1 kg sviečkovej soľ 20 g sušených húb 2 polievkové lyžice rozmarínových lístkov, nakrájaných 1 čajová lyžička celého čierneho korenia olivový olej
Omáčka z portského vína
zmes húb, rozmarínu a korenia, ktorá zostala z prípravy sviečkovej 1 stredne veľká šalotka, nakrájaná na jemno 250 ml portského vína 250 ml červeného vína typu Cabernet Sauvignon ½ čajovej lyžičky soli 3 polievkové lyžice masla
Postup:
Sviečkovú (bez chvosta) umyjeme, osušíme a dostatočne osolíme. Necháme na najmenej 4 hodiny odležať do chladničky (pokojne necháme v chladničke aj 24 hodín). Mäso vyberieme z chladničky najmenej 30 minút pred samotnou prípravou.
Rúru predhrejeme na 200 °C.
Sušené huby, celé čierne korenie a rozmarín si vložíme do robota a rozmixujeme. Mixujeme dovtedy, kým sa nezačne tvoriť prášok. Dáme však pozor, aby sme nerozdrvili na prášok úplne všetko. Je žiaduce, aby zostali v zmesi aj väčšie kúsky.
Sviečkovú natrieme olivovým olejom a obalíme ju dôkladne v zmesi húb, korenia a rozmarínu.
Rozpálime si na panvici 2 polievkové lyžice olivového oleja a restujeme sviečkovú približne 8 minút. Preložíme do pekáča, prikryjeme a pečieme ďalších 25 minút (medium rare, ak máte teplomer, tak pečieme dovtedy, kým má teplomer zapichnutý v strede mäsa teplotu 52 °C)*. Mäso vyberieme na tanier a zabalíme do alobalu. Necháme 15 minút odstáť.
Medzičasom si pripravíme omáčku. Na panvici, na ktorej sme pripravovali mäso, si rozohrejeme lyžicu masla, pridáme na jemno nakrájanú šalotku. Restujeme na stredne silnom plameni 2 minúty. Pridáme zmes korenia, húb a rozmarínu.
Zalejeme portským vínom, dôkladne premiešame. Pridáme víno Cabernet Sauvignon. Varíme na miernom ohni až kým sa nám zmes nezredukuje na približne 3 dcl (behom varenia panvicu neprikrývame).
Zmes prelejeme cez sitko do menšieho kastróla, pričom zvyšky v sitku vyhodíme. Osolíme a okoreníme omáčku. Na miernom plameni opäť privedieme k varu a varíme dokiaľ nemáme omáčku dostatočne hustú. Potom vmiešame postupne 2 polievkové lyžice masla. Dobre miešame, kým sa dôkladne nespojí maslo s vínom.
Teplou omáčkou prelejeme sviečkovú nakrájanú na plátky a podávame.
*Ja som piekla 30 minút a mala som medium, preto odporúčam o trochu skrátiť dobu pečenia, ak chcete získať medium rare.
Čo potrebujeme:
Sviečková
1 kg sviečkovej
soľ
20 g sušených húb
2 polievkové lyžice rozmarínových lístkov, nakrájaných
1 čajová lyžička celého čierneho korenia
olivový olej
Omáčka z portského vína
zmes húb, rozmarínu a korenia, ktorá zostala z prípravy sviečkovej
1 stredne veľká šalotka, nakrájaná na jemno
250 ml portského vína
250 ml červeného vína typu Cabernet Sauvignon
½ čajovej lyžičky soli
3 polievkové lyžice masla
Postup:
Sviečkovú (bez chvosta) umyjeme, osušíme a dostatočne osolíme. Necháme na najmenej 4 hodiny odležať do chladničky (pokojne necháme v chladničke aj 24 hodín). Mäso vyberieme z chladničky najmenej 30 minút pred samotnou prípravou.
Rúru predhrejeme na 200 °C.
Sušené huby, celé čierne korenie a rozmarín si vložíme do robota a rozmixujeme. Mixujeme dovtedy, kým sa nezačne tvoriť prášok. Dáme však pozor, aby sme nerozdrvili na prášok úplne všetko. Je žiaduce, aby zostali v zmesi aj väčšie kúsky.
Sviečkovú natrieme olivovým olejom a obalíme ju dôkladne v zmesi húb, korenia a rozmarínu.
Rozpálime si na panvici 2 polievkové lyžice olivového oleja a restujeme sviečkovú približne 8 minút. Preložíme do pekáča, prikryjeme a pečieme ďalších 25 minút (medium rare, ak máte teplomer, tak pečieme dovtedy, kým má teplomer zapichnutý v strede mäsa teplotu 52 °C)*. Mäso vyberieme na tanier a zabalíme do alobalu. Necháme 15 minút odstáť.
Medzičasom si pripravíme omáčku. Na panvici, na ktorej sme pripravovali mäso, si rozohrejeme lyžicu masla, pridáme na jemno nakrájanú šalotku. Restujeme na stredne silnom plameni 2 minúty. Pridáme zmes korenia, húb a rozmarínu.
Zalejeme portským vínom, dôkladne premiešame. Pridáme víno Cabernet Sauvignon. Varíme na miernom ohni až kým sa nám zmes nezredukuje na približne 3 dcl (behom varenia panvicu neprikrývame).
Zmes prelejeme cez sitko do menšieho kastróla, pričom zvyšky v sitku vyhodíme. Osolíme a okoreníme omáčku. Na miernom plameni opäť privedieme k varu a varíme dokiaľ nemáme omáčku dostatočne hustú. Potom vmiešame postupne 2 polievkové lyžice masla. Dobre miešame, kým sa dôkladne nespojí maslo s vínom.
Teplou omáčkou prelejeme sviečkovú nakrájanú na plátky a podávame.
*Ja som piekla 30 minút a mala som medium, preto odporúčam o trochu skrátiť dobu pečenia, ak chcete získať medium rare.