Nové chutné recepty z bryndze:Bryndza je mäkký syr, ktorý sa vyrába z hrudkovitého ovčieho syra a je symbolom slovenskej kuchyne, dnes máme na toto naše “biele zlato” aj vlastnú ochrannú známku Európskej únie.
Bryndzu považujeme za bombu plnú probiotík, ktorá znižuje cholesterol, cukor v krvi, zápalové parametre a dokonca krvný tlak!
Bryndza sa dá považovať za mikrobiálny fenomén, unikátny patent prírody. Proces zrenia na salaši a v bryndziarni spôsobí, že sa v bryndze premnožia ,,prospešné“ baktérie mliečneho kvasenia, tzv. probiotiká, ktorých blahodarné účinky na ľudský organizmus čoraz častejšie vyzdvihujú vedci i lekári. Už v jednom grame bryndze sa nachádza asi jedna miliarda týchto prospešných mikroorganizmov z viac ako dvadsiatich druhov.
Po zime prichádza čas, kedy sa na pultoch objavuje vysoko cenená takzvaná májová bryndza. Prinášame Vám nové chutné recepty kde môžete bryndzu použiť.
Plnené mini papričky s Bryndzou s údenou chuťou
Pre: 5-7 osôb, Príprava: 15 minút, Náročnosť: 1
5-7 ks mini papričiek
180 g LIPTOV Bryndze s údenou chuťou
180 g jemného tvarohu
40 g masla Liptov
soľ a korenie
žerucha na dozdobenie
Papričky prerežeme pozdĺžne, zbavíme jadrovníka, tak získame 10-14 kúskov. V mise rozotrieme Liptov Bryndzu s maslom a tvarohom, okoreníme a prípadne osolíme. Papričky plníme cez zdobiaci rukáv. Posypeme posekanou žeruchou.
TIP: môžeme pridať nadrobno posekanú šalotku a 1 ČL garam masaly. Tak získame orientálnu chuť.
Sendviče s lososom a s Bryndzou s údenou chuťou
Príprava: 20 minút, Pre 4 hostí, Náročnosť: 1
100 g plátkov údeného lososa
125 g LIPTOV Bryndza s údenou chuťou
8 ks toastových chlebov
1 balík zelených šalátových listov
2 červené papriky, kapie
2 kyslé uhorky, pokrájané nadrobno
60 g uhorky šalátovej pokrájanej nadrobno
½ nadrobno posekanej šalotky
30 g masla Liptov
1 šalotka, nadrobno pokrájaná a opečená na oleji
soľ a korenie
Papriky opečieme, ošúpeme, zbavíme jadrovníka a pokrájame po dĺžke na 5 cm kusy. Chlebík opečieme v toastovači. Z masla, Liptov Bryndze, surovej a opečenej šalotky, uhoriek, soli a korenia vymiešame nátierku. Natrieme ju na chleby na ne dáme lososa, paprika a šalátové listy. Spojíme vždy po dva a prekrojíme ich napoly po uhlopriečke. Získame tak 8 ks chlebíkov.
TIP: Údeného lososa môžeme nahradiť čerstvým, opečeným na masle o hrúbke 8 mm.
Torteliny plnené Bryndzou s údenou chuťou s orechmi a šalviou
Príprava: 40 minút + 30 minút na odležanie cesta, 4 porcie, Náročnosť: 3
4 žĺtka
1 celé vajce
300 g múky z tvrdej pšenice
200 g hladkej múky
soľ a korenie
Plnka:
160 g Údenej Bryndze Liptov
1 PL masla Liptov
6 lístkov šalvie (cca 10 cm veľkých)
1 PL strúhanky
80 g mletých vlašských orechov
soľ a korenie
Na poliatie:
3 PL masla Liptov a 12 lístkov šalvie (cca 5 cm)
Z múky, vajec, vajca, soli a korenia vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 2 gule a necháme ich v potravinárskej fólii odležať na chladnom mieste 30 minút. Potom ich vyvaľkáme na hrúbku 0,8-1 mm, povykrajujeme z neho kruhy o veľkosti 10 cm. Veľké šalviové listy pokrájame na tenké rezance a opečieme ich krátko v masle. Primiešame k nemu Liptov Bryndzu a strúhanku. Dochutíme. Po vychladnutí plníme kruhy do stredu. Okolie potrieme maslom, preložíme a prstami zlepíme, stlačíme. Potom preložíme cez prst a opäť zlepíme. Varíme 4 minúty vo vriacej osolenej vode. Na tanieri polejeme opečenými lístkami v masle. Dochutíme.
Nová lahodná LIPTOV Bryndza s údenou chuťou
Údená chuť syrov sa spája najmä s parenicou či korbáčikmi a Slováci ju milujú. Teraz v takomto prevedení môžete vyskúšať aj bryndzu. Táto bryndza je skutočnou lahôdkou! Vo svete syrov sa stáva Bryndza s údenou chuťou novým hitom, je o krok vpred pred klasickou bryndzou a prináša nové inšpirácie nielen pre tradičnú, ale aj modernú kuchyňu.
Liptov Bryndza s údenou chuťou je pravým synonymom prírody, pretože je vyrábaná zo 100 % mlieka z horských oblastí Slovenska a zároveň v súlade so zásadami firemného projektu Zelený Liptov.
„Lahodná čerstvá chuť LIPTOV Bryndze s údenou chuťou je na slovenskom trhu novým gurmánskym zážitkom. Milovníkom bryndze prinášame spolu s novinkou aj sériu nových receptov, ktoré ponúkajú osviežujúcu zmenu napríklad počas posedenia s priateľmi a rodinou. Veríme, že nové recepty sa stanú inšpiráciou k ďalším zaujímavým a kreatívnym spôsobom použitia Bryndze s údenou chuťou, ktorá sa stane súčasťou každej slovenskej kuchyne,“ uviedla pre SVK Online Kristína Grófová, Brand manažérka Liptov a líderka projektu Zelený Liptov
Nové chutné recepty z bryndze:Bryndza je mäkký syr, ktorý sa vyrába z hrudkovitého ovčieho syra a je symbolom slovenskej kuchyne, dnes máme na toto naše “biele zlato” aj vlastnú ochrannú známku Európskej únie.
Bryndzu považujeme za bombu plnú probiotík, ktorá znižuje cholesterol, cukor v krvi, zápalové parametre a dokonca krvný tlak!
Bryndza sa dá považovať za mikrobiálny fenomén, unikátny patent prírody. Proces zrenia na salaši a v bryndziarni spôsobí, že sa v bryndze premnožia ,,prospešné“ baktérie mliečneho kvasenia, tzv. probiotiká, ktorých blahodarné účinky na ľudský organizmus čoraz častejšie vyzdvihujú vedci i lekári. Už v jednom grame bryndze sa nachádza asi jedna miliarda týchto prospešných mikroorganizmov z viac ako dvadsiatich druhov.
Po zime prichádza čas, kedy sa na pultoch objavuje vysoko cenená takzvaná májová bryndza. Prinášame Vám nové chutné recepty kde môžete bryndzu použiť.
Plnené mini papričky s Bryndzou s údenou chuťou
Pre: 5-7 osôb, Príprava: 15 minút, Náročnosť: 1
5-7 ks mini papričiek
180 g LIPTOV Bryndze s údenou chuťou
180 g jemného tvarohu
40 g masla Liptov
soľ a korenie
žerucha na dozdobenie
Papričky prerežeme pozdĺžne, zbavíme jadrovníka, tak získame 10-14 kúskov. V mise rozotrieme Liptov Bryndzu s maslom a tvarohom, okoreníme a prípadne osolíme. Papričky plníme cez zdobiaci rukáv. Posypeme posekanou žeruchou.
TIP: môžeme pridať nadrobno posekanú šalotku a 1 ČL garam masaly. Tak získame orientálnu chuť.
Sendviče s lososom a s Bryndzou s údenou chuťou
Príprava: 20 minút, Pre 4 hostí, Náročnosť: 1
100 g plátkov údeného lososa
125 g LIPTOV Bryndza s údenou chuťou
8 ks toastových chlebov
1 balík zelených šalátových listov
2 červené papriky, kapie
2 kyslé uhorky, pokrájané nadrobno
60 g uhorky šalátovej pokrájanej nadrobno
½ nadrobno posekanej šalotky
30 g masla Liptov
1 šalotka, nadrobno pokrájaná a opečená na oleji
soľ a korenie
Papriky opečieme, ošúpeme, zbavíme jadrovníka a pokrájame po dĺžke na 5 cm kusy. Chlebík opečieme v toastovači. Z masla, Liptov Bryndze, surovej a opečenej šalotky, uhoriek, soli a korenia vymiešame nátierku. Natrieme ju na chleby na ne dáme lososa, paprika a šalátové listy. Spojíme vždy po dva a prekrojíme ich napoly po uhlopriečke. Získame tak 8 ks chlebíkov.
TIP: Údeného lososa môžeme nahradiť čerstvým, opečeným na masle o hrúbke 8 mm.
Torteliny plnené Bryndzou s údenou chuťou s orechmi a šalviou
Príprava: 40 minút + 30 minút na odležanie cesta, 4 porcie, Náročnosť: 3
4 žĺtka
1 celé vajce
300 g múky z tvrdej pšenice
200 g hladkej múky
soľ a korenie
Plnka:
160 g Údenej Bryndze Liptov
1 PL masla Liptov
6 lístkov šalvie (cca 10 cm veľkých)
1 PL strúhanky
80 g mletých vlašských orechov
soľ a korenie
Na poliatie:
3 PL masla Liptov a 12 lístkov šalvie (cca 5 cm)
Z múky, vajec, vajca, soli a korenia vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 2 gule a necháme ich v potravinárskej fólii odležať na chladnom mieste 30 minút. Potom ich vyvaľkáme na hrúbku 0,8-1 mm, povykrajujeme z neho kruhy o veľkosti 10 cm. Veľké šalviové listy pokrájame na tenké rezance a opečieme ich krátko v masle. Primiešame k nemu Liptov Bryndzu a strúhanku. Dochutíme. Po vychladnutí plníme kruhy do stredu. Okolie potrieme maslom, preložíme a prstami zlepíme, stlačíme. Potom preložíme cez prst a opäť zlepíme. Varíme 4 minúty vo vriacej osolenej vode. Na tanieri polejeme opečenými lístkami v masle. Dochutíme.
Nová lahodná LIPTOV Bryndza s údenou chuťou
Údená chuť syrov sa spája najmä s parenicou či korbáčikmi a Slováci ju milujú. Teraz v takomto prevedení môžete vyskúšať aj bryndzu. Táto bryndza je skutočnou lahôdkou! Vo svete syrov sa stáva Bryndza s údenou chuťou novým hitom, je o krok vpred pred klasickou bryndzou a prináša nové inšpirácie nielen pre tradičnú, ale aj modernú kuchyňu.
Liptov Bryndza s údenou chuťou je pravým synonymom prírody, pretože je vyrábaná zo 100 % mlieka z horských oblastí Slovenska a zároveň v súlade so zásadami firemného projektu Zelený Liptov.
„Lahodná čerstvá chuť LIPTOV Bryndze s údenou chuťou je na slovenskom trhu novým gurmánskym zážitkom. Milovníkom bryndze prinášame spolu s novinkou aj sériu nových receptov, ktoré ponúkajú osviežujúcu zmenu napríklad počas posedenia s priateľmi a rodinou. Veríme, že nové recepty sa stanú inšpiráciou k ďalším zaujímavým a kreatívnym spôsobom použitia Bryndze s údenou chuťou, ktorá sa stane súčasťou každej slovenskej kuchyne,“ uviedla pre SVK Online Kristína Grófová, Brand manažérka Liptov a líderka projektu Zelený Liptov