29 / 70

    Nové chutné recepty z bryndze:Bryndza je mäkký syr, ktorý sa vyrába z hrudkovitého ovčieho syra a je symbolom slovenskej kuchyne, dnes máme na toto naše “biele zlato” aj vlastnú ochrannú známku Európskej únie.

    Bryndzu považujeme za bombu plnú probiotík, ktorá znižuje cholesterol, cukor v krvi, zápalové parametre a dokonca krvný tlak!

    Bryndza sa dá považovať za mikrobiálny fenomén, unikátny patent prírody. Proces zrenia na salaši a v bryndziarni spôsobí, že sa v bryndze premnožia ,,prospešné“ baktérie mliečneho kvasenia, tzv. probiotiká, ktorých blahodarné účinky na ľudský organizmus čoraz častejšie vyzdvihujú vedci i lekári. Už v jednom grame bryndze sa nachádza asi jedna miliarda týchto prospešných mikroorganizmov z viac ako dvadsiatich druhov.

    Po zime prichádza čas, kedy sa na pultoch objavuje vysoko cenená takzvaná májová bryndza. Prinášame Vám nové chutné recepty kde môžete bryndzu použiť.

    Plnené mini papričky s Bryndzou s údenou chuťou

    Pre: 5-7 osôb, Príprava: 15 minút, Náročnosť: 1

    5-7 ks mini papričiek

    180 g LIPTOV Bryndze s údenou chuťou

    180 g jemného tvarohu

    40 g masla Liptov

    soľ a korenie

    žerucha na dozdobenie

    Papričky prerežeme pozdĺžne, zbavíme jadrovníka, tak získame 10-14 kúskov. V mise rozotrieme Liptov Bryndzu s maslom a tvarohom, okoreníme a prípadne osolíme. Papričky plníme cez zdobiaci rukáv. Posypeme posekanou žeruchou.

    TIP: môžeme pridať nadrobno posekanú šalotku a 1 ČL garam masaly. Tak získame orientálnu chuť.

    Sendviče s lososom a s Bryndzou s údenou chuťou

    Príprava: 20 minút, Pre 4 hostí, Náročnosť: 1

    100 g plátkov údeného lososa

    125 g LIPTOV Bryndza s údenou chuťou

    8 ks toastových chlebov

    1 balík zelených šalátových listov

    2 červené papriky, kapie

    2 kyslé uhorky, pokrájané nadrobno

    60 g uhorky šalátovej pokrájanej nadrobno

    ½ nadrobno posekanej šalotky

    30 g masla Liptov

    1 šalotka, nadrobno pokrájaná a opečená na oleji

    soľ a korenie

    Papriky opečieme, ošúpeme, zbavíme jadrovníka a pokrájame po dĺžke na 5 cm kusy. Chlebík opečieme v toastovači. Z masla, Liptov Bryndze, surovej a opečenej šalotky, uhoriek, soli a korenia vymiešame nátierku. Natrieme ju na chleby na ne dáme lososa, paprika a šalátové listy. Spojíme vždy po dva a prekrojíme ich napoly po uhlopriečke. Získame tak 8 ks chlebíkov.

    TIP: Údeného lososa môžeme nahradiť čerstvým, opečeným na masle o hrúbke 8 mm.



    Torteliny plnené Bryndzou s údenou chuťou s orechmi a šalviou

    Príprava: 40 minút + 30 minút na odležanie cesta, 4 porcie, Náročnosť: 3

    4 žĺtka

    1 celé vajce

    300 g múky z tvrdej pšenice

    200 g hladkej múky

    soľ a korenie

    Plnka:

    160 g Údenej Bryndze Liptov

    1 PL masla Liptov

    6 lístkov šalvie (cca 10 cm veľkých)

    1 PL strúhanky

    80 g mletých vlašských orechov

    soľ a korenie

    Na poliatie:

    3 PL masla Liptov a 12 lístkov šalvie (cca 5 cm)

    Z múky, vajec, vajca, soli a korenia vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 2 gule a necháme ich v potravinárskej fólii odležať na chladnom mieste 30 minút. Potom ich vyvaľkáme na hrúbku 0,8-1 mm, povykrajujeme z neho kruhy o veľkosti 10 cm. Veľké šalviové listy pokrájame na tenké rezance a opečieme ich krátko v masle. Primiešame k nemu Liptov Bryndzu a strúhanku. Dochutíme. Po vychladnutí plníme kruhy do stredu. Okolie potrieme maslom, preložíme a prstami zlepíme, stlačíme. Potom preložíme cez prst a opäť zlepíme. Varíme 4 minúty vo vriacej osolenej vode. Na tanieri polejeme opečenými lístkami v masle. Dochutíme.



    Nová lahodná LIPTOV Bryndza s údenou chuťou



    Údená chuť syrov sa spája najmä s parenicou či korbáčikmi a Slováci ju milujú. Teraz v takomto prevedení môžete vyskúšať aj bryndzu. Táto bryndza je skutočnou lahôdkou! Vo svete syrov sa stáva Bryndza s údenou chuťou novým hitom, je o krok vpred pred klasickou bryndzou a prináša nové inšpirácie nielen pre tradičnú, ale aj modernú kuchyňu.

    Liptov Bryndza s údenou chuťou je pravým synonymom prírody, pretože je vyrábaná zo 100 % mlieka z horských oblastí Slovenska a zároveň v súlade so zásadami firemného projektu Zelený Liptov.

    „Lahodná čerstvá chuť LIPTOV Bryndze s údenou chuťou je na slovenskom trhu novým gurmánskym zážitkom. Milovníkom bryndze prinášame spolu s novinkou aj sériu nových receptov, ktoré ponúkajú osviežujúcu zmenu napríklad počas posedenia s priateľmi a rodinou. Veríme, že nové recepty sa stanú inšpiráciou k ďalším zaujímavým a kreatívnym spôsobom použitia Bryndze s údenou chuťou, ktorá sa stane súčasťou každej slovenskej kuchyne,“ uviedla pre SVK Online Kristína Grófová, Brand manažérka Liptov a líderka projektu Zelený Liptov

    28. apr 2015