Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    mmfs
    26. máj 2020    Čítané 68x

    Opäť rebarbora🙂

    Tentokrát som vyskúšala takýto rebarborový koláč. A mňam, chutil všetkým. 

    Podľa tohto receptu

    https://youtu.be/htO7RzBmnZE

    mmfs
    19. máj 2020    Čítané 276x

    Vynikajúci rebarborový koláč s tvarohom

    Sezóna rebarbory začala. Vrelo odporúčam tento koláč. 

    Bielu múku som skombinovala s celozrnnou a biely cukor s trstinovým. Je trochu náročnejší, ale stojí za to. Vyšiel výborne. Odporúčam.

    Dobrú chuť.

    Recept

    cesto 

    6 žĺtkov

    150 g trstinového cukru

    250 g masla

    100 ml sladkej smotany (príp. mlieka)

    1 KL  prášku do pečiva

    250 g polohrubej muky -mix s celozrnnou

    1 vanilkový cukor

    tvarohové cesto:

    4 vajcia

    750 g tvarohu

    100 g trstinového cukru

    1 vanilkový cukor

    2 PL vanilkového pudingového prášku

    štipka soli

    cca 500 g očistenej rebarbory

    pena:

    6 bielkov

    150 g práškového cukru

    štipka soli

    Postup:

    Rebarboru umyjeme, osušíme a pokrájame na menšie kúsky. Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom dopenista. Pridáme po jednom žĺtku, zakaždým dobre vyšľaháme. Pridáme smotanu a opäť prešľaháme. Nakoniec ručne vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Dáme na chvíľu bokom.

    Urobíme tvarohové cesto. 4 žĺtka vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme pudingový prášok, prešľaháme. Pridáme tvaroh a dobre prešľaháme. Z bielkov ušľaháme so štipkou soli tuhý sneh, ktorý ručne vmiešame opatrne do tvarohového cesta. Tvarohové cesto natrieme na prvé cesto a posypeme rebarborou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 30 – 35 minút.

    Vyberieme z rúry a necháme trochu ochladiť. Teplotu v rúre znížime na 150 stupňov. Medzitým vyšľaháme 6 bielkov so štipkou soli na tuhú penu. Postupne pridáme práškový cukor a dobre vyšľaháme na hustú penu. Vyšľahané bielka pomocou cukrárenského vrecka ozdobne nanesieme na cesto a vrátime do rúry zapiecť penu do zlatohneda.

    Zdroj urobsisam.zoznam.sk

    Ak by ste zháňali rebarboru, my ju máme napredaj priamo z našej záhradky. Nájdete v mojom bazáre.

    mmfs
    21. apr 2020    Čítané 302x

    Pracovný list pre škôlkarov

    Aby sa škôlkari doma nenudili. Pracovný list o hospodárskych zvieratách.

    mmfs
    14. apr 2020    Čítané 125x

    Krupoto s hovadzím mäsom a zeleninou

    Dnes som uvarila obed, v ktorom som využila hovädzie mäso z vývaru. 

    Začneme tým, že dáme variť krúpy.

    Medzitým na rozohriatu panvicu dáme trochu olivového oleja. Orestujeme na drobno nakrájanú koreňovú zeleninu. Potom pridáme nakrájaný pór a trochu masla, ochutíme provensálskym korením, jemne posolíme. Nakoniec dáme olivy a nadrobno nakrájané mäso z hovädzieho vývaru. Keď sa krúpy dovaria, pridáme ich do panvice a dobre premiešame. Pred podávaním nastrúhame na krupoto syr a pustíme sa do jedenia.

    mmfs
    12. apr 2020    Čítané 237x

    Zdravy ranajkovy chlebik

    Kedze dcerka ma v poslednom case problemy so stolicou, hladala som nieco, co by nahradilo chlebik. Od sestry som dostala tento chutny a zdravy recept.

    Da sa jest so slanou alebo sladkou prilohou.

    Potrebujeme

    250g nizkotucneho tvarohu

    2 bielky

    1 vajce

    350g nahrubo nastruhanej mrkvy

    100g lanovych semienok

    100g slnecnicovych semienok

    200g mletych orechov, ja som pouzila ovsene otruby

    Pol kavovej lyz. Sody bikarbony

    Postup

    V mise zmiesame tvaroh s bielkami a vajcom. Potom pridame vsetky ostatne ingrediencie. Premiesame a ak je to prilis suche, prilejeme trosku vody alebo mlieka. Dame piect do vymastenej a vysypanej formy na biskupsky chlebik -30×10cm na 180 stupnov 90 minut.

    Dobru chut.

    mmfs
    24. mar 2020    Čítané 160x

    Šúľance s kyslou kapustou a klobáskou

    Dnes som robila šúľance na kyslo.

    Na šúľance potrebujeme:

    Cca 500g zemiakov uvarených v šupke

    150g polohrubej múky

    80g krupice

    1 PL masla

    1 vajce

    Soľ

    Zemiaky po uvarení ošúpeme a nadrobno nastrúhame, pridáme ostatné ingrediencie a vymiešame cesto. Vyformujeme šúľance.

     Varíme vo vriacej osolenej vode, kým vyplávajú na povrch. Medzitým si opražíme klobásku nakrájanú na malé kúsky.

    Pripravíme aj kapustu. Skaramelizujeme cukor, pridáme slaninku a cibuľku, orestujeme. Pridáme kyslú kapustu a dusíme cca 10 minút. Ochutíme. Naložíme na šúľance, navrch dáme klobásku a podávame.

    Dobrú chuť.

    mmfs
    24. mar 2020    Čítané 119x

    Rýchla večera z tekvice

    V pivnici máme uskladnené hokaido tekvice. Väčšinou z nich varím krémovú polievku. Teraz som skúsila rýchlu večeru podľa Nigelly. A bolo to veľmi chutné.

    Tekvicu očistíme a nakrájame na kocky. Dáme piecť pokvapkané olivovým olejom a jemne posypané tymiánom na 220 stupňov. Cca 30 minút. Vyberieme a preložíme na taniere. Posolíme, pridáme natrhaný syr s modrou plesňou a ešte teplé jeme. Dobrú chuť.

    Hľadáme šikovné mamičky, ktoré by chceli prezentovať svoju prácu na podujatí, ktoré organizuje naše občianske združenie. 14. júla v skanzene vo Vychylovke na Kysuciach počas podujatia Chovateľský deň v skanzene. Dávame priestor na bezplatnú prezentáciu remeselníkov a ľudových umelcov.

    mmfs
    8. máj 2019    Čítané 91x

    Rebarborová sezóna začala


    Sezóna rebarbory začala. Prvýkrát som skúsila tento koláč: 

    https://urobsisam.zoznam.sk/recepty/stavnaty-rebarborovy-kolac-s-tvarohom-a-lahodnou-penou

    Bielu múku som skombinovala s celozrnnou a biely cukor s hnedým. Je trochu náročnejší, ale stojí za to. Vyšiel výborne. Odporúčam.

    Dobrú chuť.

    mmfs
    24. mar 2019    Čítané 114x

    Vajíčka, ktoré nemusíte farbiť

    Niektoré vajíčka pred zdobením nemusíte farbiť, pretože ich zafarbila sama príroda. Rôzne plemená sliepok znášajú vajcia s rôznou farbou škrupiny.

    Okrem bielych a svetlo hnedých, ktoré sú najčastejšie, môžete mať aj tmavé hnedo-červené alebo svetlo zelené vajíčka.

    Vajíčka ako z čokolády znášajú maransky. Toto plemeno sliepok pochádza z Francúzska. Škrupina vajec je tmavo červená, hnedo-červená až s fialovým nádychom. Samotná škrupina je v podstate bielej farby. Vo vajcovode sa však na ňu nanáša pigmentové farbivo. Toto farbivo zároveň čiastočne zanáša póry v škrupine, čím sa cez škrupinu ťažšie dostávajú prípadné patogénne organizmy, napríklad salmonela. Ďalšou výhodou je, že z takéhoto vajíčka sa odparuje menej vody. Vydrží preto dlhšie čerstvé. 

    Svetlo zelenú škrupinu majú vajíčka sliepok plemena araukana. Tieto sliepky pochádzajú z južnej Ameriky a výnimočné sú práve farbou vaječnej škrupiny. Tá je sfarbená dozelena, pretože absorbuje cholesterol z vajíčka. Vajcia od araukany tak obsahujú asi o 15 až 20 % menej cholesterolu ako bežné vajcia. Araukany majú pôvod v Južnej Amerike. Ich zovňajšok je exotický, nemajú žiadny chvost a pri ušiach majú bokombrady.

    Modrozelené až olivové vajíčka znášajú sliepky plemena Cream Legbar. Toto plemeno má takmer storočnú históriu. Vzniklo účelovým krížením sliepok araukana, leghorn a Barred rock v Anglicku. V porovnaní s vajíčkami od araukany, sú tieto výrazne väčšie.

    Viac info na:

    https://www.chovamedoma.sk/chovatelstvo-farmarcenie/700-vajicka-ktore-nemusite-farbit

    mmfs
    13. mar 2019    Čítané 227x

    Syry a ich vplyv na naše zdravie

    V súčasnosti máme na trhu veľkú škálu našich, ale najmä zahraničných syrov. Spotrebitelia majú často problém vybrať si z nich ten kvalitný. Skutočne dobrý, kvalitný syr by mal byť vyrobený iba z kvalitného mlieka, bez náhrad a hlavne by mal byť dobre vykysnutý a vyzretý.

    Dobrý syr by nemal mať tvrdú gumovitú konzistenciu. Po rozhryznutí by nemal vytvárať „pilinovitú“ štruktúru. Ľudia často milujú ovčie syry, ktoré sú iba veľmi čerstvé, nevykysnuté syry. Sú tvrdé, vŕzgavé, nemajú žiadnu chuť a je treba ich okoreniť. Takéto syry sú však ťažko stráviteľné a pre výživu úplne nepoužiteľné. Je to tým, že v úplne čerstvom syre je ešte vyzrážaný kazeinát vápenatý nerozpustný a nestráviteľný. I minerály, a to najmä vápnik, sú v nerozpustnom stave. Až po správnom vykysnutí kyslo-mliečnymi baktériami a pôsobením proteolytických enzýmov sa zložky syra stávajú rozpustnými a syr sa stáva stráviteľným. Veľkú úlohu tam zohráva aj kyselina mliečna, ktorá vzniká fermentáciou laktózy. Tá má aj silný antimikrobiálny vplyv a tak pomáha zabezpečiť i zdravotnú bezpečnosť syrov vyrobených zo surového mlieka.

    Zrejúce syry ako liek

    Zrejúci, starší syr možno považovať takmer za liek. Vyzretý syr obsahuje totiž už všetky svoje zložky v rozpustnom stave a sú preto aj plne využiteľné pre ľudský organizmus. U čerstvého nevykysnutého syra ešte neprebehne proces enzymatického štiepenia bielkovín na rozpustné zložky.

    Naši konzumenti syrov by mali preto odlišovať mladé a zvlášť nedokysnuté syry od syrov dobre vykysnutých a vyzretých, ktoré sú podstatne vhodnejšie pre zdravú výživu. Pokiaľ si však niekto kúpi pomerne čerstvý a nedokysnutý syr (zvlášť ovčí hrudkový syr), je potrebné ho nechať v teple dokysnúť aspoň dva dni. Pritom ho otáčať a prípadne zliať vytečenú srvátku. Týmto dokysnutím sa podstatnou mierou zvýši aj zdravotná nezávadnosť, najmä ak je to syr vyrobený zo surového mlieka.

    Kalórie v nízkotučných syroch

    Správnu syrovú arómu a chuť dáva mliečny tuk a jeho aromatické zložky. Nízkotučné syry preto nie sú aromatické a sú ochudobnené aj o významné vitamíny rozpustné v tukoch, ako vitamín A, D, E a K. Spotrebiteľ sa často mýli, keď kupuje nízkotučné výrobky za účelom chudnutia. Pritom kupuje mliečne výrobky, kde tuk nahradzujú polysacharidy a kde sú pridané arómy a stabilizátory. Pritom práve polysacharidy majú to isté množstvo kalórií ako tuk a tým vlastne konzument nič nezíska, naopak stráca.

    Faktory, ovplyvňujúce chuť syra

    Chuť syra je silno ovplyvnená už kvalitou samotného mlieka, a to plemenom dobytka, spôsobom kŕmenia i laktáciou. V Alpských krajinách sa vynikajúce zrejúce syry vyrábajú iba z tzv. Heumilch (senné mlieko), ktoré sa získava z mlieka od dojníc, ktoré sú kŕmené bez siláže, iba trávnym porastom a senom. U nás sa takéto mlieko získava v jarných mesiacoch na čerstvej pastve, zvlášť na horských pasienkoch. Mlieko od kráv, oviec i kôz, získané z takýchto pasienkov, má vynikajúce senzorické, ale i výživové vlastnosti. Takéto mlieko obsahuje takmer dvojnásobné množstvo omega 3- nenasýtených mastných kyselín, ktoré pozitívne pôsobia na kardiovaskulárny systém a znižujú krvný tlak, a taktiež zvýšené množstvo konjugovanej kyseliny linolenovej (CLA), ktorá podporuje odbúravanie tukových zásob, znižuje hladinu cholesterolu, vykazuje antioxidačný účinok a podporuje rast svalovej hmoty. Naši spotrebitelia to poznajú najmä pri našej májovej bryndzi, ktorá sa vyznačuje vynikajúcou chuťou.

    Ďalším rozhodujúcim faktorom, ktorý vplýva na chuť syra, je druh a kvalita použitej kyslomliečnej kultúry. Na chuť syrov však vplýva celý rad ďalších technologických faktorov – je to už aj spôsob uskladnenia a chladenia mlieka, dodržanie dôkladnej hygieny a sanitácie, výber vhodných syridiel, spôsob tvorby syrového zrna a jeho vytužovanie, úprava obsahu vápnika v mlieku i pri vytužovaní, v spôsobe lisovania a najmä v spôsobe zrenia a ošetrenia syrov. Každá zanedbaná „maličkosť“ pri technológii výroby máva veľké negatívne následky na kvalite hotového syra.

    Článok bol pripravený na základe odpovedí Ing. Karola Heriana, CSc., emeritného riaditeľa VÚM (Výskumný ústav mliekarenský) v Žiline. Prečítajte si celý rozhovor: https://www.chovamedoma.sk/rozhovory/835-rozpravanie-o-syroch

    mmfs
    9. mar 2019    Čítané 56x

    Robili sme besedu so školákmi vo Svrčinovci na tému chovu domácich zvierat

    Na začiatku februára sme realizovali prvú prednášku na základnej škole vo Svrčinovci vrámci nového projektu Aby sa gazdovať nezabudlo. 

    Je všeobecne známe, že chovateľská komunita je prestarnutá. Záujem mladých ľudí o chov hospodárskych zvierat je nízky. Projekt Aby sa gazdovať nezabudlo je preto zameraný na medzigeneračnú spoluprácu skúsených chovateľov s deťmi a mládežou.

    Takmer 180 žiakov základnej školy vo Svrčinovci sa prvý februárový týždeň zúčastnilo besedy s dlhoročnými chovateľmi. Besedu viedli Peter Stráňava zo Základnej organizácie Slovenského zväzu chovateľov vo Svrčinovci, František Staňo z občianskeho združenia OZ Chováme doma a senior Ján Házy, ktorý celý život pracoval ako bača. Deti so záujmom počúvali informácie o chove hospodárskych zvierat, ich význame a úžitku, ako aj o našich národných plemenách zvierat. Ján Házy sa s nimi podelil o svoje zážitky z čias, kedy pôsobil ako bača. Vysvetlil deťom ako sa vyrába syr a žinčica. Porozprával i o stretnutiach s divou zverou. Na dokreslenie čias nedávno minulých deťom prezentoval historické fotografie. Žiaci s lektormi diskutovali aj o potravinách a ich vplyve na naše zdravie. Tí najmenší sa potešili možnosti pohladkať zvieratá, ktoré chovatelia so sebou na besedu priniesli. 

    Školáci prejavili záujem o zriadenie chovateľského krúžku, ktorý si pod patronát zoberie práve Základná organizácia SZCH vo Svrčinovci.

    https://www.chovamedoma.sk/chovatelstvo-farmarcenie/831-deti-na-zs-vo-svrcinovci-diskutovali-o-chove-domacich-zvierat

    mmfs
    28. dec 2018    Čítané 108x

    Zopár zaujímavostí o včelách

    Viete, akou rýchlosťou lietajú včely? Aký veľký náklad počas letu unesú?

    Niekoľko naozaj zaujímavých informácií o včelách sme spísali v našom článku: https://www.chovamedoma.sk/chovatelstvo-farmarcenie/730-zaujimavosti-o-vcelach

    mmfs
    22. dec 2018    Čítané 267x

    Počuli ste už o A2 mlieku?

    Ja sama som sa o ňom dopočula len nedávno. Je to kravské mlieko, ktoré je vhodné pre alergikov na mliečne bielkoviny. Myslím, že to je veľmi užitočná informácia, keďže dnes má veľa ľudí problémy s trávením mlieka.

    V tomto článku o ňom píše odborník, ktorý sa danej téme venuje veľmi podrobne:

    https://www.chovamedoma.sk/chovatelstvo-farmarcenie/804-kazein-v-mlieku-ovplyvnuje-nielen-kvalitu-syrov-ale-aj-zdravie-ludi

    mmfs
    15. dec 2018    Čítané 220x

    Králičie mäso je ideálne pre bábätká

    Králičie mäso sa odporúča ako prvý mäsový pokrm pre bábätká. 

    Má nízky obsah tuku a nespôsobuje alergické reakcie. Obsahuje veľa bielkovín, omega-3 a omega-6 mastných kyselín, vitamíny B12, B1, fosfor, vápnik, železo. Vďaka jemným svalovým vláknam ho organizmus veľmi dobre trávi. Na porovnanie s hovädzím mäsom, ktorého stráviteľnosť je 62%, králičie mäso je stráviteľné až na 90%.  Býva súčasťou rôznych diét, ako aj pri rekonvalescencii chorôb tráviaceho traktu a žlčníka.

    Viac o tom sme napísali v našom článku:

    https://www.chovamedoma.sk/chovatelstvo-farmarcenie/658-chov-kralikov-na-maso

    My ho robíme najradšej pečeného. Úplne stačí prešpikovať slaninou a potrieť cesnakovou pastou, ktorú si robíme sami z cesnaku, masti a soli. Potom už len zaželať dobrú chuť🙂

    mmfs
    12. dec 2018    Čítané 103x

    Viete, ako správne uskladňovať slepačie vajcia?

    Pred Vianocami si zvykneme robiť zásoby vajev dopredu. Aby sme mali z čoho piecť. Ja sa niekedy obávam, či sú vajíčka ešte ok, keď ich už máme týždeň. Stačí ich pritom len správne skladovať. 

    Najlepšie je ich skladovať v chladničke, uložené ostrým koncom dole. To preto, aby bielok zostal v strede a nebol v kontakte so vzduchovým vačkom na širšom konci vajca. Ak sú vajcia v chladničke dlhšie ako 10 dní, treba ich prevrátiť, aby sa žĺtok neprilepil ku škrupine. 

    Ak máte domáce vajíčka, nemali by ste ich umývať, lebo tak narušíte ich ochrannú vrstvu. 

    Viac k tejto téme nájdete tu:

    https://www.chovamedoma.sk/poradna/709-ako-skladovat-konzumne-slepacie-vajcia-aby-vydrzali-co-najdlhsie-cerstve

    mmfs
    9. dec 2018    Čítané 656x

    Omaľovánky s hospodárskymi zvieratkami

    Na Mikuláša sme na našom portále pre deti pripravili omaľovánky s hospodárskymi zvieratkami. Možno sa budú páčiť aj vašim deťom:

    https://www.chovamedoma.sk/chovatelstvo-farmarcenie/780-vytlacte-si-omalovanky

    mmfs
    9. dec 2018    Čítané 90x

    O pozitívach jahňacieho mäsa

    Ako som avizovala, tu je môj prvý článok o jahňacom mäse.

    Aj keď je jahňacie a ovčie mäso veľmi zdravé, my Slováci ho jeme len veľmi málo. Len 0,13 kg na osobu ročne, čo je päťnásobne menej ako je odporúčané odborníkmi na zdravú výživu. Pritom ovčie a jahňacie mäso má vysokú dietetickú hodnotu. Obzvlášť sa odporúča deťom, diabetikom, starším ľuďom a v období rekonvalescencie. Je ľahko stráviteľné, má vysoký obsah esenciálnych aminokyselín, s priaznivou skladbou nenasýtených mastných kyselín. Je bohaté na bielkoviny a minerály. Konzumáciou jahňaciny sa predchádza výskytu arteriosklerotických zmien, ktoré spôsobujú infarkt a cievne mozgové príhody. Pri výkrme oviec sa nepoužívajú hormóny na stimuláciu rastu, čo je ďalšie pozitívum.

    Viac o tom sme napísali na našom webovom portále:

    https://www.chovamedoma.sk/chovatelstvo-farmarcenie/799-produkcia-ovcieho-alebo-jahnacieho-masa

    Naša dcérka je jahňacinu od malička. Jej špecifická chuť a vôňa ju vôbec neodrádzajú. Myslím, že to je práve tým, že jej jahňacinu dávame už od takého skorého veku. Dokonca ju dokáže jesť, aj keď je už vychladnutá. Čo teda už nie je až taká delikatesa🙂

    mmfs
    9. dec 2018    Čítané 68x

    Môj blog bude o zdravých potravinách

    Pred niekoľkými rokmi sme s manželom založili občianske združenie OZ Chováme doma. Venujeme sa rôznym oblastiam:

    • Podporujeme chov hospodárskych zvierat
    • Propagujeme tradičné poľnohospodárstvo
    • Uchovávame zvyky a tradície našich predkov
    • Budujeme pozitívny vzťah k prírode a životnému prostrediu

    Začiatkom tohto roka sme spustili webový portál, ktorý je určený najmä chovateľom a farmárom www.chovamedoma.sk. Uverejňujeme na ňom ale aj mnohé zaujímavé články o zdravých potravinách, význame slovenských potravín a tak ma napadlo, že sa o tieto cenné informácie podelím aj s mamičkami na modrom koníkovi.

    Verím, že vás to bude zaujímať.

    mmfs
    18. dec 2017    

    Ahojte,
    chcem vás poprosiť o pomoc. S naším občianskym združením organizujeme veľmi pekné podujatie pre rodiny s deťmi - Chovateľský deň v skanzene. Prihlásili sme sa do programu Gesto pre mesto. Ak sa nám podarí v našom okrese získať najviac hlasov, dostaneme grant 1000 eur na jeho realizáciu.
    Chcem vás poprosiť o váš hlas.
    Hlasuje sa tu:
    https://www.gestopremesto.sk/hlasovanie/cadca/1383
    Hlasovanie je bezplatné. Ďakujeme za každý hlas a zdieľanie.❤
    Chovateľský deň v skanzene je celodenné podujatie, ktoré sa koná v lete v skanzene Vychylovka. V tento deň uvidíte pri návšteve skanzenu kone, hovädzí dobytok, ovce, kozy, hydinu, králiky, holuby a psi. Okrem toho folklórne vystúpenia, tradičné remeslá a tradičnú kuchyňu.