61 / 109
    Šparglová polievka s restovanou mladou cuketkou

    Začala sa sezóna mojej obľúbenej zeleniny – špargle. Špargľa je pre mňa jednoducho neuveriteľná pochúťka. Pripravujem ju na veľa spôsobov a preto bude hlavnou témou aj budúceho mesiaca. Nevydržala som však a jeden recept vám ponúkam už dnes. Teším sa z neho, pretože z obyčajnej špargľovej polievky som vďaka restovanej cukete vykúzlila špargľová polievku neobyčajnú.





    Čo potrebujeme:

    500g špargle
    1 polievková lyžica ghee
    na palec veľký kúsok póru, na jemno nakrájaný
    750 ml hovädzieho vývaru alebo vody
    soľ
    mleté čierne korenie
    1 strúčik cesnaku
    ešte 1 polievková lyžica ghee
    3 malé mladé cuketky, umyté a nakrájané krájačom na syr na tenšie plátky

    Príprava:

    Špargľu umyjeme a dôkladne zbavíme tvrdých častí (nožom a škrabkou na zeleninu). Nakrájame na menšie kúsky.

    V stredne veľkom hrnci si rozohrejeme maslo a orestujeme cibuľku do sklovita. Osolíme, okoreníme.

    Pridáme nakrájanú špargľu a podlejeme vývarom.

    Varíme prikryté 15 minút. Pridáme nastrúhaný cesnak, rozmixujeme dôkladne do hladka (v mixéri alebo tyčovým mixérom v hrnci). Vrátime do hrnca, dochutíme prípadne soľou a čiernym korením a privedieme k varu.

    Medzičasom na panvici rozpustíme maslo, pridáme cuketu a restujeme do mäkka až kým sa nezačne na niektorých miestach farbiť do hneda.

    Polievku odstavíme a servírujeme z dostatkom restovanej cuketky.

    1. máj 2015