miskap2111
14. feb 2013

Môj životný príbeh o tom, čo mi najviac pomohlo k profesionálnemu uplatneniu

K napísaniu tohto článku ma "vyprovokovalo" viacero skutočností. Jednou z nich bolo aj to, že nedávno som uverejnila status, ktorý bol malým návodom k tomu, ako sa vhodne profesionálne zviditeľniť a aj na základe toho sa možno dostať k perfektnej práci. Tento status mi však bol stiahnutý. Napísala som adminovi, aby mi stiahnutie vysvetlil a zároveň som popísala, prečo som status uverejnila. Odpovedal mi, že mám napísať článok, v ktorom to popíšem tak, ako jemu a tým sa predíde mylným interpretáciam. Takže tak robím. Ale hlavný dôvod je niekde úplne inde. A to v tom, aký život majú súčasné mamičky. 

Keď si občas prechádzate diskusie, tak vám padne do oka, že mnohé zo žienok na tomto fóre, sa naozaj prebíjajú životom. Keď si čítam, že mnohé musia vyžiť z 200 EUR mesačne, tak sa mi ani nechce veriť, že to sa dá. Mnoho z týchto mamičiek porodilo svoje deti veľmi mladé, mnohé sa možno nestihli adekvátne kvalifikovať, resp. žijú v regiónoch, kde sa proste ťažšie hľadá práca. A to nielen pre nich, ale aj pre ich partnerov, ktorí živia celú rodinu, pokiaľ je mamička na materskej dovolenke. Ale možno v mnohých mamičkách drieme ambiciózna "duša" a rady by sa presadili, no jednoducho nevedia ako na to. A pokiaľ ste to práve vy, možno môj príbeh je jeden z tých, ktoré hovoria o tom, že život ponúka veľa šancí a je len na nás, ako sa ich chopíme. 

Ja síce pochádzam Bratislavy, ale celé moje detstvo a takmer celú vysokú školu som prežila v "socíku". V tom čase sa nedalo hovoriť o nejakých výrazných regionálnych rozdieloch, i keď Bratislava vždy trochu vytŕčala.

Ja som však nemala ambíciu zostať v Bratislave. Dôvodom toho bola moja mama, ktorej prísna a direktívna výchova ma tak ubíjala, že som začala rebelovať a takmer prvý chlap, ktorého som stretla a nebol z Bratislavy, ma zbalil a ja som s ním asi po 2 mesiacoch otehotnela. Mala som 21 rokov, bola som na výške (vtedajšej CHTF, dnešnej Fakulte Chemickej a Potravinárskej technológie), nevedela som o živote nič, lebo moja mama ma pred ním statočne "izolovala", lebo jediné, čo mi "dovolila", bolo učiť sa. Nevedela som variť, starať sa o domácnosť, proste nič - nepraktické dievča z mesta.

Zostala som tehotná a keďže sa vtedy patrilo vydať sa, tak som si toho človeka zobrala a odsťahovala sa na východ Slovenska, do malého mesta pod Tatrami, do regiónu, ktorý bol pre mňa vtedy doslova "kultúrnym šokom" (ospravedlňujem sa za toto, ale takto to vtedy moja nezrelá duša proste vnímala).

Vtedy som nevedela vôbec nič. Nemala som nikoho blízkeho na mieste, vydala som sa v podstate z "trucu" a nie zo skutočnej lásky. V čase, keď neexistoval poriadny spôsob komunikácie s "iným" svetom - na telefón sme nemali, internet nebol a výplata môjho manžela bola taká, že nielenže sme z nej nevyžili, ale museli sme si požičiavať, aby sme na konci mesiaca mali aspoň na základné potraviny.

Školu som kvoli pôrodu prerušila na rok. Ale po roku som si ju diaľkovo dokončila, čo bola veľmi rozumná vec. Na jej konci som však už bola druhýkrát tehotná, takže po skončení školy som išla na druhú materskú a do tých istých existenčných problémov, ako sme mali predtým. Ale už som nechcela tak žiť.

Začala som popri materskej hľadať niečo, čo by našej domácnosti pomohlo. Začala som šiť. Najprv jednoduché veci. Neskôr som sa dopravcovala až k šitiu kostýmov, vetroviek a kabátov. Ale nepredávala som to - šila som vlastne pre seba a rodinu, keďže som sa chcela pekne obliekať. To isté štrikovanie. No a nehovorím o varení - to bolo nutnosťou a aj keď som do manželstva prišla ako totálna "nula", situácia ma dokázala zmobilizovať. A popri tom som prišla na jednu super vec o sebe. Čoho som sa chytila, to som chcela robiť proste dobre. Aj keď mi to nešlo, aj keď som sa s jednou podšivkou trápila 3 dni, aj tak som sa nevzdala. Objavila som základnú vec do profesionálneho (ale samozrejme aj súkromného života), a to je vytrvalosť. Nevzdávať sa, aj keď veci nejdú. Treba sa s tým pasovať a ľad sa raz zlomí.

Popri materskej som sa zároveň pustila do ďaľšieho štúdia - doplnkového pedagogického, lebo som vedela, že v meste, kde som žila, bude takmer nemožné nájsť si prácu. Nebolo to ľahké z hľadiska dochádzania - peňazí nebolo, 2 malé deti doma, ale zvládla som to. Tak som po materskej začala učiť na základnej škole. A týmto vzdávam hold všetkým učiteľkám, lebo prišla som na to, že učiť je naozaj poslanie. Mňa moja rómska trieda síce zbožňovala, ale ja som vedela, že toto ja robiť dlhodobo proste nebudem. Tak som sledovala pracovné inzeráty a zároveň som sa učila angličtinu.

Jedného dňa som objavila inzerát, ktorý hľadal zamestnanca s mojou školou, do potravinárskeho závodu. Tak som neváhala a o pozíciu som sa uchádzala. Prešla som zároveň dosť komplexným výberovým pohovorom, ale konkurz som nakoniec na moje prekvapenie vyhrala a prácu som dostala.

Odišla som teda zo školstva, do závodu, kde som mala na starosti určitú časť výroby, ktorej som, aj keď vyštudovaná chemička, vôbec nerozumela. Opäť sa vo mne ozvala tá vytrvalosť a aj keď som bývala totálne na dne, predsa som sa dokázala vyburcovať a naučiť sa také veci, čo som nikdy neverila, že budem vedieť.

Ale vtedy do môjho života prišla ďalšia dôležitá vec a to je inšpirácia. A ja som sa tej inšpirácie proste chytila. Náhodou som stretla svoju spolužiačku z vysokej a tá pracovala ako reprezentantka pre jednu firmu. Veľmi sa mi páčilo, ako opisovala svoju prácu a ja som vedela, že také niečo chcem robiť aj ja. Tak som sa rozhodla, že skúsim ísť na podobné miesto a podarilo sa. A tu som sa už naplno mohla začať realizovať v tom, čo som už dávnejšie zistila, že som dobrá - že sa rýchlo učím, že sa nevzávam, že inšpirácia je dôležitá, že som vytrvalá a dokážem čeliť prekážkam, ktoré najprv vyzerajú ako nezdolateľné, ale ľad vždy povolí 🙂

Po roku v tejto práci som sa vypracovala na oblastnú riaditeľku,  po ďaľších 2 rokoch na obchodnú riaditeľku pre Slovensko. Vtedy som sa presťahovala naspäť do Bratislavy a jedným z dovodov bol aj ten, že manželstvo, ktoré bolo aj tak od začiatku bez lásky, sa nám rozpadlo. A asi po ďaľsích 2 rokoch som zmenila aj firmu a odišla do inej - jednej z najväčších firiem na svete vo svojom zameraní.

Začala som robiť niečo úplne iné, a to vzdelávať dospelých. Po pár rokoch som sa vypracovala na pozíciu, ktorá bola medzinárodná. Pochodila som celý svet, školila som výlučne už len riaditeľov a manažérov. Popri tom som už dostávala mnohé ponuky aj od iných firiem, ale ja som bola spokojná a k zmene som sa rozhodla až v lete minulého roku, keď ma cestovanie už unavovalo a nesmierne zaujímavá manžérska práca, ktorá sa dá robiť z domu a ktorú mi ponúkli v jednej z najrenomovanejších firiem na svete, so šéfstvom v USA a s tímom mojich podriadených v Indii, bola jednoducho ponukou, ktorá sa neodmieta. 

Ale jednu najpodstatnejšiu vec príbehu musím ešte dodať. Okrem profesionálnej realizácie som nikdy neprestala byť milujúcou matkou. Moje dievčatá mali a majú moju lásku a starostlivosť po celú dobu. Bolo to občas naozaj veľmi náročné - našťastie obdobie mojho najvačšieho pracovného cestovania bolo vtedy, keď už bola jedna dospelá a na vysokej škole a dalo sa všetko zvládnuť. A za to, že som všetko zvládala v rámci možností bolo práve to, že som sa riadila tým, čo som už o sebe zistila relatívne skoro a že som sa nikdy nebála učiť sa nové veci, že som vždy hľadala vhodné príležitosti, inšpiráciu a že vytrvalosť sa stala mojím krédom (ktorú teraz plne uplaťnujem aj mimo pracovnej sféry a to pri mojich dlhých behoch).

No a to, že si so svojimi dievčatami nežijeme zle, že si doprajeme pekné dovolenky a aj pekné veci, napriek tomu, že celú rodinku živím ja, to už je len vedľajší, aj keď možno podstatný fakt. A v mojom živote je už aj nový muž, ktorý mi plným priehrštím dáva to, čo mi nakoniec v živote najviac chýbalo a to je láska muža. Strašne som mu za to vďačná. 

Ak máte záujem, vytvorili sme skupinu Osobný a profesionálny rozvoj, ktorej cieľom je poskytovanie si vzájomných rád a tipov v oblasti profesionálneho uplatnenia a rozvoja - napr. to, že je dobré byť na sociálnej sieti LinkedIn, mať tam dobrý životopis (lebo tak si ma vlastne tí "headhunteri" našli), alebo ako si napísať životopis, možno sa porozprávať o tom, čo sa deje v jednotlivých regiónoch - predsa sú tu mamičky z celého Slovenska a možno majú prehľad, alebo tip na nejaké pracovné miesta. Takto si možno pomôžeme nielen v tom, ako sa starať o detičky, ale ako sa starať aj o svoj rozvoj a profesionálne uplatnenie, ktoré môže znamenať aj pekný prínos v rámci domácej kasy. 

Pravidelne budeme prinášať aj nový článok o osobnom a profesionálnom rozvoji. Bude zameraný na rady z oblasti zamestnania a práce.

Ak ste sa dopracovali až sem, som veľmi rada. Držím Vám palce! Sme predsa silné ženy! 🙂 

Link na skupinu Osobný a profesionálny rozvoj: www.modrykonik.sk/skupina/1905/detail/

#magazin #praca #motivacia

ja by som to s radosťou privítala, ale mám pocit, že mne práve tá vytrvalosť chýba, tiež žijem v dedinke pod tatrami a už som rezignovala...

14. feb 2013

@broninka ja tomu úplne rozumiem. Možno by si si sa mohla pustiť aj do niečoho, v čom nie si úplne kvalifikovaná, ale čo ťa proste baví. Takto sa vlastne budeš rozvíjať, ale zároveň robiť vec, ktorá ťa zaujíma. A možno sa z toho vyvinie niečo ďaľšie. Hlavne treba byť aktívny a nerezignovať.

14. feb 2013

@miskap2111 vau miska, skvele! to som o tebe netusila🙂 vytrvalost a huzevnatost to je to co mne chyba, resp. som na to uz aj pozabudla, ale bez toho ostanem stagnovat. skvely clanok, to som dnes potrebovala! dakujem! 🙂

14. feb 2013

@sunnysummer teším sa!

14. feb 2013

Super clanok, mi to mne niekoho blizkeho pripomenulo. Ten napad so skupinou je dobry, rada sa pridaaaam!

14. feb 2013

@miskap2111 veď práve v tom mám problém, že ma nesmierne baví určitá práca, ktorá je celý môj život, venujem jej všetko,ale z ktorej by som veľmi nevyžila, navyše je toho všade a nemám pocit, že by som v tom bola výnimočnejšia ako iní, aby som sa vyšvihla ☹ ďakujem krásne za radu 🙂

14. feb 2013

@miskap2111 ale teda do skupiny by som sa pridala, uvítala by som rady od úspešnejších, mnohému by som sa priučila 🙂

14. feb 2013

@susul ďakujem!

14. feb 2013

@broninka možno si len málo veríš! 🙂 Ak vytvoríme skupinku, určite budeš veľmi vítaná aj aj tvoje skúsenosti!

14. feb 2013

@miskap2111 ďakujem, aj to je možné, už sa teším 🙂 🙂 🙂 ďakujem za povzbudenie a celý článok, ktorý mi dáva nádej, krásne napísané 🙂

14. feb 2013

fascinujuci a povzbudzujuci pribeh 🙂 uzasne sa cita... ja by som skupinu privitala 😉

14. feb 2013

@mia551 super!

14. feb 2013

som niekde na pol ceste - snad to bude tak aj dalej pokracovat, ako u teba 🙂 do skupiny sa rada pridam 🙂

14. feb 2013

@svetielkoand určite áno! Vďaka.

14. feb 2013

@miskap2111 tiez by som sa rada pridala do skupiny, super clanok 🙂

14. feb 2013

@miskap2111 Najlepší článok, čo som tu na MK kedy čítala, rada by som sa pridala, aj keď sa momentálne snažíme o bábätko. No nikto nepovedal, že dovtedy a aj počas tehotenstva nemôžem robiť nič. Žijem v Komárne a tu teda, čo sa týka pracovných ponúk je biedne....samé finančné poradenstvo, čo ja fakt nemusím...

14. feb 2013

@katarinkakatka44 ďakujem! A už sa pomaly zbierame. 🙂
@niveagirl ďakujem a to vobec nevadí- práve naopak, aj popri materskej sa dá na sebe popracovať, resp. niečo o sebe dôležité zistiť!

14. feb 2013

no som na tom asi podobne ako Ty len tá dôvera v seba samú mi ešte chýba viem že dokážem všetko čo chcem čo sa manuálnej stránky týka no po inej je to už horšie takúto skupinku určite rada privítam 🙂

14. feb 2013

tiež by som bola rada keby si založila tú skupinu 😉

14. feb 2013

@majus246 super! Práve tá dôvera je neskutočne dôležitá. Tým, že pracujem s ľuďmi s celého sveta tak viem, že my Slováci, sme niekedy až príliš skromní, resp.si až tak neveríme.. Veď ak vytvoríme skupinku, samozrejme toto môže byť jedna z tém!

14. feb 2013

@miskap2111 ak bude skupina,budem tam🙂

14. feb 2013

ja by som tiež takéto niečo privítala. Nie som síce mamička ale raz určite budem a chcem si niečo vybudovať. :O)

14. feb 2013

Ja som tiez za, krasny clanok, naozaj, vela energie z neho ide, uvazujem, ze si ho vytlacim a prilepim na chladnicku

14. feb 2013

@svetlankat teším sa! Ďakujem! 🙂

14. feb 2013

Uz sa tesim na novu skupinku, urcite mnohe mamicky ocenia tvoju profesionalitu

14. feb 2013

jéj tak toto je super povzbudenie a motivácia 🙂 a tento rok končím VŠ a aktívne som sa pustila do angličtiny. aj doma a aj chodím do kurzu. a verím že moja snaha a usilie prinesie ovocie
@miskap2111

14. feb 2013

superný článok, dodáva človeku chuť žiť 🙂 ja tiež síce nie som zatiaľ mamička, ale časom určite bude aj to.Do skupiny by som sa veľmi rada pridala.

14. feb 2013

Nemam slov,obdivuhodne 😉 Tesim sa 😉

14. feb 2013

@nifadita @nanulik @zuzany @vadelka : ďakujem a vyzerá to tak, že sa pomaly teda pustím do tvorby detailnejšieho návrhu na popis a cielov skupiny. 🙂

14. feb 2013

@miskap2111 Ja sa do skupiny rada pridam. Osobne si myslim, že dokažeme byt majstri /profesionali/ len vo veciach ktore nas skutocne bavia a robime radi. Mne od 18 rokov k tomu co chcem dosť pomaha aj autogenný trening, samozrejme len a.trenovať nestačí, ale je to jedna z pomôcok. Tešim sa na skupinku 🙂

14. feb 2013

@tijana absolútne súhlasím - ak nás niečo baví, tak nás baví aj v tom zdokonaľovať a to nás rozvíja. Super!

15. feb 2013

Veľmi dobrý článok, povzbudil ma...Rada sa pridám do skupinky...

15. feb 2013

Vyborny napad, myslim ze najlepsie su pohlady konkretnych ludi na konkretnu situaciu rada sa do takej skupiny pridam

15. feb 2013

aj ja by som sa pridala,keďže si už začínam hľadať zamestnanie a zvažujem prečo sa rozhodnem,ale v dnešnom svete je to mimoriadne ťažké,som vyštudovaná učiteľka,mám veľmi rada deti aj ma baví ich učiť,ale po roku učenia v jednej nemenovanej základnej škole s neprispôsobivými žiakmi(medzi 10-ročnými deťmi som mala aj 15-ročného tmavej pleti,čo kazil všetko,čo sa dalo,znemožňoval učenie celej triede) mám takú negatívnu skúsenosť,že veľmi zvažujem,či sa na to ešte dám,aj keď na druhej strane je to výhodné povolanie,keďže mám poväčšine voľno,keď ho majú aj deti,takže nemusím riešiť,čo s deťmi cez prázdniny,takže ozaj neviem...

15. feb 2013

Ahoj Miska, velmi inspirativne citanie 🙂 V niektorych pasazach mam pocit, akoby si opisovala aj moj zivot. Ja neplacem nad svojim udelom, ba prave naopak. Tiez rozmyslam, kde sa mozem nauzit nieco nove, kde su skryte moje rezervy, ktore viem premenit na Eura a pod. 🙂 Som na materskej s 23 mesacnym synom, vystudovala som VS pedagogicku, nasla si priatela, kupila na hypoteku byt a zacala byt mamou na plny uvazok. Idylka? Nie, priatel bol 8 mesiacov nezamestnany, ja som pocas rodicovskej dostala vypoved, ale hypoteka sa nepytala, pytala peniaze. Rovnako ako aj nase brucha. Tak som zacala premienat to, co som sa naucila od svojej mamy a premienat to na peniazky 🙂 Preto rada prijmem pozvanie to tzv. skupiny a sama rada poradim 🙂
Zuzana

15. feb 2013

myslím si že vytvorenie takejto skupiny by bolo úplne super...

15. feb 2013

@miskap2111 ahoj, vsimla som si to az dnes, tento clanocek, uz existuje ta skupina? 🙂

17. feb 2013

@mandragora22 dnes sme poslali ziadost adminovi na zalozenie skupiny, tak dufam, ze vznikne skoro. 🙂

18. feb 2013

Pisete mi z duse. Ako ma naucil jeden moj riaditel:vsetko je presne tak, ako chces. Ato plati vo vsetkom.... je to moje motto 🙂
Mate moj obdiv a respekt.

18. feb 2013

super clanok 🙂🙂je to uzasne ako si to napisala

18. feb 2013

@swarovski @melana dievcata dakujem moc!!

18. feb 2013

že waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaauuu!!!!!!! 🙂 🙂

18. feb 2013

@miskakyska 🙂 vdaka!

18. feb 2013

Uzasny clanok...gratulujem k vytrvalosti 🙂 nepisete aj bolg nejaky?

18. feb 2013

@jinxixi23 dakujem. 🙂 blog zatial nemam, aj ked uz davnejsie o nom uvazujem.

18. feb 2013

@miskap2111 no myslim, ze vela zien by sa potesilo nejakemu blogu od vas..tak smelo do toho..isto budem velkou fanynkou 🙂

18. feb 2013

jaaj, ako sa to dobre cita 🙂 ja mam uz pracovnu buducnost asi jasnu..rodinny biznis nepusti 😅

18. feb 2013

@sampo super - drzim palce!!!

18. feb 2013

@miskap2111 super, si velka sikulka 🙂 a s tou skromnostou, ono na slovensku je take vnimanie, ze skromnost je cnost a ked niekto realne sa prezentuje a prezentuje svoje pozitiva, tak je to povazovane za nejaku pychu, nadradovanie sa, co je blbost.
Si pisala, ze angline si sa venovala az ako dospelacka, co ti najviac pomohlo ju naucit sa, zlepsit sa?

19. feb 2013

@mima4 najviac mi pomohlo, že som bola nútená v nej neskôr rozprávať a pracovať. Základy sa človek naučí hocijako. Ale až samotná prax to vybrúsi. Ja som sa dokonca naučila taliancinu ako úplný samouk a doviedla som ju na veľmi pokročilú úroveň hlavne keď som komunikovala. Ako som prestala (stratila som kontakty), tak som zabudla. Takže pre jazyk je nevyhnutné hľadať si príležitosti, keď môže človek rozprávať.

19. feb 2013

Naozaj inšpiratívne 🙂

19. feb 2013

Inspirativny článok velmi..vidím ze snaha moze stretnúť úspech🙂dodalo mi to energiu..rada sa pridám do skupiny!

19. feb 2013

súhlasím 🙂 nechcem aby to vyznelo neskromne ale presne tieto vlastnosti mám: som vytrvalá, rýchlo sa naučím čokoľvek, som vynaliezavá a viem, že vždy existuje riešenie. Okrem toho viem jednu úžasnú vec a to, že s ľuďmi musíš "ŽIŤ" a nie s nimi bojovať alebo pred nimi utekať. Robím od svojich 15 rokov a bez práce som bola asi mesiac 🙂 Prácu som si vždy našla a nebojím sa, že by som si niekedy nenašla. Kto chce pracovať prácu si vždy nájde alebo si ona nájde jeho. 😀

19. feb 2013

@gabika783 veľmi súhlasím!

19. feb 2013

super clanok o tom ako sa da ked sa chce a nehladaju sa dovody, ze preco sa neda🙂

20. feb 2013

Super clanok🙂 aj ked musim povedat ze kedysi bolo omnoho lahsie sa presadit a dostat vyssie ako je dnes, moja teta nema ani vysoku skolu a je riaditelkou okresneho sudu, kiez to teraz je to tazsie, ja som pracovala chvilku v banke asi rok kde nieje sanca sa dostat vyssie takmer ziadna, aspon nie bez vysokej skoly, ktoru som vtedy a vlastne ani teraz nemam dokoncenu. V dnesnej dobe to maju mladi ludia velmi takze a hlavne na Slovensku kde nieje tolko moznosti. Ale taketo clanky vedia dat silu a podporit!! A tiez som nazoru ze ked clovek ide a ide a neoprestava pride do ciela a je jedno ako rychlo ci pomaly raz do neho pride🙂

25. feb 2013

@kattrin5 ďakujem! A držím palce!

25. feb 2013

Povzbudzujúce slova.Už len sa naštartovať tým správnym smerom

23. mar 2014

Inšpiratívne, hoci ja budem sama pre seba tvrdý oriešok - ak nie kameň - po štvrtej materskej a koľkých rokoch doma - to už radšej ani nezverejňujem.

21. júl 2015

@zuzana1404 🙂 neboj, zvládneš!

21. júl 2015

Začni písať komentár...

Odošli