Z cukety odkrojíme konce, rozkrojíme napoly a nakrájame na polkolieska (do 5mm hrubé) a nasolíme bylinkovou soľou. Necháme postáť, kým nakrájame syr a urobíme cestíčko. Cuketovo-syrový špíz v cestíčku (fotorecept) - obrázok 1
2
Podľa chuti môžeme potrieť aj pretlačeným cesnakom.
3
Syr nakrájame na vhodnú veľkosť napr. takto: Cuketovo-syrový špíz v cestíčku (fotorecept) - obrázok 3
4
Na špajdle striedavo napichujeme cuketu a syr. Cuketovo-syrový špíz v cestíčku (fotorecept) - obrázok 4
5
Na špajdliach 🙂 Cuketovo-syrový špíz v cestíčku (fotorecept) - obrázok 5
6
Z vajca, mlieka, múky a soli urobíme cestíčko (prisypávame toľko múky, kým cestíčko nemá fajn hustotu na "obalenie" špízu - ja som usypala asi 5PL). Špízy obalíme v cestíčku (napr. vo vyššej užšej nádobe, pomôžeme si aj lyžicou pri oblievaní špízu cestíčkom). Cuketovo-syrový špíz v cestíčku (fotorecept) - obrázok 6
7
Obalené špízy vypražíme na oleji vo vyššej panvici. Posypeme slnečnicovými semienkami. Vypražené položíme na papierový obrúsok, nech vpije prebytočný olej. Cuketa je zmäknutá a pritom príjemne chrumkavá. Fajn tip je piecť cestíčkové špízy v rúre na 180°C na plechu s papierom na pečenie, jemne potretom olejom a keď cestíčko stuhne na spodnej strane, otočíme a dopečieme. Cuketovo-syrový špíz v cestíčku (fotorecept) - obrázok 7
8
Môžeme podávať napr. s ochutenou kyslou smotanou (dávam soľ, trochu kečupu, pažítku). Cuketovo-syrový špíz v cestíčku (fotorecept) - obrázok 8
9
A zeleninovým šalátom (nakrájanú zeleninu osolím bylinkovou soľou, pokvapkám olivovým olejom a zalejem nálevom z bieleho vínneho octu, práškového cukru a trošku vody). Cuketovo-syrový špíz v cestíčku (fotorecept) - obrázok 9
Suroviny
1 ks
cuketa
soľ bylinková
podľa chuti
cesnak
250 g
syr tvrdý
Cestíčko:
1 ks
vajce
1 dcl
mlieko
podľa potreby
múka polohrubá
soľ
slnečnicové semienka
olej
4
porcie
15
minút
príprava
10
minút
tepelná úprava
Postup prípravy receptu
1
Z cukety odkrojíme konce, rozkrojíme napoly a nakrájame na polkolieska (do 5mm hrubé) a nasolíme bylinkovou soľou. Necháme postáť, kým nakrájame syr a urobíme cestíčko.
Cuketovo-syrový špíz v cestíčku (fotorecept) - obrázok 1
2
Podľa chuti môžeme potrieť aj pretlačeným cesnakom.
3
Syr nakrájame na vhodnú veľkosť napr. takto:
Cuketovo-syrový špíz v cestíčku (fotorecept) - obrázok 3
4
Na špajdle striedavo napichujeme cuketu a syr.
Cuketovo-syrový špíz v cestíčku (fotorecept) - obrázok 4
5
Na špajdliach 🙂
Cuketovo-syrový špíz v cestíčku (fotorecept) - obrázok 5
6
Z vajca, mlieka, múky a soli urobíme cestíčko (prisypávame toľko múky, kým cestíčko nemá fajn hustotu na "obalenie" špízu - ja som usypala asi 5PL). Špízy obalíme v cestíčku (napr. vo vyššej užšej nádobe, pomôžeme si aj lyžicou pri oblievaní špízu cestíčkom).
Cuketovo-syrový špíz v cestíčku (fotorecept) - obrázok 6
7
Obalené špízy vypražíme na oleji vo vyššej panvici. Posypeme slnečnicovými semienkami. Vypražené položíme na papierový obrúsok, nech vpije prebytočný olej. Cuketa je zmäknutá a pritom príjemne chrumkavá. Fajn tip je piecť cestíčkové špízy v rúre na 180°C na plechu s papierom na pečenie, jemne potretom olejom a keď cestíčko stuhne na spodnej strane, otočíme a dopečieme.
Cuketovo-syrový špíz v cestíčku (fotorecept) - obrázok 7
8
Môžeme podávať napr. s ochutenou kyslou smotanou (dávam soľ, trochu kečupu, pažítku).
Cuketovo-syrový špíz v cestíčku (fotorecept) - obrázok 8
9
A zeleninovým šalátom (nakrájanú zeleninu osolím bylinkovou soľou, pokvapkám olivovým olejom a zalejem nálevom z bieleho vínneho octu, práškového cukru a trošku vody).
Cuketovo-syrový špíz v cestíčku (fotorecept) - obrázok 9
10
Dobrú chuť :-