106 / 109
    Pomaly pečená krkovička na zelenom korení, šalvii a rozmaríne

    Nič lepšie som z bravčového mäsa nejedla. Keď toto jedlo pripravila moja mama prvýkrát na Veľkonočný pondelok, môj muž to okomentoval slovami: „ Toto je najlepšie jedlo, čo som u vás jedol. “ A to vám musím povedať, že takéto slova sú dosť silné kafe, lebo moja mama je fantastická kuchárka a pripravila v kuchyni už nespočet výborných jedál. Myslím, že nadšenie môjho muža bolo zvýraznené tým, že aj príloha bola ako vystrihnutá z paleo jedálnička. Podával sa zeleninový šalát, ktorý k tomuto jedlu najlepšie pasuje. Takže zabudnite na zemiaky a vychutnajte si túto lahôdku s dobrým zeleninovým šalátom.

    Krkovička je v tomto recepte pečená v celku a hodí sa nielen ako hlavný chod cez víkend ale poslúži veľmi dobre aj keď hostíte návštevu. Navyše chutí výborne nielen hneď po vytiahnutí z rúry, ale aj neskôr za studena. Z tohto istého dôvodu Vám vrelo odporúčam ohúriť týmto výborným pečeným mäsom aj ľudí na prípadnom večierku.

    1. máj 2015

    Čo potrebujeme:

    2 kg krkovičky v celku (taký pekný dlhší rovnomernejšie široký kúsok)
    morská soľ na osolenie mäsa
    kôra z limetky na dozdobenie

    Nálev I:
    1 polievková lyžica morskej soli
    80 g medu
    1 ¼ litra vody
    4 bobkové listy
    6 lístkov sušenej šalvie (môže byť aj čerstvá)
    lístky z 2 vetvičiek rozmarínu
    ½ hlávky cesnaku, očistené a rozpolené strúčiky
    4 polievkové lyžice celého zeleného korenia

    Na koreninovo-citrónovú soľ:
    1 zarovnaná polievková lyžica morskej soli
    citrónová kôra z jedného väčšieho citrónu
    3 polievkové lyžice celého zeleného korenia
    ½ polievkovej lyžice olivového oleja

    Nálev II:
    250 ml vody
    3 bobkové listy
    2 stonky rozmarínu
    6 lístkov šalvie

    Príprava:

    Pripravíme si nálev. Do hrnca vlejeme vodu, pridáme med, soľ a na slabom plameni rozpustíme. Privedieme k varu a hneď odstavíme z plameňa. Pridáme zelené korenie, bobkový list, šalviu, rozmarín a cesnak. Necháme dobre vychladnúť a vlejeme do hlbokého pekáča.

    Medzičasom si umyjeme mäso, osušíme, z každej strany ho niekoľkokrát prepichneme napríklad kovovou ihlicou a dôkladne ho osolíme. Mäso posťahujeme niťou určenou na pečenie. Vložíme do pekáča s nálevom a necháme marinovať 24 hodín v chladničke. Mäso z času na čas v pekáči obrátime.

    Rúru vyhrejeme na 220 °C.

    Pripravíme si koreninovo-citrónovú soľ. Zelené korenie, soľ a citrónovú kôru rozdrvíme v mixéri. Pridáme olivový olej a premiešame.

    Mäso vyberieme z nálevu, očistíme od byliniek, korenia a potrieme ho dôkladne koreninovo-citrónovou soľou.

    Do pekáča, z ktorého sme odstránili nálev I, nalejeme ¼ litra vody, pridáme bokové listy, celé vetvičky rozmarínu, lístky šalvie a vložíme mäso.

    Vložíme do rúry, stiahneme hneď teplotu na 180 °C a pečieme 30 minút neprikryté.

    Potom pekáč prikryjeme, znížime teplotu na 160 °C a necháme piecť približne dve hodiny.

    Pekáč znova odkryjeme, zvýšime teplotu na 200 °C a dopekáme ďalších 30 minút.

    Pred servírovaním odstránime z mäsa niť a krájame na hrubšie plátky. Podávame posypané kôrou z limetky s dobrým zeleninovým šalátom.

    1. máj 2015