VEDELI STE, ŽE?😲😉: Aby mal príjem cukru čo najmenší vplyv na našu telesnú hmotnosť, je vhodné ho konzumovať v skorších fázach dňa radšej ako v neskorších. Využívame tak vlastnosť cukru ako pohotovostného zdroja energie. Cukor v organizme sa pomerne rýchlo metabolizuje a ako pohotovostný zdroj energie nemá tendenciu ukladať sa do tukových zásob ale byť počas dňa energeticky spotrebovaný. Preto konzumom cukru či sladkých dobrôt v skorších fázach dňa si zvyšujeme pravdepodobnosť že prijatú energiu aj z tela počas dňa vydáme. Taktiež je vhodné využívať túto vlastnosť príjmom energie pred alebo počas športového výkonu.
VEDELI STE, ŽE?: Nie je známy žiadny špecifický vplyv cukru na zvýšenie telesnej hmotnosti, na ktorú má vplyv prebytočný konzum kalórií a nie iba kalórie z cukru samostatne?😵
Nie je žiadny rozdiel medzi pridanými a a prirodzene obsiahnutými cukrami
Cukry či už „pridané“ do potravín, alebo „prirodzene obsiahnuté“ v ovocí, či zelenine, prinášajú rovnaké množstvo kalórií (4 kcal/g) a sú štiepené, trávené rovnakým spôsobom
Menej cukru neznižuje riziko vzniku zubného kazu
Zubný kaz môže byť spôsobený častým konzumom jedál obsahujúcich skvasiteľné sacharidy ( napr. škrob, rovnako ako ostatné cukry), pri absencii dôkladnej ústnej hygieny a príjmu fluoridu. To znamená, že produkty so zníženým obsahom cukru nie sú nutne aj „kamarátske“ k chrupu.
VEDELI STE, ŽE?:Menej cukru nemusí nutne znamenať menej kalórií!😲
Aj Vy ste podľahli trendu kupovať produkty „Bez cukru“, alebo „So zníženým obsahom cukru“? Potom by ste mali vedieť, že zníženie obsahu cukru v pevných potravinách nemusí nutne znamenať zníženie kalórií. Napríklad zníženie obsahu cukru v produktoch na báze sacharidov ako sú napr. raňajkové cereálie, alebo sušienky nezníži obsah kalórií, keďže vyňatý cukor je jednoducho nahradený živinami ako sú škrob, alebo tuk. V iných prípadoch (napr. čokoládové prášky), cukor býva nahrádzaný maltodextrínom. Škrob a maltodextrín sú sacharidmi rovnako ako cukor a tiež sú zdrojom rovnakých kalórií (4 kcal/g), kým tuk dodáva ešte viac kalórií ako cukor (9 kcal/g) .
Nahradenie cukrov inými sacharidmi, ktoré nezmenia obsah energie nie je žiadnou pomocou v boji proti nadváhe a obezite.
Vo svojom 2010 Stanovisku k referenčným stravným hodnotám pre sacharidy a stravnú vlákninu, EFSA dospela k záveru, že „dôkazy týkajúce sa vysokého príjmu cukrov (hlavne pridaných cukrov), v porovnaní s vysokým príjmom škrobu vo vzťahu k nárastu telesnej hmotnosti je pre pevnú stravu kontraproduktívne. Preto by nemali byť takéto náhrady podporované.
Milí priatelia, keďže DNI SO SLOVENSKÝM CUKROM sa pomaly blížia ku koncu, radi by sme sa Vám všetkým poďakovali za Vaše príspevky, názory, krásne fotky, tipy, recepty a všetko, čím ste prispeli v diskusiách a blogoch k téme slovenský cukor. V minulosti nebol výber sladidiel a cukru ako takého natoľko široký ako dnes, preto veríme, že sa nám podarilo v tomto kontexte priblížiť kvalitu a prednosti práve toho nášho SLOVENSKÉHO CUKRU.
Dozvedeli ste sa počas „sladkých dní“ niečo nové a zaujímavé? Potom sme veľmi radi.
Ak by ste mali v budúcnosti akékoľvek otázky týkajúce sa kvality, zloženia a ponuky slovenského cukru, neváhajte sa na Slovenský cukrovarnícky spolok obrátiť. Radi Vám ich zodpovieme.
Na záver Vám chceme popriať krásne leto, plné príjemných chvíľ. Oslaďte si ho presne podľa svojich predstáv. Niekto napríklad lyžičkou cukru do ľadovej kávy, niekto sladkým božtekom 🙂
Bolo nám cťou a bolo nám príjemne. Veríme, že aj Vám. Budeme sa na Vás tešiť zase niekedy nabudúce!
Kráľovnou chutí je sladká
Chuť na sladké nám nie je cudzia. A nie je to náhoda.
Spomedzi štyroch základných chutí je to práve sladká, ktorá umožnila ľuďom prežiť v náročných podmienkach, právom ju teda môžeme považovať za dôležitú súčasť evolúcie. Prečo je to tak? Čo robí práve zo sladkej, kráľovnú chutí?
Odpoveď treba hľadať, ako to už často býva zvykom, v prírode. Na jazyku človeka sa podľa odborníkov nachádza až 1000 chuťových pohárikov a veľa z nich je určených práve na rozpoznávanie sladkých pokrmov. Prečo je pre nás práve sladká taká neodolateľná?
Sladký kolobeh v prírode
Ľudia dokážu rozoznávať špičkou jazyka všetky chute, nielen tú sladkú. To malo v minulosti väčší význam ako by sa mohlo zdať. Rozoznať príjemnú sladkú chuť od podozrivej horkej, mohli naši predkovia hneď po ochutnaní. Čo bolo sladké, bolo väčšinou aj jedlé a navyše aj bohaté na energiu. Koncom jazyka si pomáhali pri rozlišovaní jedlých plodov, rastlín i bobúľ od tých jedovatých a mohli sa tak zasýtiť. Sladká chuť navyše tlmí bolesť, vyčerpanie a pozitívne vplýva aj na duševný stav. V prírode je to už raz tak zariadené, že nám je sladké príjemné. Keď sa dostane do tela, spôsobuje celý rad chemických reakcií vedúcich k vyplavovaniu hormónu šťastia a celkovo k príjemným fyzickým aj psychickým pocitom. Prečo je to tak, vedcom ešte doteraz nie je úplne známe. Faktom však je, že sladká chuť má v prírode výsostné postavenie a keby jej nebolo, nebolo by ani života. Prečo? Lebo rastliny sú primárne nastavené na rozmnožovanie a rodenie plodov a väčšina z nich na to potrebuje aj pomoc zo zvieracej ríše. Aby bola rastlina pre hmyz atraktívna, postupne v nej dozrieva sladkosť. Sladký peľ spoľahlivo priláka hmyz a sladké plody dokonca aj väčšie zvieratá. Hmyz roznesie semená rastlín do širšieho okolia, kde môže rastlina opäť zarodiť. Bez tohto systému by v prírode nebolo ani potravinového reťazca.
Umenie prežiť
U človeka je to nastavené podobne. Chuť na sladké je pre nás prirodzená. Príroda túto vlastnosť šikovne využila a zariadila, že sladké plodiny sú nielen chutné, ale aj energeticky výdatné a dokážu poskytnúť telu potrebnú výživu. Človek na základe toho systému dokázal prežiť aj v drsnom prostredí. Dnes už našťastie nemusíme špičkou jazyka ochutnávať, čo je jedlé a čo nie, a ani inštinktívne vyhľadávať kaloricky výdatnú stravu. Máme jej dostatok, črtá sa problém skôr opačný. Nesprávna životospráva a s ňou súvisiaci nadbytok prijímaných kalórii môžu mať za následok množstvo civilizačných ochorení. Nebezpečné je tak prejedanie sa, ako aj asketické a nepremyslené vyraďovanie potrebných zložiek stravy. Často si to „odnesú“ najmä cukry. Cesta k vysnívanej postave však vedie cez zdravý spôsob stravovania v kombinácii s vhodnou a pravidelnou pohybovou aktivitou, jednoducho bez lákavých skratiek. Optimálny jedálničiek obsahuje vyvážený podiel tukov, cukrov i bielkovín. Pri dodržiavaní zásad zdravého životného štýlu z času na čas nikomu neuškodí, keď svojim chuťovým pohárikom dopraje uspokojenie v podobe sladkej chuti. A vôbec pritom nemusíme mať výčitky svedomia, chuť na sladké nám je predsa daná už od prírody.