými sebou, s empatiou pomáhať druhým, zodpovedne a samostatne pristupovať k svojim povinnostiam a cítiť sa dobre na každom kroku svojej novej cesty.

#baagl #vyrastaj_s_odvahou

Začni písať komentár...

Odošli