287 / 350
    Kávovo-čokoládový brownie z červenej repy
    monda17
    autor

    250 g červená repa
    200 g horká čokoláda (minimálne 80%)
    4 PL uvarená káva
    85 g kokosový olej
    5 ks vajcia
    5 PL kakaový prášok
    1 a 1/4 čl prášok do pečiva
    100 g brezový cukor
    štipka himalájskej soli
    lístky čerstvej mäty na dozdobenie

    Postup

    Neošúpanú repu vložíme do parného hrnca s vodou a uvaríme do mäkka (cca 45 minút). Necháme vychladnúť.
    Medzičasom vyhrejeme rúru na 180 °C a tortovú alebo bábovkovú formu vymastíme kokosovým tukom.
    Repu ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme v mixéri na pyré . Vo vodnom kúpeli začneme rozpúšťať nalámanú čokoládu.
    Medzičasom uvaríme kávu, ktorú primiešame do čokolády.
    Čokoládu po okraji obložíme na kúsky nakrájaným kokosovým tukom a necháme rozpustiť.
    Oddelíme žĺtka od bielok.
    Čokoládu necháme minútku schladnúť a veľmi pomaly čokoládu zašlahávame do žĺtkov. Vajíčka musíme v skutku veľmi pomaly temperovať, inak sa nám zrazia. Vznikne nám veľmi hustá hmota.
    Primiešame cviklové pyré a kakao zmiešané s práškom do pečiva.
    Vyšľaháme sneh z bielkov, do ktorého zašľahávame brezový cukor a soľ.
    Opatrne, jemne primiešame sneh do čokoládovej hmoty.
    Nalejeme do formy a pečieme 40-45 minút.

    11. feb 2017