Viete mi niekto vysvetlit, preco restauracie zo stravnych listkov nechcu vydavat? Robia to skoro vsetci, tak nejaky skryty dovod (pre nas zakznikov) za tym urcite je, a ja verim, ze aj rozumny, len to nepoznam z tej druhej strany.

    niekto chce niekto nechce, nam vydavaju normalne. kazdy den skoro ked objednavame.

    15. dec 2015

    Veď ani v obchode z lístkov nevydávajú. Či je na to nejaký zákon neviem.

    15. dec 2015
    mm_224
    autor

    @81martina Zakon to praveze nezakazuje...

    15. dec 2015

    Zabezpečenie stravovania zamestnávateľom a poskytovanie stravných lístkov zamestnancom sú definované v § 152 Zákonníka práce, v ktorom sú zároveň stanovené podmienky ich poskytnutia a použitia (stravný lístok nie je platidlo, ale poukážka na jedno teplé jedlo vrátane vhodného nápoja). Pri posúdení stravných lístkov treba vychádzať z definície stravných lístkov najmä z Obchodného zákonníka ako aj Zákona o platobných službách, ktorý stanovuje, že stravný lístok sa nepovažuje za platobnú službu, a teda nie je platidlom.

    Pretože je stravný lístok viazaný výlučne na zabezpečenie stravovania zamestnancov, je jeho poskytnutie zamestnancom oslobodené od dane v zmysle zákona o dani z príjmov.

    Ak by bolo možné vydávať finančné prostriedky zo stravných lístkov, bolo by spochybnené samotné poskytnutie príspevku na stravovanie zamestnávateľom od počiatku a tento príspevok by zamestnancovi bol zdanený a podliehal by odvodom.

    15. dec 2015

    @81martina prave ze mne aj v obchode vydaju nie ale v kazdom.

    15. dec 2015

    Lebo oni ak poslu ten listok na uplatnenie do tej spolocnosti dostanu za nej menej je tam tusim 10% manipulacny, taky kvoli tomu aby sis nedal mineralku a neplatil listkom za 4€ tim by zakaznik zarobil a restika stratila

    15. dec 2015
    mm_224
    autor

    @janabanana To sa riesi tak, ze si tie listky nedavaju preplatit, ale nakupi zase za ne oni suroviny na varenie v plnej sume listka.

    15. dec 2015

    @mm_224 no nie vsade a nie vzdy.... Lebo nie vsichni dodavatelia ich akceptuju

    15. dec 2015
    mm_224
    autor

    @janabanana jasne. Ale dodavatela si moze tiez restika slobodne vybrat 🙂

    15. dec 2015
    mm_224
    autor

    @swarovski Ak je to ale poukazka na jedno teple jedlo+napoj, tak preco ma potom uvedenu na sebe hodnotu, a preco sa s nou mozu platit potraviny v obchode (akekolvek)?

    15. dec 2015

    @mm_224 lbo zakon stanovuje, v akej vyske zamestnavatel musi prispiet na stravu zamestnanca - to minimum. kazdey cent navyse je dobra vola zamestnavatela. pricom aj tak nejake percento z hodnoty poukzazky tomu zemstnancovi strhnu. ide skor o dan, kedze tento prispevok, alebo ako to nazvat, je oslobodeny od dane, vydavok z neho uz nie, tym padom by slo o obohacovanie. aspon tak to chapem ja. jeho suma je presna preto, aby restauracie vedeli, v akej sume vydavaju jedlo. tiez nemozes dat poukazku za 3e a cakat 20e steak...

    15. dec 2015
    mm_224
    autor

    @swarovski Presne ten priklad s tym steakom (asi by som uprednostnil pecene rebierka 🙂 ) mi prave napadol, ked si pisala ze je to poukazka na "teple jedlo", lebo sa tam prave nikde nespomina jeho hodnota. 🙂

    15. dec 2015

    @mm_224 pretoze hodnoty listkov su rozne, pokial viem, zakon stanovuje len minimalnu sumu, ktorou zamestnavatel MUSI prispiet zamestnancovi na jedlo. po starom to bolo tusim 55Skk, netusim, ako je to teraz, nie som pravnik, ani to nesledujem... 🙂

    15. dec 2015

    @mm_224 proste vsetko nad zakonom stanovene minimum je vola zamestnavatela. prenho je to vyhoda, lebo si to hodi do nakladov a tiez cast moze hradit z nejakeho fondu... moj muz to hradi zo socialneho. ale len nejaku cast... fakt neviem, ake su tie legislativne klucky, ale teda podla platneho zakona sa vydavat nesmie...

    15. dec 2015
    mm_224
    autor

    @swarovski Dakujeme za vysvetlenie.

    15. dec 2015