Do cesta som použila ovsené vločky pomleté na múku a celý mak. Mak mu dodáva ľahkú chrumkavosť a nečakanú chuť. Ak nemáte momentálne čučoriedky, môžete použiť akékoľvek sezónne ovocie. Galetka je univerzálna a sezónna – stačí stočiť okreje cesta a stred naplniť od rôznych bobúľ, rebarbory až po jesenné jablká!
Viem, že tento dezert budem robiť znovu a znovu. Je geniálny. Hlavne na jar a leto. 🙂
Cesto- Ovsené vločky som si v mixéri rozmixovala na jemnú múku. Ovsenú múku som premiestnila do misky spolu s makom, škoricou a soľou. Potom som pridala studený kokosový olej rozdrobený na malé kúsky, ktorý som prstami spracovala do cesta. Nakoniec som pridala ostatné suroviny a vypracovala tuhšie cesto. Cesto som zabalila do potravinárskej fólie a dala odpočívať do chladničky aspoň na 15 minút. Zatiaľ som si pripravila plnku.
Plnka- Všetky suroviny som si jednoducho vymiešala v miske dohladka.
Rúru som si rozohriala na 200 stupňov a okrúhlu formu (priemer cca 20 cm) vyložila papierom na pečenie. Cesto som prstami roztlačila po celej ploche formy a do stredu rozotrela plnku (okraje, ktoré sa budú zahýbať nechajte čisté). Nakoniec som na vrch poukladala čučoriedky a zapekala 30-35 minút, dokiaľ okraje neboli zľahka hnedé.
Do cesta som použila ovsené vločky pomleté na múku a celý mak. Mak mu dodáva ľahkú chrumkavosť a nečakanú chuť. Ak nemáte momentálne čučoriedky, môžete použiť akékoľvek sezónne ovocie. Galetka je univerzálna a sezónna – stačí stočiť okreje cesta a stred naplniť od rôznych bobúľ, rebarbory až po jesenné jablká!
Viem, že tento dezert budem robiť znovu a znovu. Je geniálny. Hlavne na jar a leto. 🙂
Suroviny:
Cesto:
ovsené vločky 1 a 1/2 šálky
kokosový olej, studený 1/2 šálky
nepomletý mak 1 a 1/2 PL
med/javorový sirup/agave 2 PL
voda 2 PL
mletá škorica 1 ČL
soľ štipka
Plnka:
odtučnený tvaroh jemný 1 šálka
čučoriedky 3/4 šálky
med/javorový sirup/agave 2 PL
vanilkový extrakt 1 ČL
vaječný bielok 1 ks
Postup:
Cesto- Ovsené vločky som si v mixéri rozmixovala na jemnú múku. Ovsenú múku som premiestnila do misky spolu s makom, škoricou a soľou. Potom som pridala studený kokosový olej rozdrobený na malé kúsky, ktorý som prstami spracovala do cesta. Nakoniec som pridala ostatné suroviny a vypracovala tuhšie cesto. Cesto som zabalila do potravinárskej fólie a dala odpočívať do chladničky aspoň na 15 minút. Zatiaľ som si pripravila plnku.
Plnka- Všetky suroviny som si jednoducho vymiešala v miske dohladka.
Rúru som si rozohriala na 200 stupňov a okrúhlu formu (priemer cca 20 cm) vyložila papierom na pečenie. Cesto som prstami roztlačila po celej ploche formy a do stredu rozotrela plnku (okraje, ktoré sa budú zahýbať nechajte čisté). Nakoniec som na vrch poukladala čučoriedky a zapekala 30-35 minút, dokiaľ okraje neboli zľahka hnedé.
Pred krájaním nechajte mierne vychladnúť.
Dobrú chuť.