Obsah laktózy v mlieku a mliečnych výrobkoch
Potravina Obsah laktózy (g / 100 g)
Kravské mlieko 4,7 – 4,9
Kozie mlieko 4 – 4,9
Ovčie mlieko 4,4 – 4,7
Materské mlieko 4,9 – 9,5
Jogurt biely 3 % tuku 3,2–4,5
Jogurt biely nízkotučný 6
Jogurt ovocný 3 % tuku 3,1
Jogurt ovocný nízkotučný 4,7
Kefír 3,8
Smotana šľahačková 3,1
Smotana na varenie 3,8
Smotana kyslá 3,2
Tvaroh 2,6 - 4
Maslo 0,7
Maslo prepustené (ghee) 0 – 0,05
Srvátka 4 - 5
Syr tvrdý (gouda, cheddar, ementál, 0 – 0,1
camembert, brie, parmesan)
Syr ovčí 0,1
Syr eidam 30% tuku 0 – 2,5
Syr niva, rokfort 2
Syr feta 45 % tuku 0,5
Syr mozzarella 3
Syr cottage 0,35 - 4
Syr ricotta 0,3
Mascarpone 3,6
Tavený syr 3,5 - 7
Zmrzlina smotanová 3 - 7
Čokoláda mliečna 9,5
Sušené odtučnené mlieko 52
Sušené plnotučné mlieko 38
Kondenzované mlieko 9–13
Kondenzované mlieko sladené 11
Sušená srvátka 74