Čo potrebujeme:
1 kg hovädzie na dusenie (napríklad krk, kližka)
1 čajová lyžička soli
1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
1 čajová lyžička rímskej rasce
1/2 zelenej kápie, nakrájaná na kocky
1/2 červenej kápie, nakrájaná na kocky
1/2 cibule
2 strúčiky cesnaku, nastrúhaný alebo pretlačený
1 čajová lyžička kajenskej papriky
chilli paprička podľa chuti (ja som mala veľmi štipľavú, a tak aby mohli jesť aj deti, išla z nej len asi 1/8)
2 polievkové lyžice šťavy z citróna
800 ml hovädzí vývar alebo tak aby bolo mäso počas dusenia zaliate
na guacamole šalát
1 avokádo, nakrájané na kocky
1/2 cibule, nakrájaná na kocky
2 paradajky, nakrájané na kocky
2 polievkové lyžice čerstvého nasekaného koriandru (ja som zistila, že táto bylinka mi v niektorých jedlách prekáža (a carnitas je práve jedno z nich) a tak som ho nahradila petržlenovou vňaťou
1-2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
soľ
mleté čierne korenie
Príprava:
Vyhrejeme rúru na 160 stupňov celsia.
Mäso umyjeme a nakrájame na väčšie kúsky (napríklad 5*5 cm). Vložíme do pekáča, osolíme a okoreníme. Pridáme nakrájané papriky, cibuľu, cesnak, citrónovú štavu, chilli papričku, kajenské korenie, rímsku rascu, dôkladne premiešame a zalejeme vývarom. Vložíme do vyhriatej rúry a dusíme, až kým je mäso úplne mäkké (3 hodiny).
Pekáč vyberieme z rúry, mäso preložíme na tanier a omáčku precedíme do menšieho hrnca.
Mäso natrháme vidličkou a vložíme naspäť do pekáča.
Omáčku na miernom plameni redukujeme až na objem jedného hrnčeka. Prelejeme cez mäso a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 220 stupňov celsia na 10 minút. V polovici času mäso premiešame.
Medzitým zmiešame všetky ingrediencie na guacamole šalát, ktorý navrstvíme pri servírovaní na mäso.
Podávame.
Carnitas je špecialita mexickej kuchyne, ktorá je tradične pripravovaná z bravčového mäsa. Výbornou alternatívou je však mäso hovädzie. Princíp prípravy je taký, že mäso sa pomaly dusí do mäkka (aby sa dalo na konci „trhať“ vidličkou na menšie kúsky) a nakoniec sa, podliate zredukovanou omáčkou z dusenia, prudko dopečie pri vysokej teplote. Spôsob servírovania tohto jedla je v naším končinách pomerne netradičný – na mäso sa vrství ako keby šalát na spôsob guacamole – avokádo, paradajky, cibuľa nakrájané na menšie kúsky, dochutené čerstvým koriandrom. V ne-paleo originálnej verzii je všetko navyše zabalené v kukuričnej tortille.