VEDELI STE, ŽE?:Menej cukru nemusí nutne znamenať menej kalórií!😲
Aj Vy ste podľahli trendu kupovať produkty „Bez cukru“, alebo „So zníženým obsahom cukru“? Potom by ste mali vedieť, že zníženie obsahu cukru v pevných potravinách nemusí nutne znamenať zníženie kalórií. Napríklad zníženie obsahu cukru v produktoch na báze sacharidov ako sú napr. raňajkové cereálie, alebo sušienky nezníži obsah kalórií, keďže vyňatý cukor je jednoducho nahradený živinami ako sú škrob, alebo tuk. V iných prípadoch (napr. čokoládové prášky), cukor býva nahrádzaný maltodextrínom. Škrob a maltodextrín sú sacharidmi rovnako ako cukor a tiež sú zdrojom rovnakých kalórií (4 kcal/g), kým tuk dodáva ešte viac kalórií ako cukor (9 kcal/g) .
Nahradenie cukrov inými sacharidmi, ktoré nezmenia obsah energie nie je žiadnou pomocou v boji proti nadváhe a obezite.
Vo svojom 2010 Stanovisku k referenčným stravným hodnotám pre sacharidy a stravnú vlákninu, EFSA dospela k záveru, že „dôkazy týkajúce sa vysokého príjmu cukrov (hlavne pridaných cukrov), v porovnaní s vysokým príjmom škrobu vo vzťahu k nárastu telesnej hmotnosti je pre pevnú stravu kontraproduktívne. Preto by nemali byť takéto náhrady podporované.